Dr Subotić: Karcinom pluća je u porastu kod mladih žena

Dr Subotić: Karcinom pluća je u porastu kod mladih žena

Dr Subotić: Karcinom pluća je u porastu kod mladih žena Izvor: N1

Karcinom pluća je u porastu kod mladih žena, i žena uopšte, što nije bio slučaj do pre 10, 15 godina, rekao je u Novom danu prof. dr Dragan Subotić, načelnik Odeljenja grudne hirurgije Kliničkog centra Srbije. On ističe da je u 85 odsto slučajeva pušenje uzročnik.

Rak pluća je jedan veliki i globalni problem - sa 1.600.000 dijagnostikovanih godišnje, mortalitet je oko 1.400.000, kaže dr Subotić.

U 85 odsto slučajeva pušenje je uzročnik, među ostalima su aerozagađenje, genetski faktor i slično, navodi.

Međutim, na svetskom nivou, kaže doktor, postoji pad broja pušača, a u lakom je porastu adenokarcinom koji se javlja kod nepušača i žena.

Karcinom pluća je u porastu kod mladih žena, i žena uopšte, što nije bio slučaj do pre 10-ak,15 godina, ističe.

To je jedna podmukla bolest, pacijent može mesecima da živi sa rakom pluća, a da ne bude svestan da se on razvija, objašnjava. On ne dovodi do simptoma dok ne stigne do anatomskih struktura, pa se javi bol, ili kad počne da otiče vrat, da se iskašljava krv, dodaje.

Produžen kašalj koji ne prolazi, uprkos terapiji, tokom mesec i više dana, zahteva da se osoba odmah javi doktoru, savetuje.

Kako navodi, problem je što se uglavnom radi o dugogodišnjim pušačima koji teško da mogu da razlikuju taj kašalj od onog pušačkog.

Dodatna poteškoća je što se tipični simptomi (iskašljavanje krvi, bol u grudima) javljaju kod manjeg broja ljudi.

Kaže da je zato ogromna odgovornost na lekarima primarne zdravstvene zaštite, koji imaju mnogo pacijenata koji kašlju, i gde je teško utvrditi kome su potrebne dodatne analize. Lako je videti na snimku, treba neko da posumnja u to, dodaje dr Subotić.

"Od ukupnog broja dijagnostikovanih, možemo operisati samo 20 do 25 odsto. Hirurško lečenje je to koje, u kombinaciji sa drugim terapijskim vidovima (hemio i zračna terapija), pruža najveće šanse", kaže dr Subotić.

Upitan o kubanskoj vakcini, kaže da je predviđena za jedan broj pacijenata - koji su u četvrtom stadijumu. On navodi da nema ličnih iskustava s njom, ali da prati. Postoji, kako navodi, i ciljna terapija koja omogućava da se deluje na samu ćelijsku proliferaciju i ključne mehanizme nastanka karcinoma i taj metod, kaže doktor, obećava.

Ne postoji efikasan skrining

Ne postoji efikasan skrining za rak pluća, veliki napori se čine na tom planu, ali na svetskom nivou nije zaživeo skrining, navodi. On kaže da je u Americi urađena jedna studija na 1.000 osoba (polovina tog broja su bile rizične grupe, polovina nepušači) i da je utvrđeno da su se neki sumnjivi čvorići našli kod 500 ljudi, a od tih 500 samo 10 odsto, ispostavilo se, imalo je rak pluća. Zatim se postavilo, kako navodi, pitanje ekonomske isplativnosti tih studija i skrininga.

Ipak, postoji nada da će biohemijski skrining, na osnovu izdaha, možda nešto u budućnosti uraditi, rekao je.

Poslušajte savete dr Subotića:

00:00

Izvor: N1

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mijo

Treba poslusari prof dr Subitica i baciti cigarete zbog koih sam operisan pre tri godine. Hvala prof. Suboticu.

BGD 011

''Karcinom pluća je u porastu kod mladih žena, i žena uopšte, što nije bio slučaj do pre 10, 15 godina, rekao je u Novom danu prof. dr Dragan Subotić, načelnik Odeljenja grudne hirurgije Kliničkog centra Srbije. On ističe da je u 85 odsto slučajeva pušenje uzročnik. Rak pluća je jedan veliki i globalni problem - sa 1.600.000 dijagnostikovanih godišnje, mortalitet je oko 1.400.000, kaže dr Subotić.'' Veoma onespokojavajuca tvrdnja gospodina doktora! Nadam se da navedene cifre koje su za Srbiju ogromne, a na svetskom nivou minorne, nisu pokazatelj za Srbiju, jer bi to bilo ubistveno po narod u Srbiji! Verujem da je greska ili nedorecenost u odrednici teritorije, inace cemo nestati za desetak godina!

Miloje

BGD011 da li ti znas sta znaci rec "globalno"?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Održavanje zdravog nivoa holesterola smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara 07:35 h

07:35 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zašto se ljudi trzaju pre nego što utonu u dubok san 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Prerano za proglašenje međunarodnog vanrednog stanja zbog virusa 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Stručnjaci: Vakcina protiv korona virusa najranije za godinu dana 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Širom sveta kontrole zbog širenja korona virusa, i u Srbiji preventivne mere 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Zdravlje

loader