Šta je generički lek i treba li menjati sistema nabavke

Šta je generički lek i treba li menjati sistema nabavke

Ukoliko bi Srbija uvela sistem centralizovanih nabavki lekova po generičkom nazivu za lekove koji se daju na recept to bi donelo, prema procenama Svetske banke, uštede u budžetu, ali bi, prema ocenama zdravstvenih radnika, to bila povreda prava pacijenata na izbor, došlo bi do smanjene efikasnosti terapije i povećanja neželjenih efekata.

Profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Milica Prostran ističe kao glavni problem to što postoje lekovi koji se ne mogu zameniti i grupe pacijenata kod kojih se to ne primenjuje.

Šta je generički lek?

Proizvođača originalnog leka štiti patentni sistem i po isteku patentne zaštite i drugi mogu da ga proizvode. Generički ima istu aktivnu supstancu kao originalni, ali je jeftiniji.

"Kad originalni lek zamenimo generičkim lekom može doći do promene koncentracija leka. Ako je koncentracija niža može doći do destabilizacije pacijenata, a ako je viša od onog na šta je pacijent navikao može doći do neželjenih dejstava", objašnjava ona.

Prostran dodaje da kad jedan generik zamenimo drugim, razlike mogu biti još drastičnije.

"Ako se uvede generički tender na njemu će proći najjeftiniji lek. Apoteka umesto leka koji vam je propisan izdaje zamenu, a ako se ne saglasite, nećet ni dobiti lek. Ali ako pacijent prihvati lek može doći do različitih promena, pre svega neželjenih dejstava. A ako bi hteo da kupi svoj lek moraće da plati punu cenu", objašnjava Prostran.

Miloš Andrović Izvor: N1

Predsednik Grupacije nosilaca dozvole za lek Miloš Andrović kaže da navedeni sistem nije zaživeo u Evropi odnosno ne postoji koncept da se centralnim postupkom javne nabavke za celu godinu nabavlja proizvod isključivo jednog proizvođača, a da trošak snosi država.

"Istraživali smo šta je uporedna praksa i nismo našli da postoji sličan model javne nabavke. Rađene su različite studije i zaključak je da bi dovelo do propasti generičke industrije u Evropskoj uniji", kaže Andrović.

Dodaje da su identifikovane i tačke rizika, koje su pre svega zdravstvene, ali i dugoročne ekonomske rizike za državu.

Prema mišljenju Milice Prostran, odluka treba da se donose u zajedničkim razgovorima ministarstva, struke, udruženja pacijenata...

Tagovi:

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan

Da bi diskutovali na ovu temu treba znati odakle početi... Lekar nema pravo da odabere lek za pacijenta jer zakon o javnim nabavkama NE DOZVOLJAVA. Ekonomista ili pravnik nam određuje koji lek po generičkom nazivu ćemo danas dobiti, itd. BEZ PRAVA DA ZAPOČETA TERAPIJA KOJA DAJE REZULTAT BUDE NASTAVLJANA.

Sf

Postoji citav fakultet koji se bavi lekovima, dozama, interakcijama, i posle cega ti je posao rad sa tenderima, ali ne... ne bi se setili da pozovu nekog iz te struke da objasni sta je sta. Mislim da je najbolje da lekar pocne da radi u apoteci ili u industriji da se bavi hemijom.

Lili

Može li neko od nadležnih koji su ovo smislili da objasni zašto ne mogu da doplatim razliku i dobijem moj lek? A država da mi prizna deo cene, to jest onoliko koliko plaća taj jedan jedini? Zašto sam ja kažnjena da platim punu cenu?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

"Eli Lilly" prestaje da testira tretman antitelima kod hospitalizovanih osoba 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Odloženo testiranje Novavaks vakcine protiv koronavirusa 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Srbija potpisala predugovor za nabavku vakcine protiv kovida sa Fajzerom 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Češće provetravanje prostorija još jedna od mera zaštite od koronavirusa 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Prva generacija vakcina protiv kovida-19 verovatno će imati svojih nedostataka 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Rusija svoju vakcinu protiv koronavirusa podnela SZO na pretkvalifikaciju 28.10.2020.

28.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Pandemija koronavirusa poremetila i ciklus spavanja 27.10.2020.

27.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Britanska studija: Antitela obolelih od kovida-19 brzo nestaju 27.10.2020.

27.10.2020.  |  Zdravlje

loader