"Spajs", "Babls" - nove droge pakuju se kao "biljna hrana" i "so za kupanje"

"Spajs", "Babls" - nove droge pakuju se kao "biljna hrana" i "so za kupanje"

"Spajs", "Babls" - nove droge pakuju se kao "biljna hrana" i "so za kupanje" Izvor: Shutterstock

Materije skrivene iza naziva "biljna hrana", "soli za kupanje" ili "hemikalije za istraživanje", iako sa štampanim upozorenjem da nisu za ljudsku upotrebu, tinejdžeri sve češće koriste kao narkotike, piše Blic.

Poznata je činjenica da današnji tinejdžeri bez ikakvog ustezanja, u želji za dokazivanjem ili boljom prihvaćenošću u društvu, olako posežu za upotrebom droga.

Po mnogim "tobako šopovima" u našoj zemlji mogu se naći proizvodi koji su naizgled bezopasni - poput osveživača prostora, dopuna za lule, nargile, kapi za aromu duvana. Ipak, iza tih proizvoda kriju se narkotici, najčešće sintetički kanabinoidi koji mogu biti kobni po zdravlje, ali i život onoga ko ih koristi, piše Blic.

"I novi trendovi prodaje droge preko interneta ("darknet") predstavljaju veliku opasnost, posebno kada je reč o novim drogama. To su sintetičke droge, koje se lažno prodaju kao "sigurne", legalne alternative klasičnim drogama. Svaka sumnja na prisustvo narkotika u proizvodima poput osveživača prostora, dopuna za lule, nargile, može biti proverena laboratorijskom analizom uzorka. Analize se obavljaju u forenzičkim laboratorijama, koje su deo mreže Sistema za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama. Ukoliko se potvrdi prisustvo narkotika, preduzimaju se zakonske mere za njihovo oduzimanje i krivični postupak", objašnjava za Blic dr Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

Najveću grupu ovih droga čine sintetički kanabinoidi, koji se prodaju pod različitim imenima kao što su "K2", "lažna trava", "jukatan fajr", "skank", "mun roks", "galaksi", "reinbou", pri čemu je navedeno da "nisu za ljudsku upotrebu". 

"Ti proizvodi sadrže sasušene iseckane biljke i hemijske aditive koji su odgovorni za psihoaktivne efekte, menjaju stanje svesti. Etikete na proizvodu "spajs" često tvrde da sadrže "prirodne" psihoaktivne materijale koji se dobijaju od različitih biljaka. "Spajs" zaista sadrži osušene biljke, ali hemijska analiza otkriva da su njeni sastojci sintetički kanabinoidi. U nekim slučajevima efekti "spajsa" su mnogo jači od efekata marihuane. Neki konzumenti su se izjasnili o psihičkim efektima poput anksioznosti, paranoje i halucinacija. Sintetički kanabinoidi utiču na iste receptore kao i THC (glavni psihoaktivni sastojak marihuane)", ističe dr Janković.

Njihovo dejstvo je mnogo jače od THC, što može dovesti do jačih i nepredvidivih posledica. Upravo iz razloga što je hemijski sastav mnogih proizvoda prodavanih kao "spajs" nepoznat, moguće je da neke vrste sadrže supstance koje mogu imati izuzetno opasnije posledice od očekivanih.

"Sintetički kanabinoidi izazivaju ubrzan rad srca, povraćanje, uzrujanost, zbunjenost i halucinacije. "Spajs" može takođe povećati krvni pritisak i prouzrokovati smanjenje dotoka krvi do srca. U nekoliko slučajeva povezan je sa srčanim udarima", upozorila je sagovornica Blica.

"Biljna hrana"

Drugu grupu sintetičkih droga čine proizvodi koji se obično sreću kao veoma čisti beli ili smeđi prah, a ređe u vidu tableta.

"U pitanju su sintetički katinoni povezani sa matičnim jedinjenjem katinonom, jednim od psihoaktivnih komponenti u khatu. Često se prodaju sa lažnim uputstvom "biljna hrana", "soli za kupanje" ili "hemikalije za istraživanje" sa štampanim upozorenjem da nisu za ljudsku upotrebu. Ulični nazivi su "em-ket", "meph", "dron", "mjau", "mjau-mjau", "subkoka-1", "bsbls". Derivati katinona imaju efekte slične onima kod kokaina, amfetamina MDMA (ekstazija), ali se malo zna o njihovoj detaljnoj farmakologiji", ističe dr Janković.

Korisnici se nakon njihove upotrebe osećaju razdražljivo, nemirno, uznemireno, depresivno i bezvoljno. Katinoni se ponašaju kao stimulansi centralnog nervnog sistema, a mogu da izazovu ubrzan rad srca, povišen pritisak, probleme u radu bubrega i jetre.

Fentanil najopasniji

"Posebno opasna sintetička droga je fentanil. To je narkotički analgetik sa potentnošću najmanje 80 puta većom od morfina. Fentanil i njegovi derivati se koriste kao anestetici i analgetici u humanoj i veterinarskoj medicini. Fentanil i njegove soli su u obliku belog ili svetložutog granuliranog ili kristalnog praha", upozorava Jelena Janković.

"Čajna vajt", "sintetički heroin", "drop ded", "fletlajn", "letal injekšn", "apače", "čajna grl", "tango i keš", "TNT" - ulični su nazivi za fentanil.  

Narko-sleng za nove droge

"Spaj", "mjau-mjau", "jukatan fajer", "mun roks", "rejnbou", "mef", "dron", "babls", "tango i keš", "TNT".

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zika

Jos jedan dobar razlog za legalizaciju marihuane.

Bms

Ovo niko ne konzumira, samo skank pusimo

Legolas

Sugar, spice and everything nice! Blosom, Bubbles, Butercup! Power Puff Girls!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Konkurs za finansiranje vantelesne oplodnje o trošku Beograda 09:40 h

09:40 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Masna jetra sve češća kod odraslih, ali i kod dece 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Više od 25.000 građana bilo na besplatnom preventivnom pregledu 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Grickanje noktiju nije samo loša navika, već i odraz psihičkog stanja 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Zdravlje

loader