Šabić: Amandmanima popraviti Zakon o ulaganjima

Šabić: Amandmanima popraviti Zakon o ulaganjima

Šabić: Amandmanima popraviti Zakon o ulaganjima Izvor: N1info

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je da se amandmanima popravi Predlog zakona o ulaganjima.

Po njegovoj oceni, brojna rešenja Predloga zakona o ulaganjima koji je Vlada Srbije usvojila 2. oktobra "nedopustivo su nejasna, konfuzna, kontradiktorna i neustavna", i njihovim usvajanjem bio bi ozbiljno ugrožen postojeći i garantovani nivo prava u oblasti slobodnog pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti.

U dopisu dostavljenom na adrese četiri dbora Skupštine Srbije Šabić je zatražio da se amandmanima otklone uočeni nedostaci i naveo da predlagač zakona nije, iako je to po Poslovniku Vlade bio dužan, tražio od poverenika mišljenje, niti je s njim ostvarivao bilo kakvu saradnju.

"Tekst Predloga zakona bio mi je potpuno nedostupan dok nije objavljen na internet prezentaciji Narodne skupštine", naveo je Šabić.

Šabić je ukazao da bi primenom predloženih propisa bilo uvedeno novo rešenje po kome o svim zahtevima za pristup informacijama o ulaganjima odlučuje Vlada, što je suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Takav predlog, po njegovoj oceni, izaziva sumnju da je namera predlagača zakona da se uskrati mogućnost podnošenja žalbe povereniku, jer se prema odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama ona ne može podneti protiv rešenja Vlade.

"Zašto se to želi, to je posebno pitanje na koje predlagač duguje odgovor. A suvišno je da naglašavam da je predlaganje ovakvih rešenja pored ostalog i u totalnoj suprotnosti sa opredeljenjima izraženim u svim strateškim dokumentima i Vlade i Skupštine, posebno onim koja se odnose na borbu protiv korupcije", upozorio je Šabić.

On smatra da je sporan Predlog zakona o ulaganjima i sa stanovišta zaštite podataka o ličnosti jer se, suprotno Ustavu Srbije koji propisuje da se obrada podataka može uređivati samo zakonom, a ne podzakonskim aktom, predviđa više slučajeva u kojima bi to uređivao ministar podzakonskim aktom.

Popravljanje Predloga zakona o ulaganjima danas je zatražila i organizacija Transparentnost Srbija, koja je ukazala da odredba o pristupu informacijama podriva jedinstvo pravnog sistema i onemogućava podnošenje žalbe povereniku za informacije u slučajevima kada državni organi uskrate podatke o svom poslovanju sa investitorima.

"Da ovo sporno zakonsko rešenje ne predstavlja slučajnost, pokazuje praksa Ministarstva privrede, koje ne postupa po obavezujućim nalozima Poverenika, ali i praksa Vlade koja često ignoriše zahteve za pristup informacijama", navela je Transparentnost.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRBIJA VOLI BIP!

Smenite Sertića!

Ale

Katastrofa je to što rade. Šabić i uz njega Janković su institucije kojima većina građana s razlogom veruju. Otimati njima nadležnosti i na predlog likova kao što je Sertič to je definitivno katastrofa.

Vlada

Sve ruše i ruše, sve pred sobom. Kvare i to malo zakona koji su nam dobri i potkopavaju to malo institucija koje liče na one u normalnom svetu.Strašno!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stefanović: Izdavanje novog pasoša šest ili više meseci pre isteka tog dokumenta 13:00 h

13:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Predsednik Severne Makedonije u poseti Srbiji 22. novembra 12:45 h

12:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prištinski mediji: Generalni direktor MIP-a proglasio rat Pacoliju 12:30 h

12:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Probio plafon podruma kako bi opljačkao poštu u Surčinu 12:10 h

12:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Do oktobra realizovano tek 34 odsto planiranih investicija u Beogradu 11:39 h

11:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Cilj nam je da naučimo mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle 11:31 h

11:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić s Makronom: Srbiji da se jasno kaže šta da očekuje od EU integracija 11:02 h

11:02 h  |  Vesti

loader