Tabui o menstruaciji širom sveta

Tabui o menstruaciji širom sveta

Tabui o menstruaciji širom sveta Izvor: Pixabay

Jug Indije uzdrmali su nasilni protesti nakon što su se tri žene suprotstavile vekovima staroj zabrani ulaska žena u hinduistički hram.

Taj hram je jedan od mnogo takvih u Indiji koji brane ulazak "ženama menstrualne dobi", što je praksa koja potiče iz verovanja da su žene i devojke nečiste tokom menstruacije. Tabui vezani za vaginalno krvarenje mogu se naći širom sveta, a ovo je deset najuobičajenih.

Isključenje iz verskih mesta

Žene se isključuju iz verskih mesta i obreda tokom menstruacije u mnogim delovima Azije, uključujući pretežno hinduističku Indiju i budističke zajednice Japana i Kine. Muslimankama po celom svetu se brani ulazak u džamije ili učestvovanje u molitvama tokom menstruacije. Prošlog januara je učenicama iz Gane bilo zabranjeno da pređu reku dok su imale menstruaciju. Zabranu je navodno odredio lokalni bog reke.

Devojke se izbacuju iz domova

U delovima Indonezije, Indije, Nepala i u nekim nigerijskim plemenima, devojke i žene se izbacuju iz domova tokom menstruacije i često moraju spavati u štalama. U Nepalu ih je poslednih godina nekoliko izgubilo život, najčešće zbog udisanja dima, nakon što su se pokušale zagrejati paleći vatru.

Zabrana kuvanja

Praznoverja oko učinka menstruacije na hranu opstaju u mnogim delovima sveta. U Indiji postoje verovanja da će krastavci koje takne žena u menstruaciji početi truliti, dok druge veruju da one mogu usiriti puter i pavlaku ili pokvariti majonez. Neki veruju da se testo za hleb koje je dotakla žene koja ima menstruaciju neće dići.

Zabrana kupanja

Od Indije i Izraela do nekoliko evropskih i južnoameričkih zemalja ženama se govori da se ne kupaju ili peru kosu tokom menstruacije, jer će se razboleti ili postati neplodne.

Bez sređivanja

Ženama se često savetuje da ne šišaju i farbaju kosu za vreme menstruacije. Nekima se savetuje da se ne depiliraju, jer bi im dlaka mogla brže rasti, dok se drugima govori da ne seku ili lakiraju nokte.

Dalje od biljaka

Neke kulture brane ženama s menstruacijom da dodiruju biljke, cveće ili hodaju kroz useve, jer bi mogli uvenuti. U Indiji se ženama ponegde govori da tokom menstruacije ne dodiruju ili zalivaju biljke koje se smatraju svetim, poput bosiljka.

Dalje i od životinja

Neke kulture veruju da će neke životinje, poput pasa i konja, dodir sa ženom koja ima menstruaciju uznemiriti. U delovima Indije i Nepala devojke koje imaju menstruaciju ne smeju taknuti krave koje se u hinduizmu smatraju svetima. U nekim plemenima Ugande ženama se brani da piju kravlje mleko zbog verovanja da bi time mogle zaraziti celo krdo.

Što dalje od muškaraca

Ženama koje imaju menstruaciju se u mnogim konzervativnim mestima sveta ne dopušta da izlaze i imaju bilo kakav kontakt s dečacima i muškarcima. Ortodoksni judaizam brani ženama kontakt s muškarcima tokom menstruacije na kraju koje moraju obaviti obredno kupanje nazvano "mikvah". U delovima Poljske i Ruande se veruje da polni odnos sa ženom koja ima menstruaciju može ubiti.

Nema vežbanja

Vežbanje ili bavljenje sportom, prema nekim verovanjima, može biti štetno po menstrualni ciklus žene i njeno telo. Kineska plivačka zvezda Fu Janhui je 2016. godine otkrila da je takmičenju na olimpijadi u Riu imala menstruaciju, čime je razbila veliki tabu i izazvala opštu raspravu u Kini.

Zabrana korišćenja tampona

Devojke se često upozoravaju da bi korišćenjem tampona mogle oštetiti himen, a to bi ih u nekim konzervativnim društvima moglo osramotiti, navodi se u prilogu udruženja Tomson Rojters.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bez dioptrije

Ne, nije oksimoron. Ipak sam se setila da sam čula nekada davno za taj termin. Ovo je samo možda, nespretno napisana rečanica koju ste vi shvatili kako vam se dopada.

bez dioptrije

@Hvala što ste me prosvetlili. Iskreno nisam znala za tu stilsku figuru, a vi ste u pravu. Sad baš i ne znam kako drugačije da formulišem rečenicu, ali ako smo kod teme, a to je bitno, Patrijarh Pavle je bio stanovišta da žene mogu da celivaju ikone u crkvi, uzimaju naforu, blagoslov, ali da ne bi trebalo da se pričeste. Ne bih sada mogla da vam objašnjavam razlog. Ukratko u crkvi ne bi smela da padne ni kap krvi. Danas je to i nemoguće kad se uzmu u obzir sve dostupne higjenske predostrožnosti. I među verskim velikodostojnicima postoje razlika, ali ako niste vernik razumem da vam je sve besmisleno, ponižavajuće i ne znam šta još. Pre nego što sam se prvi put pričestila u kasnim godinama, mnogo sam razmišljala o tome. Ne osuđujem one koji drugačije gledaju na to. Vera je pitanje ličnog izbora, kao i mnoge druge stvari. P.S. Hristos se rodi! Srećan vam praznik! Budite mi živi i zdravi.

Milena

Ovo se zove diskriminacija !

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Čovek s dijabetesom u istom riziku kao onaj koji je preležao srčani udar 13:23 h

13:23 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Svetski dan dijabetesa: Najčešći tipovi, kontrola i prevencija 10:03 h

10:03 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

U mastilima za tetovažu hemikalije koje mogu da izazovu rak 08:13 h

08:13 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Žene sa ovim zanimanjima imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Lekari upozorili: Psorijaza je mnogo više od kožnog oboljenja 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Koje namirnice bi žene trebalo da konzumiraju, a koje da izbegavaju u PMS-u 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Zdravlje

loader