Jovanović: Ono što sve najviše plaši kod eutanazije - zloupotreba

Jovanović: Ono što sve najviše plaši kod eutanazije - zloupotreba

Vesna Jovanović, nekadašnja direktorka Lekarske Komore Srbije i Marina Mijatović iz nevladine organizacije Pravni skener govorile su u Novom danu o eutanaziji. Gošće se nisu složile oko toga ko bi trebalo da je izvršava, Mijatović misli da bi to lekar trebalo da uradi, dok se Jovanović ne slaže sa tim.

"Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti, ako se ispune propisani humani, psiho-socijalni i medicinski uslovi. Uslovi i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju propisuju se posebnim zakonom. Zloupotreba prava na eutanaziju, radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi, predstavlja osnov za krivičnu odgovornost", glasi član 86. Prednacrta građanskog zakonika.

Vesna Jovanović kaže da je na pitanje o eutanaziji teško odgovoriti prosto da ili ne.

"Postoji mnoštvo slučajeva gde je eutanazija blagodet i za porodicu i za samog pacijenta, ali s druge strane ovakav prednacrt otvara i velike dileme, jer ne postoji zakon o eutanaziji koji bi detaljno svaku potencijalnu situaciju razmotrio do tančina", kaže Jovanović.

Kako je rekla, zloupotreba je ono što sve najviše plaši kod eutanazije.

"U redu je da postoje komisije stručnjaka iz različitih oblasti koje će proučiti. Ako se donese ta odluka, to ne bi trebalo da radi lekar ili zdravstveno osoblje, jer to nije stvar koja je striktno medicinska. Tu se zna procedura, mislim je da lekar tu da bi pomogao i produžio život", smatra Jovanović.

Vesna Jovanović Izvor: N1

Kako kaže Mijatović, pitanje je i na pravnom terenu.

Jovanović kaže da postoje različite vrste eutanazije.

"Svaki slučaj mora da bude za sebe", kaže.

Mijatović kaže da postoje primeri, nekoliko situacija, ali i detaljno uređeni zakoni.

"To je kad medicina više ne može da pomogne nekom pacijentu, na zahtev pacijenta komisija donosi odluku da li je zahtev opravdan ili ne. Ako neko dostojanstveno živi, onda treba dostojanstveno i da umre", smatra Mijatović.

Marina Mijatović Izvor: N1

Jovanović kaže da, kada se kaže da medicina nema pomoći, mora da se razmišlja o tome da je to vrlo dinamično.

"Vi ne znate šta će se događati. Imate čitav niz bolesti koje su bile neizlečive, a onda je u kratkom vremenskom periodu pronađen lek i postale su izlečive, to je zaista tanano i potrebno je razmisliti da to bude precizno", kaže Jovanović.

Gošće N1 se nisu složile oko toga ko bi trebalo da izvrši to, Mijatović misli da bi to lekar trebalo da uradi, dok se Jovanović ne slaže sa tim.

"Sam taj čin, preuzima se uloga nekog ko oduzima život. To sve mora da bude tanano i do tančina razrađeno", kaže Jovanović.

Mijatović kaže da se, kada se govori o ovoj temi, stalno priča o zloupotrebama.

"Uvek postoje mehanizmi koji štite od zloupotreba. Ovde verujemo da će komisija da snosi punu odgovornost da je saglasna da medicina ne moe pomoći. Glavna je medicinska struka, a ne želja i volja porodice i pacijenta", kaže ona.

Kako kaže, misli da će javnost reagovati pozitivno. 

"Niko sa kim sam razgovarala nije bio negativan. Mislim da ljudi razumeju u kakvim stanjima se nalaze pacijenti koji traže da se izvrši eutanazija, mislim da treba razumeti i pacijente i njihovo stanje", kaže Mijatović.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Misko

Eutanazija, ili ne, je individualno pitanje koje moze da se tumači i ocenjuje sa različitih aspekata.... Ono što je sigurno je da to NE SME da radi lekar koji se obavezao da će spašavati ljudski život do samog kraja.. I oni što je sigurno da zloupotrebe iste postoje u mnogo uređenijim zemljama, a zamislite šta bi se radilo u Srbiji....

...

Sve procedure i odgovornost se mogu prilagoditi i urediti, takodje se moze smanjiti i uloga medicinskog osoblja na minimum zbog prigovora savesti. Sve je moguce regulisati samo ukoliko ste spremni da ispostujete ono cemu je bilo potrebno vise od 13 milijardi godina da nastane. To je civilizacijski iskorak.

Angel

Mi kao društvo koje je naučeno silom prilika da za ,,kvalitetniju,, zdrastvenu uslugu i negu moramo da podmitimo doktore, nismo spremni za ovo na žalost. Zloupotreba ovakvog zakona kod nas bi bila redovna i ne dokaziva pojava. Prvo treba očistiti sve korumpirane doktore, med. sestre i tehničare, sudije, inspektore...ceo jedan lanac što je trenutno praktično i teoretski ne izvodljivo...na žalost.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Manja mišićna masa može da prouzrokuje kardiovaskularne probleme 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Pušenje tokom trudnoće povećava rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Čovek s dijabetesom u istom riziku kao onaj koji je preležao srčani udar 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Svetski dan dijabetesa: Najčešći tipovi, kontrola i prevencija 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

U mastilima za tetovažu hemikalije koje mogu da izazovu rak 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Žene sa ovim zanimanjima imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Lekari upozorili: Psorijaza je mnogo više od kožnog oboljenja 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Zdravlje

loader