Kako do lečenja matičnim ćelijama u inostranstvu?

Kako do lečenja matičnim ćelijama u inostranstvu?

Kako do lečenja matičnim ćelijama u inostranstvu? Izvor: Pixabay
Ilustracija

Jakub Baran, direktor Famikord grupe, koja udružeuje banke matičnih ćelija u Evropi, kaže da pacijenti iz Srbije mogu da se leče u inostranstvu, a da ceo postupak ide preko fondacije BioSave.

Koji su dometi lečenja matičnim ćelijama i kakve mogućnosti za takav tretman u ovom trenutku imaju građani Srbije?

Baran kaže da je ta asocijacija potpisala u Srbiji sporazum sa fondacijom BioSave, i da svaki pacijent koji može da se leči matičnim ćelijama može da se javi ovoj fondaciji. "Naši lekari će odobriti ili ne moguće lečenje i ukazaće u kojoj bolnici dete može da se leči", naveo je gost Novog dana.

Kako je preneo, ne mogu sve bolesti da se leče matičnim ćelijama. "Pošto su to eksperimentalne terapije, svaki pacijent se leči na individualan način. Moramo da razumemo istoriju bolesti pacijenta, istoriju zdravlja u porodici..."

Pokušaćemo da dobijemo što više podataka na nivou fondacije i na nivou Famikord grupe, a onda ćemo otići u bolnicu da se posavetujemo da li će oni odobriti pacijenta, naveo je. Kaže da ne žele nikakav rizik po pacijenta, i da procedura traje.

Deca će dobiti priliku da se besplatno leče u inostrantstvu. Baran kaže da će, sa finansijske tačke gledišta, pomoći fondacija da se to ostvari. "To nisu besplatne terapije, postoje troškovi, ali te troškove pomoći će fondacija i Farmikord grupa".

Kaže da je postupak dosta jednostavan i kratak, i da roditelji i deca ne moraju da ostaju više od dva dana u nekoj bolnici.

Baran kaže da je lečenje matičnim ćelijama važna stvar, naročito kad se uzme u obzir da autizam i cerebralnu paralizu ima oko dva odsto dece. Danas postoji nova nada da će postojati, na ovaj način, lečenje za tu decu, barem neku od njih, kaže i dodaje da se rade ozbiljna istraživanja o tome.

Postoje 80 bolesti povezanih s krvlju koje se mogu lečiti standardnim načinom terapije matičnim ćelijama. Ali zanimljiva je oblast eksperimntalne terapije matičnim ćelijama, koja bi potencijalno mogla da cilja više od 2000 bolesti.

Matične ćelije mogu biti i od srodnika (brata, sestre, roditelja), ali ima onih koje ne moraju da se poklope genetski i ima ih dosta, prenosi gost N1.

Po uzimanju, ćelije se testiraju na bakteriološke infekcije, virusne, zamrzavaju se, čuvaju se u tečnom azotu praktično beskonačno, prenosi.

On kaže da ne očekuje pad cena u bankama matičnih ćelija u Evropi, navodi da su prilično uravnotežene u zemljama Unije, ali niže nego u Americi ili Aziji za 50 odsto. Kaže da u Evropi postoji mnogo kompanija koje se time bave, pa su zbog konkurencije cene i niže.

Celo gostovanje pogledajte u videu:

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragana nbgd

Maticnim celijama odavno leče u Srbiji. Ovo mi deluje kao marketinski trik te Biosejv fondacije. Bolje da su objasnili kako će finansijski pomoći ako su fondacija, a ne samo da se reklamiraju ovako

Bina

Srdjane, Dali SI odrastao da ne pitam za godine I Dali znas da vma Levi m. Celijama I bolesti krvi

Срђан

40 година, пре две и по године са имао трансплатацију. Да, ВМА лечи болести крви, и ова моја болест је болест крви. За сад се најбоље лече болести крви.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Kipar legalizovao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe 15.02.2019.

15.02.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Dr Lazić: Rak je izlečiv, tri četvrtine obolele dece u Srbiji pobedi bolest 15.02.2019.

15.02.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Donacija američke NVO Savezu paraplegičara i kvadriplegičara Srbije 15.02.2019.

15.02.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

"Nova" hrana sve više u upotrebi, distributeri da se usaglase sa propisima 14.02.2019.

14.02.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

NURDOR: Država da nas više uvažava, naš jedini program je što više izlečene dece 14.02.2019.

14.02.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Psihijatar: Anksioznost teža od fizičkog bola, ali se uspešno prevazilazi 08.02.2019.

08.02.2019.  |  Zdravlje

loader