Zagađenost vazduha u Nišu: Grad koji se ne vidi od dima

Zagađenost vazduha u Nišu: Grad koji se ne vidi od dima

Izvor: N1

Od početka zime, Niš je u vrhu gradova čiji stanovnici udišu vazduh sa izuzetno visokim nivoom najsitnijih i najopasnijih čestica teških metala koje na duge staze izazivaju bolesti pluća.

Građani su zabrinuti jer im se niko zvanično ne obraća po ovom pitanju, iako su i ovog vikenda u Nišu izolovane PM čestice prelazile 200 mg, dok je dozvoljena granica 50.

Niš, grad koji se ne vidi - od dima. Vazduh za izbegavanje sve do podneva, ali i pred mrak, pa sve do ujutru.

Ono što optimisti u ovom gradu nazivaju maglom, zapravo je smeša gasova i veštački nastalih čestica.

"Pa ne baš, ali skoro je nešto bilo", "Otežano dišem", "Trebalo bi alarmirati ljude", mišljenja su stanovnika Niša.

Početkom decembra, kada se na pojedinim aplikacijama za lokaciju Niš pojavila cifra od više od 250 miligrama po metru kubnom na poljima koja prikazuju koncentraciju čađi i mikroskopski sitnih PM čestica u vazduhu, nadležni su uveravali da je to uobičajena pojava u sezoni loženja.

"Sigurno da majke ne treba da šetaju decu u ranim jutarnjim satima, niti u popodnevnim satima, nego recimo u toku prepodneva, kada je kvalitet vazduha bolji, ne govorim o aerozagađenju", kaže Snežana Gligorijević iz Instituta za javno zdravlje Niš. 

A oni koji su bolesni mogu da dobiju simptome - kašalj, kijanje i ubrzani srčani rad.

"Hronično i permanentno udisanje štetnih čestica, pare i gasova će gotovo sigurno razviti kliničku sliku jedne hronične opstruktivne bolesti pluća", kaže pulmolog Goran Janković.

Da do toga ne bi došlo, trebalo bi, smatra profesorka Amelija Đorđević, kvalitet pratiti na potpuno drugačiji, ispravniji način.

"Zbog možda neadekvatnog položaja mernih mesta, s jedne strane, s druge strane, zbog neadekvatnog odabira supstanci koje će se pratiti, ocena stanja kvaliteta vazduha nije reprezentativna za grad Niš. Da bi to bilo jasno reći ću da u izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine, praćenje sumpor dioksida se vrši na Kameničkom visu", kaže Amelija Đorđević, sa Fakulteta zaštite na radu Niš.

To je jedno od mesta gde Nišlije odlaze na svež vazduh, pa je, kaže profesorka, rezultat dobijen sa tog mesta nerelevantan. Relevantno bi bilo čuti zvanične preporuke stručnjaka.

"Osetiće neprijatan miris vazduha, osetiće neku izmaglicu, koja je uobičajena u Nišu u zimskom periodu i ograničiće malo sopstveno kretanje, na taj način će moći da se zaštite. Izabrali su da žive u Nišu, ne žive na Zlatiboru", kaže Snežana Gligorijević.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Filantroopp

,,Ograničiće svoje kretanje " Poštovana Snežana, očigledno je da niste upućeni u ljudska i manjinska prava i slobode, pa shodno tome ne znate da je sloboda kretanja ustavom garantovano pravo te da ga ne možete ograničiti. I da li ja treba da osećam zahvalnost zbog toga što živim u Nišu pa zbog toga da trpim zagađenja i da pustim da se potencijalne bolesti razviju u meni? Sramota dokle smo došli kao narod. :)

Profesor Dr.

A kakvu reakciju ocekivati kad nadleznim Sekretarijatom za zastitu zivotne sredine rukovode: - dip.ing sa Poljoprivrednog fakulteta-odsek ratarstvo i povrtarstvo (SEKRETAR) - dip.ing sa Poljoprivrednog fakulteta-odsek stocarstvo (POMOCNIK SEKRETARA) - dip.ekonomista (POMOCNIK SEKRETARA). Od struke ni S !!!!

mama2dečaka

Ujutru krenem sa sinom koji ima 6 godina ka vrtiću, bukvalno kako izadjemo iz dvorišta, on se ne zaustavlja sa kašljanjem, a treba mi nekih 6-7 minuta.. sve tako do hola vrtića. Tada se polako smiruje. Pitam se, da li smo mi svesni koliko dozvoljavamo da nam se deca “truju” Ko je nadležan za ovoliku zagadjenost vazduha u Nišu? 😠 Šta je ovo više???

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

"Vatreno oko" dnevno obradi više od 2.000 uzoraka, za rezultat treba do 48 sati 09:58 h

09:58 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Eksperimentalna vakcina ima pozitivne rezultate na ispitivanju na ljudima 02.07.2020.

02.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Stojković: Moj tim prvi u svetu istražio štetnost plastike po ljudski embrion 02.07.2020.

02.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Fizička distanca povećala želju za dodirom i zagrljajem 02.07.2020.

02.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Imunitet na koronavirus je možda veći nego što to testovi pokazuju 02.07.2020.

02.07.2020.  |  Zdravlje

loader