Pokloni lekarima u novom Zakonu - borba protiv mita ili legalizacija korupcije

Pokloni lekarima u novom Zakonu - borba protiv mita ili legalizacija korupcije

Izvor: N1

Srbija je dobila novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a sa njim stiže i odredba koja je poslednjih dana posebno u fokusu javnosti: koliko vredan poklon pacijent može da da lekaru ili zdravstvenom radniku, a da to nije korupcija?

Nenovčani poklon, ukupne vrednosti jedne neto prosečne plate u Srbiji, od sada se smatra ''poklonom manje vrednosti''. Da li je Zakonom legalizovana korupcija u zdravstvu - kako deo srpske javnosti tumači ove odredbe... ili je Vlada određivanjem vrednosti dozvoljenih poklona želela da korupciji baš stane na put?

Kod lekara sa poklonom do 426 evra - u Srbiji od sada takav čin nije mito i nije korupcija. I to od kada je u Skupštini Srbije, početkom aprila, usvojen Zakon o zdravstevnoj zaštiti, koji kaže: pacijent lekaru može da iskaže "zahvalnost" poklonom manje vrednosti.

A to je nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto prosečne plate - 23 evra, a ukupna vrednost nije veća od prosečne neto plate - 426 evra.

"Izuzetno od stava 5. ovog člana, iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, odnosno reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ne smatra se korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom."

Takva odredba naišla je na oštre kritike dela javnosti, ali u Lekarskoj komori Srbije u novom Zakonu "čitaju" isključivo nameru Vlade da se odlučnije bori protiv korupcije. Za N1 pojašnjavaju da je u pomenutom članu Zakona uvaženo mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije, koja je insistirala na jasnom definisanju - do koje vrednosti ide dozvoljeni poklon.

"Mi kao Lekarska komora apsolutno smatramo da nikakav poklon niti bilo kakvo isticanje zahvalnosti u tom smislu nije potrebno, jer kako naš etički kodeks i govori boljitak pacijenta je naša najveća nagrada... Mislim da je ideja da se napravi definitivno razlika u smislu poklona u smislu poklona koji su čokolada, bombonjera i cveće - koji apsolutno nisu potrebni i neophodni i nekih drugih, skupljih i vrednih poklona koji bi mogli da nekoga stave u povoljni položaj u odnosu na neke druge građane", rekao je Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije.

Iz Lekarske komore Srbije dodaju da novi Zakon prati evropsku praksu kada je reč o poklonima koje je moguće dati lekarima. Iako se i samo Ministarstvo zdravlja poziva na mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije, iz Transparentnosti Srbija tvrde da je Zakon, posebno član o poklonima donet nepromišljeno i da je suprotan čak i Krivičnom zakoniku koji definiše korupciju.

"Kao nedostatak sa čisto pravne strane ovog rešenja jeste to što je postavljen limit za te dozvoljene poklone pojedinačni i opšti ali nije rečeno za koji period se taj opšti limit odnosi - da li je to mesec dana, godinu dana, neki drugi period. Stvar je u tome da je Agencija zaista - kako se može videti na njihovom sajtu - predložila da se uvedu ograničenja i pravila o prigodnim i protokolarnim poklonima, ali takođe i to da se uvede evidencija o takvim poklonima...", rekao je Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbije.

A u Zakonu se nigde ne navodi kako će se ta evidencija voditi. Zato iz Transparentnosti Srbija pozivaju da se Zakon izmeni. Da li je na delu legalizacija korupcije, kako deo javnosti tumači ove odredbe ili je namera Vlade bila upravo suprotna - iz Ministarstva zdravlja poručuju da su spremi da kroz podzakonska akta Zakon učine boljim.

Komentari (34)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirjana

ovo je vrlo uspešno rešena borba protiv korupcije.Primeniti na svim poljima i gotovo...ovo će biti prva zemlja koja je uspešno rešila problem korupcije.Korupcija legalizovana...znači nije korupcia ,nestala.Lider zemla sa Balkana koja daje pelcer celom svetu ... .

B.M.

Strašno, dno dna. Ko nema za "poklončić" neće se ni leciti.

Dex

DNO!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Evropska komisija nabavlja robote za dezinfekciju bolnica UV zracima 21:52 h

21:52 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

AstraZeneca: Moći ćemo da vakcinišemo više ljudi u kraćem vremenskom periodu 13:33 h

13:33 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nova studija otkrila kada su osobe obolele od koronavirusa najzaraznije 22.11.2020.

22.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Regeneron dobio odobrenje za hitnu upotrebu terapije antitelima u lečenju kovida 22.11.2020.

22.11.2020.  |  Zdravlje

loader