Pomoćnica ministra: Nacionalna strategija za retke bolesti u završnoj fazi

Pomoćnica ministra: Nacionalna strategija za retke bolesti u završnoj fazi

Pomoćnica ministra: Nacionalna strategija za retke bolesti u završnoj fazi Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Pomoćnica ministra zdravlja Srbije Dragana Vujičić izjavila je da je u završnoj fazi izrada Nacionalne strategije za retke bolesti, koja je poslata Ministarstvu finansija na mišljenje.

"Ministarstvo zdravlja je za to da se za svakog pacijenta nadje jednak tretman", rekla je Dragana Vujičić drugog dana Istočnoevropske konferencije o retkim bolestima, u beogradskom Medija centru na kojoj su učestvovali predstavnici 16 zemalja istočne Evrope.

Ona je kazala da je za lečenje retkih bolesti za iduću godinu izdvojeno inicijalno dve milijarde dinara, da je ove godine prvobitno izdvojeno 1, 5 milijardi dinara i da je naknadno odobreno povećanje od 500 miliona dinara.

Predstavnica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Jovana Milovanović kazala da je država opredeljena za unapredjenje lečenja retkih bolesti i da treba videti kako su se zemlje iz okruženja izborile sa tim problemom.

Ona je kazala da se kontinuirano povećavaju sredstva za lečenje retkih bolesti zbog čega je Komisija RFZO-a mogla da odbori lečenje većeg broja obolelih od retkih bolesti o trošku države, te da se ove godine se oko 200 pacijenata iz grupe retkih bolesti leči o trošku države.

Predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Radojlović rekao je da je najvažnije da ne postoji sistemska diskriminacija obolelih od retkih bolesti, te da je veoma važno kazniti one koji to čine.

"Suočavanje sa retkim bolestima je velika trauma ra roditelje i obolelu osobu", kazao je Radojlović i dodao da je neophodno obezbediti socijalnu zaštitu za porodicu obolelih.

Navodeći da se zaposleni u zdravstvu često ponašaju diskriminatorno, on je kazao da je diskriminacija zabranjena Ustavom i drugim zakonskim propisima.

"Radićemo na tome da bude nula slučajeva diskriminacije", kazao je on.

Predstavnik Pokreta malih ljudi Milan Grahovac upitao je kada će država doneti novi, moderan pravilnik o utvrdjivanju telesnih oštećenja i dodao da se postojeći ne poštuje i oboleli od retkih bolesti se diskriminišu pri zapošljavanju.

Pojedini učesnici konferencije ukazali su na problem s pelenama za decu koja su invalidi 100 odsto, jer RFZO daje besplatno samo dve pelene dnevno što, kako je navedeno, nije dovoljno jer je neophodno bar na četiri ili pet.

Rečeno je da se već pet godina slušaju da je to "u procesu".

Istočnoevropska konferencija o retkim bolestima održana je 13. i 14. decembra u Beogradu, u organizaciji Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije uz podršku Evropske organizacije za retke bolesti.

Na konferenciji se diskutovalo o temama koje se tiču retkih bolesti i dostizanja kvalitetnije zdravstvene i socijalne zaštite obolelih.

Po definiciji Evropske Komisije, retka bolest je ona koja se javlja kod najviše pet osoba medju 10.000.

Procenjuje se da šest do osam odsto populacije ima neku retku bolest, a da je u Srbiji broj obolelih oko 450.000.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Bilo bi dobro da porade više na iskorenjivanju hepatitisa C od koje u ovoj zemlji oboleva sve veći broj ljudi. Pričaju o tome kako su uveli novu terapiju, a ona je u stvarnosti dostupna samo ljudima koji su gotovo ili u predkanceroznoj fazi ili pred transplantaciju jetre. Ostali su i dalje na staroj, koja je vrlo neefikasna.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Roditelji se žale da u DZ Novi Beograd čekaju satima zbog manjka lekara 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Otkrivena nova metoda koja bi mogla da leči sve vrste raka 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Lončar: U Srbiji nema opasnosti od novog koronavirusa, građani da ne idu u Kinu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nabavku vakcina protiv HPV-a i dalje ne finansira RFZO 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Zdravlje

loader