Epidemiolog: Pedijatri da ne dozvole odlaganje vakcinisanja

Epidemiolog: Pedijatri da ne dozvole odlaganje vakcinisanja

Epidemiolog: Pedijatri da ne dozvole odlaganje vakcinisanja Izvor: N1
n

Na teritoriji Srbije zaključno s trećim novembrom zabeležen je 41 slučaj malih boginja, većinom su te osobe nevakcinisane, a imajući u vidu dalji pad vakcinacije MMR vakcinom, može se očekivati dalja epidemija, izjavila je gostujući u Danu uživo epidemiolog Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Mаlе bоginjе su јеdаn оd vоdеćih uzrока smrtnоsti dеcе u svеtu, iако sе mоgu еfiкаsnо sprеčiti bеzbеdnоm i еfекtivnоm vакcinоm која је dоstupnа vеć višе оd 40 gоdinа. Vest o pojavi epidemije ponovo je pokrenula nesuglasice među stručnjacima i roditeljima o neophodnosti vakcinacije. 

"Za stvaranje kolektivnog imuniteta potrebno je 95 odsto dece da bude vakcinisano, a sve što je manje od toga utiče da taj kolektivni imunitet bude manji", rekla je Begović Lazarević i dodala da je na teritoriji Srbije prošle godine vakcinisano samo 65 odsto dece.

Istraživanjima je utvrđeno da je poverenje u pedijatre i manja otpornost prema vakcinama zabeležena u perifernim gradskim opštinama, dok je u centralnim opštinama situacija obrnuta.

"Postepeni pad dešava se deset godina unazad, do 2007. godine imali smo zadovoljavajući obuhvat vakcinacije MMR vakcinom, dok je sada situacija ovakva kakva jeste, uglavnom zbog straha koji se širi društvenim mrežama o navodnoj povezanosti vakcine sa autizmom", kaže ona.

Dodaje da je većina roditelja zbunjena, a da "oni koji rade u javnom zdravlju imaju za cilj da im pomognu i da ih oslobode straha da je MMR ili bilo koja druga vakcina nebezbedna".

"Mi koji radimo u javnom zdravlju znamo koliki je to apsurd, ali nam je sada sva pažnja usmerena na to da informišemo roditelje koji su zbunjeni i da ih rešimo straha", rekla je epidemiolog Ivana Begović Lazarević gostujući u Danu uživo.

"Isti broj autistične dece među vakcinisanom i nevakcinisanom"

"Nažalost, mi roditeljima možemo da damo samo jedan odgovor, a to je da je podjednak broj autistične dece među vakcinisanom i nevakcinisanom, a jedina veza između MMR vakcine i autizma je starosna dob - odnosno vreme u kojem se prima MMR vakcina je vreme u kojem se, ukoliko je dete autistično, pojavljuju prvi znaci autizma", ističe ona.

Komentarišući zahteve roditelja da lekari preuzmu odgovornost i da se uvedu obeštećenja, kaže da je saglasna sa tim.

"Istog sam mišljenja kao i moj kolega Predrag Kon, koji je predložio da država uvede obeštećenja za eventualne neželjene reakcije vakcinacije. Smatram da vakcina, kao i svaki drugi lek, može izazvati neželjene reakcije, ali jednom u 10 miliona slučajeva", kaže Begović Lazarević.

Istakla je da, ukoliko se mere koristi i rizici vakcine, dokazano je da je korist mnogo veća od eventualnog rizika neželjene reakcije.

Na istraživanju koje je obuhvatilo više od deset miliona devojčica i dečaka dokazano je da ne postoji nikakva povezanost između MMR vakcine i autizma.

"U svakom slučaju, ozbiljnost komplikacija nakon preležane bolesti je veća i ozbiljnija nego nakon primljene vakcine. Kod dva do pet odsto vakcinisanih mogu se javiti ospe koje se povlače posle nekoliko dana, ili povišena temperatura, dok na hiljadu obolelih jedna osoba dobije zapaljenje mozga, a na hiljadu sa encefalitisom se beleži jedan smrtni ishod", ističe ona.

Svako odlaganje vakcine da bi dete progovorilo ili prohodalo je bezrazložno izlaganje deteta riziku, mišljenje je epidemiologa Ivane Begović Lazarević.

"Može da se odlaže, ali to je izlaganje riziku i to nijedan pedijatar ne bi trebalo da dozvoli, ukoliko ne postoji opravdan razlog. Kada razloga i opravdanja nema, ne treba da se dozvoli roditelju da on bira vreme kada će se primiti vakcina", kaže ona.

Po našem zakonu postoje novčane kazne za nevakcinisanje dece ukoliko slučaj dođe do suda, svaki pedijatar je u obavezi da prijavi slučaj, ukoliko je roditelj potpisao da ne želi da vakciniše svoje dete, a to dalje ide kod nadležnih organa.

"Smatram da pedijatri urade sve što treba da urade u smislu promocije i objašnjavanja, ali i razjašnjavanja dilema koje roditelji imaju, a ako roditelj reši da ne vakciniše svoje dete, pedijatar je dužan da to prijavi sanitarnoj inspekciji", naglašava ona.

Dodaje da smo danas imali četiri slučaja prijavljena na teritoriji Beograda i da ćemo videti kakvi će podaci biti u narednom periodu, ali da nam okolnosti ne idu na ruku u svakom slučaju.

"Ja sam majka, imam jednu devojčicu i vakcinisala sam je na vreme", zaključuje epidemiolog Ivana Begović Lazarević.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

aha

Da li da se mi protivnici vakcine udružimo i napravimo svoju vakcinu kojom ćemo da vakcinišemo ljubitelje vakcina npr ovu gospođu?? ;) Šta će....ta žena se bori za svoju titulu i svoju poziciju u društvu na osnovu tog zvanja, za svoju karijeru i pare. Mi smo samo kolateralna šteta. Da nije tih vakcina ova žena bila bi niko i ništa ali bi sačuvala dušu koju sada nema na žalost.

Maja

Ako nekog zanima, kolektivni imunitet (preko 95% vakcinisanih) štiti onu decu koja ne mogu da prime vakcinu zbog određenih bolesti i slično. Ajde što škodite vašem detetu, nego to i tuđem radite

Milan

Dajte nam to istrazivanje 1:10000000. Kako Evropski sud pravde ne zna za njega a prethodnih 5 godina se bavi tim i pre tri meseca je doneo odluku da relevantnih istrazivanja koje potvrdjuju da ne postoji uzrocna veza nema. Zbog cega je Japan u cilju zastite zdravlja nacije odlucio da zabrani MMR vakcine?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Osobe koje ne znaju da čitaju i pišu izloženije su razvoju demencije 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Novi tretman za osobe alergične na kikiriki na pomolu 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Čvrsta veza između svraba kože i mentalnog zdravlje 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Geni su glavni "krivci" što ne volimo određeno povrće 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Manja mišićna masa može da prouzrokuje kardiovaskularne probleme 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Pušenje tokom trudnoće povećava rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Zdravlje

loader