Transrodnost se uklanja sa liste mentalnih oboljenja

Transrodnost se uklanja sa liste mentalnih oboljenja

Transrodnost se uklanja sa liste mentalnih oboljenja Izvor: AFP/Joaquin Sarmiento

Ove nedelje se u Ženevi održava Svetska zdravstvena skupština u okviru koje se, između ostalog, transrodnost depatologizuje odnosno uklanja sa liste mentalnih oboljenja, nakon čega će nova Međunarodna klasifikacija bolesti transrodnost videti kao stanje, a ne oboljenje.

Kako se navodi u saopštenju Tima Ujedninjenih nacija u Srbiji, na taj način na međunarodnom nivou se vrši prvi korak ka depatologizaciji transrodnosti, a sve države članice, uključujući i Srbiju, će početi i sa izveštavanjem o primeni nove klasifikacije od 2022. godine, što ostavlja dovoljno vremena za nacionalnu implementaciju tog dokumenta.

"Patologizacija je duboko ukorenjena u svim sferama društvenog života transrodnih osoba, počev od pravnog statusa, preko pristupa zdravstvenoj zaštiti, mogućnosti zapošljavanja, ali i svakodnevnog tretmana kako od opšte populacije tako i od najbližih članova porodice", navodi se u saopštenju.

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kazao je da je zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava, a da diskriminacija u značajnoj meri utiče negativno na zdravlje.

"To je naročito važno kada sagledamo podatke po kojima seksualne manjine u evropskim zemljama imaju značajno lošije fizičko i mentalno zdravlje. Smrtnost transrodnih osoba je tri puta veća, a transrodne žene su i deset puta sklonije pokušaju samoubistva", rekao je Ivanuša na događaju koji je na tu temu okupio predstavnike državnih tela, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i transrodne zajednice u Srbiji.

Nacionalna implementacija uklanjanja transrodnih stanja sa liste mentalnih oboljenja podrazumeva omogućavanje priznavanja identiteta, koji je u manjoj meri uslovljen medicinskim pristupom. Takođe, trasnrodne osobe bi trebalo da budu bolje uključene u društvo, da imaju bolje mogućnosti za ostvarenje svojih prava i pristup uslugama, umesto dugotrajnih procesa dijagnostike i medikalizacije.

Šef Tima UN za ljudska prava Milan Marković kazao je da je isključenost iz društva direktno povezana sa patologizacijom, kada se kroz dijagnozu ili medicinski nalaz posmatra čovek.

"Ako istinski poštujemo ljudska prava, jedino na čemu treba zajednički da radimo jeste poštovanje autonomije, dostojanstva i integriteta svake osobe, bez obzira na rodni identitet i oblik u kojem se on javlja", izjavio je Marković.

Predstavnica Populacionog Fonda UN u Srbiji Marija Raković kazala je da vodeća istraživanja pokazuju da su transrodne žene oko 49 puta pod većim rizikom od HIV infekcije u odnosu na ostale žene.

Navedena klasifikacija je prethodno izmenjena 1990. godine, kada je sa liste mentalnih oboljenja uklonjena homoseksualnost i time učinjen prvi veliki korak neophodan za ostvarivanje društvene ravnopravnosti i omogućavanje efikasnog ostvarivanja ljudskih prava homoseksualaca.

Rodni identitet podrazumva osećaj vlastitog roda i on je obično u skladu sa polom prilikom rođenja. Kada se rodni identitet osobe razlikuje od njegovog pola, onda se obično smatra transrodnom osobom.

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dzoni

Stanje bolesnog mozga

Ratomir

Po definiciji naucnika zivot je stalna promena. Na to se svi moramo navikavati. Ipak, postoje eticki i moralni standardi o nacelima promena u zivotu. Na primer uzgajanje i pusenje kanabisa je u nekim zemljama bilo krivicno delo a sada vise nije. Na primer nekada Trg Marksa i Engelsa preimenovan je u Trg Nikole Pasica. Takodje homoseksualnost je bila krivicno delo u nekim zemljama a sada vise nije vec se organizuju Parade Ponosa. Neki ljudi su osudjeni za ratne zlocine i po izdrzanoj kazni i povratku u svoju zenlju su docekani kao heroji i patriote. Moral drustva se menja kao i nacin zivota ali potrebno je da neko objasni zasto je crno postalo belo i zasto je belo pistalo crno.

Ana

A šta je to po vama crno a šta belo? Transrodne osobe su postojale oduvek, ništa se tu nije promenilo. To što čovečanstvo napreduje u demokratičnosti i teži da nikoga ne stavi u neravnopravan položaj je pozitivna stvar. Vaši primeri su mešanje baba i žaba.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Konkurs za finansiranje vantelesne oplodnje o trošku Beograda 09:40 h

09:40 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Masna jetra sve češća kod odraslih, ali i kod dece 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Više od 25.000 građana bilo na besplatnom preventivnom pregledu 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Grickanje noktiju nije samo loša navika, već i odraz psihičkog stanja 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Zdravlje

loader