Disciplinski postupak u Kliničkom centru Vojvodine zbog stigmatizacije pacijenta

Disciplinski postupak u Kliničkom centru Vojvodine zbog stigmatizacije pacijenta

Disciplinski postupak u Kliničkom centru Vojvodine zbog stigmatizacije pacijenta Izvor: N1

Klinički centar Vojvodine (KCV) pokrenuo je disciplinski postupak protiv odgovornih za stigmatizaciju pacijenta sa HIV-om, saopšteno je.

Uprava KC Vojvodine u saopštenju je navela da smatra "nedopustivim ovakav vid kršenja prava pacijenta" i najavila da će odgovarati oni koji su za to krivi.

"Stručni kolegijum je najoštrije osudio ovaj postupak lišen profesionalne etike. Sproveden je hitan nadzor koji je utvrdio da je pacijent lečen po svim principima zbrinjavanja njegovog zdravstvenog stanja i identifikovao odgovorne za ovaj težak propust u zaštiti poverljivih podataka o ličnosti, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak", navodi se u saopštenju KCV-a.

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP) saopštila je u četvrtak da je kod jedne osobe na krevetu na Endokrinologiji KCV u Novom Sadu napisano velikim crvenim slovima HIV na očigled svih drugih koji se nalaze u toj bolničkoj sobi ili u nju ulaze.

USPO je naveo da se u ovom slučaju radi o kršenju ljudskih i prava pacijenata, te da sve nadležne institucije u Srbiji, uključujući i one najviše državne, treba da reaguju i da se odgovorne osobe sankcionišu.

Poverenica osudila tretman pacijenta u KCV

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je označavanje HIV statusa flomasterom i velikim slovima na listi koja stoji na tabli kreveta pacijenta na odeljenjima Kliničko-bolničkog centra Vojvodine i pozvala taj centar da preduzme mere kako bi se obezbedio jednak tretman pacijenata.

Janković je istakla da zdravstveni radnici imaju posebnu odgovornost u uklanjanju predrasuda i suzbijanju straha prema osobama koje žive sa HIV-om, a da te osobe imaju pravo na zdravstvenu zaštitu kao i drugi gradjani, i nediskriminišući odnos u bilo kojoj oblasti života.

U preporuci mera Janković je ukazala na Strategiju za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a u Srbiji u kojoj je navedeno da je od izuzetnog značaja poštovanje i promocija ljudskih prava osoba koje žive sa HIV-om.

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP) saopštila je ranije da je na temperaturno-terapijskoj listi jednog pacijenta na Endokrinologiji KCV u Novom Sadu napisano velikim crvenim slovima HIV na očigled svih drugih koji se nalaze u toj bolničkoj sobi ili u nju ulaze.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nika

Bas me zanima koji vid disciplinskog postupka ce biti pokrenut i da li ce javnost biti obavestena o tome? HIV+ pacijenti umiru jer hirurzi ( cast izuzetcima) odbijaju da ih operisu. Razlozi odbijanja su trivijalni. Neki pacijenti su i duze od decenije cekali na operativni zahvat. Najvecu diskriminaciju trpe upravo od zdravstvenih radnika. Redovna upotreba ARV terapije u potpunosti drzi virus pod kontrolom. Edukacija i teza kaznena politika za diskriminatore.

Miki

Ako medicinsko osoblje stigmatizuje osobe sa HIV-om, kakvo je tek stanje sa opštom populacijom. Ljudi u Srbiji su neinformisani i zato su u strahu, a to je krivica države. Neverovatno je koliko se novca i vremena utroši za političke teme u, a o životnim temama se jako malo priča. Da je ministar zdravlja izašao na TV i rekao da osobe zaražene HIV-om koje primaju terapiju ni u kom slučaju ne mogu zaraziti druge, ovakve stvari se ne bi dešavale.

Nova sreća

Pacijent u Srbiji se leče od prošle godine poslednjom terapijom za HIV, a ovakvo ponašanje je nedopustivo baš zato što stigmatizuje, lekari i sestre u ustanovi moraju znati svoje pacijente i moraju znati od čega pacijent boluje, to druge ne zanima (posetu i druge pacijente) . Drago mi je što je došlo do brze reakcije svih nadležnih.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Hitno potrebna dodatna istraživanja o prenosu koronavirusa vazduhom 09:00 h

09:00 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Platnene maske nisu dobro rešenje za zdravstvene radnike 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nova verzija leka: Počinje kliničko ispitivanje remdesivira za inhalaciju 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Svetske agencije: Korišćenjem IQOS-a smanjuje se izloženost štetnim materijama 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Zdravlje

loader