Gošće N1: O seksualnosti se jako malo govori

Gošće N1: O seksualnosti se jako malo govori

Gošće N1: O seksualnosti se jako malo govori Izvor: N1

Ginekolog u GAK Narodni front Snežana Rakić i psihoterapeut Vera Despotović ocenile su u Novom danu da je seksualnost i dalje tabu tema. Smatraju da treba da se radi na edukaciji, kao i na promociji reproduktivnog zdravlja.

Govoreći o prekidima trudnoće, Snežana Rakić je rekla da se u GAK Narodni front dnevno obavi do deset.

"Mi to gledamo kao odnos broja pobačaja i broja porođaja, ako u proseku ima 25 do 30 porođaja, jedna trećina je prekid trudnoća", rekla je Rakić.

Ističe da je to visok broj, jer je u zapadnim zemljama nezamislivo da jedna žena ostane u drugom stanju onda kada ne želi.

"Mi smo se bavili promocijom kontraceptivnih tableta, ali je to stalo, opet smo se sveli na lokalnu kontracepciju, na kondome, kao i sve ono što je nepouzdano. Svelo se na to da je namerni prekid trudnoće najčešći vid kontracepcije", rekla je ona.

Dodala je da žena ima zakonom zagarantovano pravo da do desete nedelje prekine trudnoću, kao i da postoji komisija za prekid trudnoće od desete do dvadesete nedelje. 

"Nažalost, nakon takvih odluka, prinuđeni smo da odmakle trudnoće prekidamo. Mislim da bi taj zakon trebalo da se revidira, on je iz osamdesetih godina, a sad je ušao u koliziju sa nekim drugim zakonima", kaže Rakić.

Dodaje da u evropskim zemljama prekid trudnoće na lični zahtev može da se obavi do desete ili dvanaeste nedelje, a posle toga ne može.

Vera Despotović Izvor: N1
Vera Despotović

Vera Despotović je ocenila da su ovi podaci vrlo zabrinjavajući, da se radi o "crvenoj lampici koja gori".

"Trudnoća treba da bude planirana. Treba da pričamo sa ženama, jer jeste odluka njihova, ali treba da pokrenemo priču i o odgovornosti muškaraca, jer se sve svodi na to da je žena odgovorna, celokupna odgovornost je na ženi", kaže ona.

Dodaje da se često dešava da žene dođu kod nje sa dilemom da li roditi.

"Često čujemo da partner neće da koristi kondom, da neće da sarađuju. Nećemo da generalizujemo, ali kada dođe do začeća, često muškarci kažu "to je tvoja stvar" ili "ti odluči šta ćeš da radiš". Kao da je to pitanje žensko", kaže Despotović.

Snežana Rakić kaže da žene na prekid trudnoće dolaze same.

"To je jedna neprijatna intervencija, kako za pacijenta, tako i za onog ko to radi. Kad su željene trudnoće, na kontrole partneri dolaze zajedno, a kada je prekid ne, to su uglavnom žene same. Ako su mlađe, onda dolazi neko od roditelja, najčešće majka, a ovako dolaze same", kaže Rakić.

Kaže da na prekid trudnoće uglavnom dolaze žene do dvadesetak godina, kao i starije, koje bi da rode, ali malo kasnije. Treća grupa su žene koje su rađale, ali žele da se zadrže na jednom detetu.

Snežana Rakić Izvor: N1
Snežana Rakić

Vera Despotović kaže da su psihološke posledice prekida trudnoće velike.

"I nemogućnost izbora ostavlja posledice na ženu, na roditeljstvo, a kasnije i na dete. A posledice prekida trudnoće su razne. Emocionalne, osećaj krivice je ogroman, griža savesti, stid, bes, razočarenje, izneverenost, tuga", kaže Despotović.

Dodaje da se granica pomerila, te da je u regionu veliki broj prekida trudnoća kod devojčica u osnovnim i srednjim školama.

"Ova tema je i dalje tabu. O seksualnosti se jako malo govori, u porodicama se uglavnom o tome ne govori, kada naiđu scene seksualnog čina menja se kanal, morališe se. Mladi onda vide da je tu muk u porodici, onda idu na internet, gde je potpuno drugačije, tamo je sve eksplicitno, predstavlja se da je idealno, uvek je taj seks savršen. To stvara velike strahove kod dece, kako iz straha i mraka da dođu do savršenstva", kaže Despotović.

Dodaje da je jako važno da se o tome govori i da su roditelji ti koji bi trebalo da daju prve informacije deci, ne samo devojčicama, već i dečacima.

Snežana Rakić kaže da su ranije postojale radionice koje su radile na edukaciji adolescenata.

"Postavlja se drugo pitanje, zašto ne idemo na redovne ginekološke preglede kada nam je to dostupno. Kontracepcija se uzima pod odgovarajućom kontrolom. Ide se na godišnji sistematski pregled, vidi se da li postoje neka hronična oboljenja i na osnovu toga lekar određuje koji vid kontracepcije će se uzimati, i to se kontroliše", kaže Rakić.

Ističe da treba raditi na promociji reproduktivnog zdravlja, posebno kod srednjoškolaca, jer oni stupaju u seksualne odnose.

Vera Depsotović kaže da je važna interakcija, da se otvoreno razgovara sa partnerom.

"Seksualnost je deo partnerskog odnosa. Što se više o tome priča i što su slobodniji da se izraze, pre će da učvrste svoj odnos i da se osečaju oboje i sigurno i zadovoljno", kaže Despotović.

Ističe da danas postoji strah od intimnosti i vezivanja.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu:

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Demos

Kad ostare te mlade dame shvatice da je abortus cedomorstvo i to nekaznjivo Sta je najvaznije u zivotu - dete.Ne postoje opravdanja-novac socijalni status-nista.Mlade dame uvek dajte zivot.DETE JE DAR BOZJI I NAJVECA SRECA

Marko

Kad ce kod nas da uvedu overu kod notara za seksualni kontakt ? Satiru se ovi u GAK-u od abortusa, nemaju vremena za porodjaje. Pa cisto da ljudima olaksamo posao jednim ovakvim formalno-pravnim okvirom.

Steve G

Ocigledno ne treba da se govori. Jel video neko kako se oblace i ponasaju devojcice od 14 do 18 godina? Sta ima da se prica o seksualnosti, kada je na teliviziji (pink, hepi, idjtv..) sve dostupno. Devojcice se ugledaju na nase estradne umetnice i rijaliti "zvezde" i to je istina!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Najčešći način pripremanja pirinča opasan za zdravlje ljudi 09:14 h

09:14 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj sa simptomima koronavirusa 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Anosmija se može javiti u bilo kom periodu života i za nju nema leka 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zabranjene posete pacijentima u vojno-zdravstvenim ustanovama u Srbiji 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Ishrana usklađena sa biološkim satom može da pomogne dijabetičarima 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Putovanja razvijaju dečji mozak bolje od igračaka 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Zdravlje

loader