Unošenje ugljenih hidrata na kraju obroka može biti zdravije

Unošenje ugljenih hidrata na kraju obroka može biti zdravije

Unošenje ugljenih hidrata na kraju obroka može biti zdravije Izvor: Pixabay

Konzumacija hleba ili drugih namirnica koja sadrži ugljene hidrate na kraju obroka mogla bi pomoći osobama koje boluju od šećerne bolesti u regulaciji nivoa šećera u krvi, pokazuje novo istraživanje.

Osobe s dijabetesom tipa 2 koje prvo pojedu namirnice koje su izvor belančevina i povrće, a tek potom hleb ili neki drugi izvor ugljenih hidrata poput soka od narandže imaju značajno niže povećanje šećera u krvi nakon obroka u poređenju sa situacijom kada prvo pojedu namirnice koje su izvor ugljenih hidrata, kažu doktori Alpana Šukla i Luis Aron iz Sveobuhvatnog centra za kontrolu težine na Weill Cornell Medicine u Njujorku.

"Smanjenje je upoređeno sa učinkom kojeg vidimo kod nekih lekova koje koristimo u lečenju dijabetesa", kaže Šukla. “Konzumiranje ugljenih hidrata na kraju obroka može biti jednostavna strategija regulisanja nivoa glukoze u krvi nakon obroka”.

Držanje šećera u krvi pod kontrolom ključno je za osobe s dijabetesom tipa 2 delom zbog toga što pomaže u zaštiti od ozbiljnih komplikacija uključujući bolesti srca, gubitak vida i oštećenja živaca, kaže Šukla.

Uobičajeno se osobama s dijabetesom savetuje da smanje unos ugljenih hidrata i prednost daju kompleksnim ugljenim hidratima umesto jednostavnih šećera.

Kako bi testirali mala istraživanja koja su pokazala da unošenje belančevina pre ugljenih hidrata rezultira manjim skokom šećera u krvi naučnici su grupi od 16 muškaraca i žena koji pate od dijabetesa tipa 2 servirali isti obrok tri puta u razmaku od nedelju dana s tim da su svaki put promenili redosled konzumiranja namirnica.

Ispitanici su u prvom obroku prvo pojeli hleb i sok od narandže, zatim se odmorili 10 minuta, pa dovršili obrok piletinom i salatom. U drugom obroku unosili su namirnice obrnutim redosledom a u trećem su konzumirali sve namirnice istovremeno, odnosno piletinu, povrće i hleb kao sendvič, uz sok od narandže. Svaki put ispitanici su uneli istu količinu kalorija i ugljenih hidrata.

Nakon obroka u kojem su unosili ugljene hidrate poslednje, nivo šećera u krvi bio je upola manja od nivoa šećera koji je izmeren nakon obroka u kojem su prvo konzumirali ugljene hidrate. Kad su unosili sve namirnice istovremeno, nivo šećera bio je 40 posto manji u poređenju sa obrokom u kojem su unosili ugljene hidrate prve.

Obrok u kojem su se poslednji unosili ugljeni hidrati bio je povezan s nižim lučenjem insulina i višim nivoom glukagona sličnog peptida-1 (GLP-1), hormona koji pomaže u regulisanju glukoze i osećaja sitosti.

NIvo insulina koje su bile potrebne za držanje pod kontrolom šećera u krvi ispitanika bile su 25 posto niže kada su se držali režima obroka u kojem su unosili ugljene hidrate poslednje.

“Svi znamo da je dobro unositi manje ugljenih hidrata radi kontrole šećera u krvi, no ponekad je teško sprovoditi te preporuke”, kaže Šukla i dodaje da rezultati ovog istraživanja nude ljudima jednostavnu strategiju sprečavanja skoka šećera u krvi kada unose ugljene hidrate.

“U stvarnom svetu kada ljudi jedu ugljene hidrate na kraju obroka, nakon što su pojeli povrće i namirnice koje su izvor belančevina, uneće ih i nešto manje”, kaže naučnica.

Potreba za nižim nivoom insulina i povećanje GLP-1 koje su uočili naučnici sugeriše da unošenje ugljenih hidrata na kraju obroka može biti od pomoći u smanjenju telesne težine, kaže Šukla, iako su za potvrdu tih teza potrebna dodatna istraživanja.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VP

Jedenje i ždranje su dva pojma. Stoka jede, a čovek ždere. Jedite više hleb a manje ostalog krkanluka. Niko se od hleba nije ugojio, ali od obilne druge hrane jeste.

Nikom ništa

Ja uvek na kraju ručka umočim

Sava Savanovic

Три месеца не једем хлеб,бурек,пецива... Доста сам смршао(отиш'о стомак), а и здравствено се мноого боље осећам. Толико.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Slušanje klasične muzike tokom operacija pomaže hirurzima da budu brži i tačniji 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Simpozijum o Ajurvedi i aromaterapiji 14. i 15. decembra u hotelu "Moskva" 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Tokom najveće zagađenosti vazduha ne boraviti na otvorenom, maske ne štite 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Masna i slatka hrana narušavaju pažnju i raspoloženje 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Način vezivanja kose može da dovede do njenog gubitka, ali i do glavobolja 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Zdravlje

loader