Hemikalije u kozmetici povezane s ranijim pubertetom kod devojčica

Hemikalije u kozmetici povezane s ranijim pubertetom kod devojčica

Hemikalije u kozmetici povezane s ranijim pubertetom kod devojčica Izvor: Shutterstock

Devojčice koje su pre rođenja izložene hemijskim jedinjenjima prisutnim u sapunu, pasti za zube, šminki i ostalim proizvodima za ličnu higijenu izloženije su opasnosti od ranijeg ulaska u pubertet, rezultati su američkog istraživanja objavljeni u časopisu Human Reproduction.

Ranije sprovedene studije sprovedene na životinjama pokazale su da brojne hemikalije mogu negativno uticati na hormone, pa se povezuju s ranijim ulaskom u pubertet. Reč je većinom o ftalatima kojih je najviše u mirisnim supstancama, parfemima, sapunima i šamponima, potom o parabenima koji se koriste kao konzervansi u kozmetici, kao i o fenolima, među kojima je i triklosan, baktericidno sredstvo koje se već decenijama koristi u kozmetičkoj industriji kao konzervans. Njegova osnovna funkcija nije zaštita potrošača, nego zaštita proizvoda.

Većina njih u medicini je poznata pod nazivom 'endokrini disruptori'. Oni svojim oblikom i strukturom nalikuju i oponašaju prirodne hormone u telu i na taj način remete funkciju žlezdanog (endokrinog) sistema. Zabrinjava da su takva jedinjenja štetna već u malim količinama, te da se potencijalni problemi ne moraju javiti odmah, ni za par godina, već imaju kumulativni učinak, odnosno talože se u tkivima godinama.

U studiji istraživača s Berklija učestvovalo je 338 dece, 179 devojčica i 159 dečaka, čiji je razvoj praćen od rođenja do adolescencije.  Izloženost raznim hemijskim jedinjenjima naučnici su pratili uz pomoć analize urina majki tokom trudnoće, a potom analizom urina dece nakon navršenih devet godina života. Pokazalo se da je u više od 90 posto uzoraka urina prikupljenih među decom otkrivena prisutnost hemijskih jedinjenja koja mogu uticati na koncentracije i delovanje hormona.

Najveći uticaj na raniji početak puberteta kod devojčica imali su prisutnost ftalata, parabena i triklosana u urinu majki za vreme trudoće.  Spomenute hemikalije nisu značajnije uticale na razvoj dečaka u prenatalnom razdoblju.

"Činjenica da smo u ovom slučaju otkrili povezanost ranijeg puberteta kod devojčica je zabrinjavajuća, ali dobra informacija je da, sada kada to znamo, možemo smanjiti na minimum izloženost tim hemijskim jedinjenjima", kazala je glavna autorika studije Kim Harli, direktorka Centra za istraživanje uticaja okoline na zdravlje dece Univerziteta Berkli.

Podsetila je da je upotreba triklosana u izradi antibakterijskih sapuna u Sjedinjenim Državama zabranjena, ali da ga još ima u pasti za zube. Pozvala je na oprez pri kupovini takvih proizvoda, a potencijalne kupce upozorila da pažljivo pročitaju deklaracije.

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

part-time vegan

Ipak verujem da većina ranih puberteta ima veze sa hormonima iz mesa i mleka. Ako pogledate većina kozmetičkih proizvoda je danas bez parabena, treba znati koje paste kupovati za zube, antibakterijske sapune nikada, osim ako ste u bolnici. Osim toga postoji organska kozmetika svuda gde se okreneš. I nisu sve preskupe. Ne bih smela sad da pomenem, ali znam bar dve, koje su čak i jeftinije od standardne.

Dobro jutro

Još pre deset godina su rezultate sličnih istraživanja izneli u emisijama na national geografic kanalu.Zaboravili ste samo da spomenete mleka za tela puna parabena koje neke žene još uvek mažu svaki dan

Jedan Od

Hvala što ste preneli ovu vest!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Italijanski dečak rođen dva meseca nakon svog brata blizanca 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nestorović: Sezona polenske alergije sve duža, terapija nije efikasna 100 posto 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Srbija osma po negativnom natalitetu, svaki peti par ima problem sa sterilitetom 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Tri puta više slučajeva morbila nego u istom periodu prošle godine 17.04.2019.

17.04.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Istraživanje: I jedno piće dnevno povećava rizik od moždanog udara 16.04.2019.

16.04.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zaštitnik građana utvrdio da je KCV narušio prava pacijenta 11.04.2019.

11.04.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Dr Dimitrijević: Depresija se širi kao španski grip 10.04.2019.

10.04.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

U igračkama pronađeni toksični ftalati, kako da znate koje da izbegavate 08.04.2019.

08.04.2019.  |  Zdravlje

loader