Dom zdravlja Novi Sad upozorava na težinu školske torbe i kako je spakovati

Dom zdravlja Novi Sad upozorava na težinu školske torbe i kako je spakovati

Dom zdravlja Novi Sad upozorava na težinu školske torbe i kako je spakovati Izvor: Shutterstock

Dom zdravlja Novi Sad uozorio je roditelje đaka-prvaka da vode računa o tome da školska torba njihove dece ne bude preteška i upozorio da u suprotnom može da dovede do različitih vrsta deformiteta.

"Računica je sledeća: masa torbe trebala bi da iznosi najviše 15 odsto telesne mase vašeg deteta. Ukoliko se previše optereti, kičmeni stub đaka prvaka nekada nije u mogućnosti da se izbori s pritiskom i nema adekvatnu podršku muskulature, a većina dece tog uzrasta već ima loše držanje tela, pa nošenje tereta od nekoliko kilograma ne ide u prilog dobre posture", navodi se u preporukama Doma zdravlja.

Dodaje se da školska torba treba da ima široke, mekane bratele, da ne bude od kože, već od laganog i izdržljivog materijala, da ima ojačanje na leđima i pojas koji se kopča oko struka, da bude odgovarajuće veličine, tako da dno ne ide ispod struka, a gornji deo ne ide iznad linije ramena i da ima više pregrada, kako bi sadržaj bio dobro raspoređen.

"Rizik za razvoj deformiteta kičmenog stuba predstavljaju: preteška ili loše spakovana školska torba, nošenje školske torbe na jednom ramenu, nošenje školske torbe u jednoj ruci, neadekvatan radni prostor i radna stolica, fizička neaktivnost", navodi se u preporukama.

Pravilno pakovanje školske torbe

Dom zdravlja Novi Sad preporučuje i kako da se spakuje školska torba: "na poleđini torbe pakovati veće knjige i sveske, a one lakše i manje slagati napred. Školski pribor treba da je od što lakšeg materijala i sve ono što se ne upotrebljava taj dan - ne treba da stoji u torbi.

Patike i oprema za fizičko, ne treba da stoje u torbi, nego u posebnoj kesi, kao i blok za crtanje i bojice.

Ručak i užina takođe mogu da se nose u posebnoj vrećici ili u torbi, ako nemaju preveliku masu".

Pravilno sedenje i radno okruženje

"Sedenje predstavlja aktivnost koju prvaci sve češće praktikuju i sasvim je logično da pronalaze način da to sebi olakšaju. Sedenje na visokoj ili niskoj stolici, sa jednim laktom na stolu, sa prekrštenim nogama ili brada naslonjena na prekrštene ruke samo su neki od primera kreativnosti mališana. Ovakvi položaji, ako se zauzimaju duži vremenski period i ponavljaju u vidu obrasca mogu da uzrokuju bolove, loše držanje tela, slabost muskulature i deformitete kičmenog stuba", navodi se u preporukama.

Upozorava se da je, ukoliko neko iz porodice ima urođene deformitete kičmenog stuba ili druge bolesti kostiju mišića i zglobova, potreban dodatni oprez, korekcija i praćenje navika mališana.

"Kako da to sprečite? Prilagodite im radni prostor, motivišite ih i aktivirajte. Stolica treba da je odgovarajuće visine, oba lakta na stolu i leđa ispravljena. Radni prostor treba da je osvetljen prirodnim svetlom i dopunjen veštačkim, da bude dovoljno zanimljiv, ali ipak funkcionalan i stimulativan za učenje. U skladu sa mogućnostima, nabavite im rotacionu stolicu kako bi češće menjali položaj, a s vremena na vreme im stolicu zamenite pilates loptom i sedenje učinite zanimljivijim, ali i malo zahtevnijim", navodi se u preporukama.

Upozorava se da ako se dete žali na bolove u ramenima, glavobolje, trnjenje u rukama, zamor i nije koncentrisan, ne prati nastavu ili ne može dugo da obavlja određenu aktivnost, treba obratiti pažnju na njegovo držanje, način sedenja, nošenja torbe, kao i na pojavu bilo kakvih deformiteta stopala, kolena, kukova ili kičmenog stuba.  

"Posmatrajte ih, motivišite i potrudite se da se bave nekom fizičkom aktivnošću, kako bi se prevenirala većina poremećaja koji se javljaju u ovom uzrastu. Vaše je da im omogućite da pravilno rastu i razvijaju se, a najveća vam je obaveza da, zajedno sa njima, uživate u čitavom procesu sazrevanja", poručeno je iz Doma zdravlja Novi Sad.  

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Anja

Kako bi opravdali cenu knjiga da nisu tog ogromnog formata?

Gile 2

Treba nositi samo sveske.

True fan

Pa ne treba da upozorava roditelje nego ministarstvo prosvete!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Sprečite mučninu i vrtoglavicu kod "bolesti kretanja" 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zagađen vazduh može da smanji sposobnost pamćenja 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Spavanje duže od 9 sati može povećati rizik od moždanog udara 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Koliko vežbanja je potrebno da se potroše kalorije iz omiljene hrane 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Efekat probiotika na imunitet može da zavisi od pola 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Zdravlje

loader