Nikodijević: Direktor Infostana ponudio ostavku

Nikodijević: Direktor Infostana ponudio ostavku

Nikodijević: Direktor Infostana ponudio ostavku Izvor: N1

Direktor Infostana Veselin Marković ponudio je ostavku gradonačelniku Beograda Siniši Malom i predsedniku Skupštine grada Nikoli Nikodijeviću, o čemu će na narednoj sednici raspravljati gradski parlament.

Nikodijević je rekao da je Marković ponudio ostavku iz moralne odgovornosti, jer se na uplatnicima za Infostan koje su dostavljene građanima nalazi i stavka od 200 dinara za osiguranje domaćinstava, koja je neobavezujuća za korisnike usluga tog preduzeća.

"Direktor je kao moralnu odgovornost zbog situacije koja je nastala, u usmenom razgovoru gradonačelniku i meni ponudio ostavku. Pismenim putem će nam se obratiti do kraja dana", rekao je Nikodijević.

Skupština grada će se kao osnivač preduzeća o toj ostavci izjašnjavati na prvoj sledećoj sednici.

Potrošači: Infostan nezakonito naplaćuje osiguranje

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Centar potrošača Srbije (CEPS) danas su pozvali nadležne organe da hitno reaguju povodom pokušaja beogradskog Infostana da građanima putem računa nametne uslugu osiguranja bez njihove volje i saglasnosti. 

Preduzeće Infostan poslalo je građanima uvećane septembarske račune za 200 dinara, na ime osiguranja nekretnine u organizaciji jedne osiguravajuće kuće, a naknadno je objašnjeno da građani nemaju obavezu plaćanja osiguranja. 

"Ovakvu praksu Zakon o zaštiti potrošača tretira kao nepošteno, odnosno obmanjujuće poslovanje. Ovom namerom grubo je prekršeno više zakonskih odredbi kojima su građanima-potrošačima uskraćena bitna obaveštenja koja omogućavaju razumno odlučivanje u pogledu kupovine ove usluge", navodi se u saopštenju organizacija za zaštitu potrošača. 

Dodaje se da građani ne znaju šta dobijaju ovakvom uslugom, niti znaju kada gube pravo na uslugu koju su platili, kao i da je osiguranje dobrovoljan, a ne obavezan čin, što znači da ne može biti obavezujući i iskazan na računu.

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lele

Nemojte da brinete,dobice on bolje mesto

clan elite

Sigurno je to neoradikalski kadar tako da nema zime za njega... ide samo na jacu funkciju

Ing Zoran Vukov

Da li je ostavka Direktora Infostana pravo rešenje? Problem sa unetom obavezom za plaćanje osiguranja je samo skretanje pažnje građana sa prave teme a to je NAPLATA GREJANJA KOJA SE NEZAKONITO IZVODI od donošenja ODLUKE O NAČINU PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA br.24/2003 objavljena u SL listu grada Beograda. Ovom odlukom u članu 3 stav 4 stoji " AKONTACIJE mesečnih iznosa naknada za vodu, upotrebljenu vodu, potrošenu toplu vodu, toplotnu energiju za zagrevanje prostorija, toplotnu energiju za pripremu potrošne tople vodei električnu energiju ODREĐUJU SE NA OSNOVU STVARNOG UTROŠKA VODE, POTROŠENE TOPLE VODE, TOPLOTNE I ELEKTRIČNE ENERGIJE U prethodnom obračunskom periodu. Potrebno je pročitati celu ODLUKU pa će se shvatiti da se naplata odvija nezakonito više od decenije, i da nije sprovedena što je ODGOVORNOST SVIH GRADONAČELNIKA pa i Siniše Malog. Međutim šta je bitno da se ukaže? Infostan nema radnike koji vrše očitavanja: vodomera, strujomera za zajed, elek.energiju i KALORIMETRA za očitavanje isporučene količine kwh objektu, koju treba da deli na korisnike u zgradi. Te mesečne račune za vodu, zajed. elek.energiju i grejanje, koji su morali da se formiraju na osnovu očitanih stanja u prisustvu korisnika i da se potpisima overe očitana stanja na osnovu kojih se deli trošak ne postoji dokumentacija, već se primenjuju akontacije koje nisu zasnovane na stvarnoj potrošnji a što je zloupotrebljeno posebno u naplati grejanja koje u računu je i najveća stavka. Tako bez overe korisnika grejanje je nezakonito fakturisano od 2003 do 23 Septembra sa 2008 sa količinama kwh/m2 stana koje su čak 3,75 puta veće od stvarno isporučenih godišnje. Kasnije je količina smanjivana na 2,5 puta pa 2,05 ali je proizvod ( količine kwh x cena din/kwh) uvek obezbeđivao bar dvostruko višu naplatu od stvarne. Tako i u sezoni 2014/15 naplaćeno je 200,6 kwh/m2 stana dok je isporučeno svega 96,5243 kwh/m2 stana čime je bez OBRAČUNA PRISVOJENA VREDNOST GREJNE SEZONE 2015/16. Tako se radi svake godine a zadržan novac je rebalansom gradskog buđeta unet delom u buđet. To su stvari o kojima treba da se raspravlja, do sada su ovako pribavljena sredstva podmirivali potrebe grada i vlasti , a to je sada malo pa se uskraćuju penzije i plate.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Bojim se da naš najbolji student nije naučio neke delove prava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sit sam pridika evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona, za spuštanje cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

loader