Da li su procedure po kojima postupaju hitne službe adekvatne?

Da li su procedure po kojima postupaju hitne službe adekvatne?

Izvor: N1

Da li su procedure po kojima postupaju hitne službe u Srbiji adekvatne? To pitanje je aktuelizovano nakon što je dvogodišnja devojčica preminula na Vlasinskom jezeru.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će biti sprovedna istraga, kao i da od 1. januara domovi zdravlja prelaze u nadležnost Republike. U Sindikatu lekara i farmaceuta navode da odgovornost zbog loše organizacije snosi Ministarstvo.

Dvogodišnjoj devojčici iz Rume, koja je bila sa roditeljima na letovanju na Vlasinskom jezeru, pozlilo je u petak. Poziv za pomoć prvo je upućen najbližem Domu zdravlja u Crnoj Travi, doktor Dimitirije Stojanović, koji je primio poziv, za portal Jugmedija je rekao da je roditeljima savetovao da pozovu surduličku Hitnu pomoć. 

"Upravo sam bio poslao jedan hitan slučaj za Leskovac, nisam imao vozača, savetovao sam im da pozovu surduličku hitnu službu, računajući da možda negde imaju na terenu vozilo koje je bliže i adekvatno opremljeno. Savetovao sam im i da krenu prema vozilu, ako je u blizini. Takođe sam im rekao da, ukoliko ne uspostave kontakt sa surduličkom hitnom službom pozovu opet nas. Inače, mi po zakonu ne smemo da napuštamo radno mesto u Domu zdravlja Crna Trava, jer u popodnevnim i noćnim satima radi samo jedan lekar. Nezavisno od toga, da su me ponovo pozvali, ja bih krenuo na teren", rekao je on za Jugmediju. 

Surdulički zdravstveni centar udaljen je 30 kilomera od odmarališta u kome se nalazi devojčica koja se bori za život. Mediji navode da su roditelji sami na kraju morali da odvezu devojčicu u bolinicu, lekari u Surdulici to demantuju.

"Odmah po dobijanju poziva, lekar i osoblje hitne službe su pošli na teren, negde na pola puta su se susreli sa ljudima koji su dete povezli ka zdravstenom centru u Surdulici, lekar i sestra su učinili sve što je bilo nephdono da počnu proces reanimacije", kaže predsednica opštine Surdulica i neurolog u ZC Surdulica Aleksandra Popović.

Kad je devojčica konačno stigla u zdravstveni centar Surdulica, lekari su samo mogli da konstatuju smrt. Ministastvo zdravlja čeka rezultate autopsije i najavljuje punu istragu. U sindiaktu lekara i farmacetuta kažu da je kolega iz Crne Trave postupio prema pravilima.

"Sve i da su imali 20 saniteta i helikopter, kolega koji se tamo nalazio nije smeo da napusti svoje mesto, u međuvremenu je mogao da se pojavi autobus koji se prevrnuo. On jednostavno ne sme da napusti, ne bi trebalo da pričamo o hitnoj službi, već o organzaciji rada zdravstvene zaštite za koju je nadležan ministar i ministarstvo", kaže Rade Panić iz sindikata lekara i farmaceuta.

U Ministarvstvu zdravlja nisu hteli da govore za N1, ali je ministar Lončar u nedelju najavio da od 1. januara svi domovi zdravlja prelaze u nadležnost Republike.

"To je cena ove decentralizacije, gde se ne zna da li je Surdlica, da li je Vlasotince, pa da li im je lokalna ili nije lokalna, pa da li im je kadrovski plan dobar, kao da kadrovski plan, pa znate, je l ste rukovodilac ustanove, pa je l imate tada na Vlasinskom jezeru povećan broj, pa organizujte se, da li treba ja da vas organizujem, ne pripafate meni, pripadate lokalu", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U sindikatu kažu da baš jeste obaveza minstra da organizuje. 

"Sve je to nadležnost ministarstva, Batuta i ostalih. Jasan je zakon da se po potrebi može agažovaniti više zaposlenih, više izvršilaca", napominje Panić.

Na Vlasinskom jezeru, koje je jedan od najvećih turističkih centara na jugu Srbije, postoji samo jedna ambulanta, ali ona nema 24 časovno radno vreme.

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Batazava

Hitna služba u Rumi organizovana za primer ,dežuraju dva lekara a treći je u pripravnosti,imaju više amb.kola; mene su hitno zbrinuli pre 7godina posle infarkta srca,i prevezli za Sr.Kam.Sve pohvale

YYY

Novi Sad pokriva devet urgentnih ekipa i to često nije dovljno, a jedan od razloga je i to što poreski obveznici misle da hitne službe služe da oni ne bi išli kod svog lekara, ili uradili nešto što mogu sami po preporuci lekara sa 194.Često se dešava da ekipa HMP interveniše na temparaturu, bolnu menstruaciju, lumboišialgiju, opstipaciju od dva dana, sinusitis...,a da se u međuvremenu dese povrede u saobraćajkama, infarkti, šlogovi... koji onda moraju da čekaju jer su ovakvi "hitni"slučajevi najagresivniji sa pozivima, a često i sa pretnjama,i ne prihvataju savete lekara.

Bulevarac

Grad Novi Sad može da računa na devet ekipa, ali stalno dežuraju četiri. Verujte, to sam naučio na teži način, takav kakav nikome ne želim. Slažem se da postoje slučajevi kada ekipa izlazi na teren bez preke potrebe, ali isto tako, da jedini signal na koji ekipa sigurno izlazi na teren jeste da osoba ima problema sa disanjem ili krvari smatram kao pogrešnu praksu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Vitamini grupe B mogu da smanje uticaj zagađenja na kardiovaskularne bolesti 17:00 h

17:00 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Glavni zagađivači iz vazduha koji narušavaju naše zdravlje 09:45 h

09:45 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Miodrag Stojković: Zagađenje utiče i na sterilitet 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Pulmolog: Efekte zagađenja osetićemo za deset godina 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zamagljen vid može da ukaže na brojne zdravstvene probleme 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Škoti će deci zabraniti da udaraju loptu glavom na fudbalu 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nemački parlament odbio predlog da građani automatski postaju donori organa 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

loader