Politika: Godišnje iz Srbije odlazi 800 lekara

Politika: Godišnje iz Srbije odlazi 800 lekara

Politika: Godišnje iz Srbije odlazi 800 lekara Izvor: Shutterstock

Pretpostavlja se da je oko 10.000 lekara otišlo na rad u inostranstvo iz Srbije u proteklih 20 godina, a od Lekarske komore Srbije oko 800 lekara godišnje zatraži sertifikat dobre prakse, koji je neophodan za zaposlenje u određenim zemljama, navodi list Politika.

List navodi da neke zemlje uopšte ne zahtevaju ovakve sertifikate, kao i da se pretpostavlja da oko 400 lekara koristi sertifikate kako bi radili vikendom u državama okruženja, dok oko 200 njih odlazi u inostranstvo na usavršavanje i doškolovavanje. 

"Nemačka lekarska komora nam je u februaru potvrdila da tamo radi oko 460 naših lekara. Ranije je bilo teško nostrifikovati diplomu u toj zemlji, a sada je lako jer imaju deficit lekara, pa su spustili kriterijume", navodi Politika. 

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić je ocenio da je veći problem od emigracije medicinskog osoblja taj što "medicinari uglavnom hoće da rade u velikim gradovima" i što ne žele da se posle studija vraćaju u zdravstvene ustanove u manjim mestima. Prema njegovim rečima, zbog boljih plata i uslova rada lekari se iseljavaju u mnogo bogatije zemlje, dok Srbija ima pozitivnu migraciju medicinara iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Predsednik Upravnog odbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije Georgios Konstantinidis je kazao da su plate u lekara u razvijenim zemljama od tri do sedam puta više nego u Srbiji, a da profesori specijalissti mogu zaradeizmeđu 4.000 i 5.000 evra mesečno.

"Teško je sprečiti odlazak zdravstvenih radnika u druge zemlje. Jedni način je povećanje zarada. Pozdravljam odluku da se uvećaju njihove plate u Srbiji, ali to nije dovoljno. Rumunija se suočavala sa sličnim problemom kao i mi, pa je donela odluku da se plate lekara povećaju sa 1.000 na 2.800 evra, a sestara sa 530 na 980 evra, čime su migracije smanjene"; naveo je Konstantinidis. 

Predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Radica Ilić je navela da se više od 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji suočava sa manjkom radne snage, a zog čega očekuje da će u sledećih deset godina država omogućiti prekvalifikacije za medicinsko osoblje. Ona je dodala da Srbija nije jedina zemlja koja se suočava sa ovim problemom, kao i da se dešava da Nemci medicinske radnike "vrbuju" još u srednjoj školi, što im je jeftinije nego da školuju sopstveni kadar.

POVEZANE VESTI

Komentari (39)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lazar obični

Ovaj tekst i komentari samo ukazuju koliko smo mi kao drustvo i kao ljudi propali. Nikoga ne brine sto hiljade lekara pati jer nemaju posao i nemaju egizstenciju u Srbiji i sto su prinudjeni da idu u inostranstvo, samo nas interesuje da li ce kada oni odu imati ko da nas leči. Dakle, egoizam je jedino ono što inspiriše prosečnog Srbina i u srbiji svako gleda isključivo svoj interes. A očekivati da nasim lekarima koji traze posao pomognu u traženju posla i da ih zaposle udruzenja Srba lekara koja postoje u svim većim evropskim zemljama je ravno čudu-briga njih za svoje kolege. Jedva čekam da napustim Srbiju i odem u drustvo gde lekar zaradjuje vise od šofera.

Stts

Ne verujem da bi povećanje plate bilo dovoljan motiv da ostanu oni koji su rešili da odu. Niko ne želi da živi u zemlji apsurda.

Doktor

Bravoooo. Cim odemo pada nezaposlenost, a to je korak blize zlatnom dobu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Čokolada može da stvori zavisnost, ali ima i zdravstvene prednosti 07:42 h

07:42 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Kasniji odlazak na spavanje povezan je sa gojaznošću kod dece 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Direktor SZO za Evropu: Srbija dobro pripremljena da se suoči sa koronavirusom 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Epidemiolog o koronavirusu: Teoretski moguće da već imamo obolelog u Srbiji 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Osoba može da bude zaražena koronavirusom i da ga prenosi iako nema simptome 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Zdravlje

loader