Stručni skup: Srbija korak bliže eliminaciji hepatitisa C

Stručni skup: Srbija korak bliže eliminaciji hepatitisa C

Stručni skup: Srbija korak bliže eliminaciji hepatitisa C Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Na inicijativu udruženja pacijenata koja vode borbu protiv hepatitisa, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, održan je stručni skup na kome su predstavljeni pozitivni pomaci na polju kreiranja zdravstvene politike o lečenju hepatitisa C, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, učesnici skupa pod nazivom "Korak dalje u lečenju hepatitisa C"složili su se da je u prethodnih godinu dana ostvaren važan pomak u lečenju hepatitisa C (HCV), zahvaljujući činjenici da su inovativni lekovi, koji omogućavaju potpuno izlečenje hepatitisa C kao hronične infektivne bolesti, postali dostupni određenom broju obolelih.

Virusni hepatitis predstavlja pretnju po globalno zdravlje i jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u svetu, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija podržala strategiju za virusne hepatitise 2016–2021. koja poziva na eliminaciju virusnih hepatitisa kao značajne javno zdravstvene pretnje do 2030. godine.

Globalna eliminacija hepatitisa C nije lako ostvariv cilj, pa mnoge zemlje uvode koncept mikroeliminacije HCV, što podrazumeva lečenje unutar specifičnih grupa pacijenata. Ova praksa se uspešno pokazala i u zemljama okruženja. Stoga stručna tela u Srbiji predlažu da se mikroeliminacija primenjuje na obolele od hemofilije i bubrežne bolesnike na hemodijalizi, koji su pod stalnom kontrolom u okviru zdravstvenog sistema, a sticajem okolnosti su ovim virusom inficirani tokom godina lečenja.

Koncept mikroeliminacije HCV u Srbiji podržalo je i Ministarstvo zdravlja, koje aktivno radi na pripremi Strategije i Nacionalnog programa za lečenje hepatitisa.

"Radne grupe Ministarstva zdravlja pripremaju Strategiju i Nacionalni program za lečenje hepatitisa, a nacrt ovih važnih strateških dokumenata je u završnoj fazi, što predstavlja značajan korak napred u naporima za rešavanje pitanja ove hronične zarazne bolesti koja predstavlja ozbiljnu pretnju javnom zdravlju. Od prošle godine, Ministarstvo i Republički fond za zdravstveno osiguranje su omogućili lečenje savremenom terapijom za određeni broj pacijenata, a taj broj odnedavno uvećavamo svakog meseca", naglasila je doktorka Danijela Urošević, pomoćnik ministra zdravlja.

Udruženja obolelih od hepatitisa C, u okviru kampanje "Skriveni u javnosti" prethodnih pola godine ulažu zajedničke napore kako bi se podigla svest javnosti o ovoj bolesti.

"Udruženje pacijenata sa bolestima jetre Hronos, Udruženje hemofiličara Srbije i Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije, zajedno sa lekarima koji pružaju nesebičnu stručnu podršku, nastavljaju zajedničke aktivnosti sa ciljem da javnost upoznaju sa svim izazovima različitih grupa obolelih od hepatitisa C i doprinesu zaustavljanju širenja infekcije hepatitisa C u Srbiji", istakao je Pavle Živković, u ime Udruženja pacijenata sa bolestima jetre "Hronos".

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cika Peki

Zdravstveni sistem je nula ! Danas su mi odlozili operaciju koju cekam mesecima za jos jedan mesec. Izuzev KCS svi ostali su korumpirani ! Ukinite drzavno zdravstvo i da svi idemo kod privatnika, da bar znamo na cemu smo !

Laku noć Srbijo...

Inovativni lekovi su dostupni samo odabranim pacijentima, ostalima neka Bog pomogne...

Angel

ne mogu svi stadiumi bolesti da se lece sa istim lekom, zato se kaze odredjenim pacijentima, pacijentima kojima dijagnostika bolesti omugucava lecenje, pacijenti na kojima bi lek imao učinak....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Britanski naučnici: Broj zaraženih kineskim virusom veći od službenih podataka 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Namirnice koje ne bi trebalo kombinovati - istine i zablude 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nestorović o zagađenju: Deca ugroženija, jer su organizmi u razvoju 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Gubitak telesne težine utiče na poremećaje spavanja 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Vitamini grupe B mogu da smanje uticaj zagađenja na kardiovaskularne bolesti 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Glavni zagađivači iz vazduha koji narušavaju naše zdravlje 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Zdravlje

loader