Predstavljene novine u zdravstvenom osiguranju, cela plata tokom lečenja deteta

Predstavljene novine u zdravstvenom osiguranju, cela plata tokom lečenja deteta

Predstavljene novine u zdravstvenom osiguranju, cela plata tokom lečenja deteta Izvor: Shutterstock

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju propisano da će građani koji se ne odazovu na preventivne preglede, a za to nemaju opravdanje, morati da učestvuju u troškovima lečenja, ako se razbole od bolesti za koju je bio predviđen skrining.

Obrazlažući Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju, Lončar je rekao da je propisano da roditelji tokom lečenja deteta od nekog teškog oboljenja imaju pravo da tokom bolovanja primaju 100 odsto zarade do punoletstva deteta.

 Predloženim zakonom je predviđeno i da izabrani lekar može da otvori bolovanje do 60 dana, umesto dosadašnjih 30.

Prema njegovim rečima, ubuduće će i lekari specijalisti moći da upute pacijenta na stacionarno lečenje, a ne samo izabrani lekar.

„Zakonom je predivđeno formiranje jedinstvene liste čekanja koju ustrojava i vodi RFZO, a detaljno je uređeno i dobrovoljno zdravstveno osiguranje u Srbiji“, rekao je Lončar.

On je naveo da su zakonom prošireni osnovi osiguranja i obim prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a uvedena je doplata za zdravstvene usluge, lekove, medicinsku rehabilitaciju i medicinska sredstva.

Lončar je istakao da se uvode novi osnovi osiguranja za poljoprivrednike, javne beležnike i javne izvršitelje, za osobe koje primaju penziju ili invalidninu od stranog nosioca osiguranja, a borave u Srbiji, kao i za žrtve terorizma i borce.

On je rekao da je proširen obim prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, tako da će svi odrasli osiguranici imati pravo na preventivne i ostale preglede u vezi sa planiranjem porodice, čime se podstiče populaciona politika.

Predlogom zakona o zdravstvenoj zašiti predloženo je prebacivanje primarne zdravstvene zaštite na državni nivo, osim apoteka koje ostaju u nadležnosti lokalne samouprave.

Lončar je naveo da su tim propisom olakšani uslovi za osnivanje privatne prakse, a unapređene su i odredbe koje se odnose na prekovremeni rad.

„Predviđeno je da se može zaključiti ugovor o dopunskom radu sa poslodavcem sa kojim zaposleni ima zaključen Ugovor o radu sa punim radnim vremenom, kao i najviše tri ugovora o dopunskom radu sa drugim poslodavcem“, rekao je Lončar.

On je istakao da su ova dva zakona krovni u oblasti zdravstva i da je želja predlagača da zdravstveni sistem Srbije bude još kvalitetniji, brži i efikasniji i da kvalitetna zdravstvena usluga bude jednako dostupna u svim delovima države.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marko

Sve je to lepo nego nema lekara u zemji.nesto matorih pred penzijom nedovoljno i za jedan gradic.kojim zakonom cemte to srediti?

F

Oduzimanje osnivačkih prava nad domovima zdravlja lokalnim samoupravama. Prava centralizacija.SRAMOTA

hyper mass

Bliže se izbori.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Simptomi koji mogu da ukažu na srčani udar i do mesec dana ranije 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nova nada za osobe koje pate od migrene, a imaju kardiovaskularne probleme 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Radojičić: Tiršova 2 na kraju Deligradske, izgradnja počinje na proleće 2020. 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Veganska ishrana može imati loš uticaj na zdravlje zuba 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

loader