Pressing: Zašto je smanjenje penzija suprotno Ustavu

Pressing: Zašto je smanjenje penzija suprotno Ustavu

Pressing: Zašto je smanjenje penzija suprotno Ustavu Izvor: N1

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu Vesna Rakić Vodinelić izjavila je, gostujući u Pressingu televizije N1, da je teško braniti stanovište da delovi Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, nisu u suprotnosti sa Ustavom.

Ustavni sud nedavno je okončao postupak ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i utvrdio da se ne mogu prihvatiti kao osnovani navodi inicijatora o nesaglasnosti osporenog Zakona sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Snimak cele emisije Pressing možete pogledati OVDE.

Profesorka Rakić Vodinelić međutim, objašnjava da se Ustavni sud nije ni bavio ustavnošću pomenutog zakona, već inicijativom za ocenu njegove ustavnosti koju je na kraju odbacio. Ona smatra da je šteta što je došlo do takvog ishoda i da je Ustavni sud trebalo da prihvati tu inicijativu, pa makar posle ozbiljnog ispitivanja utvrdio da Zakon nije u suprotnosti sa Ustavom.

Gošća Pressinga, međutim ističe, da je stanovište da delovi Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija nisu u suprotnosti sa Ustavom, teško branjivo. Ona je podvukla da u Ustavu Srbije postoji Član 58 koji govori o pravu na mirno uživanje imovine koja je stečena po zakonu. To pravo se, prema pomenutom članu Ustava, može ograničiti samo u opštem interesu uz plaćanje tržšine naknade, objašnjava profesorka Rakić Vodinelić.

00:00

Izvor: N1info

“Ako bismo penzijsko pravo kao imovinsko pravo, tumačili kao neku vrstu svojine, onda jednostavno nema ograničenja ovog prava, ili delimičnog oduzimanja, bez plaćanja naknade”, navodi ona.

Rakić Vodinelić kaže i da Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama govori o ograničenju prava na imovinu i to isključivo ako je ono zakonito, legitimno (odnosno u cilju ostvarenja javnih potreba), i proporcionalno.

U slučaju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija može se, kako kaže, reći da je njegovim donošenjem ispunjen princip zakonitosti. Kada je reč o legitimitetu, međutim, mora da se utvrdi da postoji javna potreba koja se mora zadovoljiti, kaže Rakić Vodinelić. Ona podseća da se u Zakonu može videte opštu formulacija da je njegovo donošenje bilo neophodno da bi se obezbedila održivost penzijskog sistema, ali ističe da ipak treba ustanovit za koje javne potrebe se ta ograničenja vrše i šta će se od tih sredstava finansirati. Što se tiče proporcionalnosti, gošća Pressinga kaže da je važno da t teret koji preuzimaju penzioneri ne bude nesrazmeran, i da je potrebno utvrditi da li se i isti cilj može postići manjim teretom.

Vesna Rakić Vodinelić objašnjava i da bi penzioneri, pre obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava, trebalo ustavno žalbom da se obrate Ustavno sudu, jer je za obraćanje sudu u Strazburu neophodno da prethodno iscrpite sva pravna sredstva u svojoj državi.

Komentarišuči spekulacije da je Ustavni sud ovu odluku doneo usled pritiska izvršne vlasti, gošća Pressinga kaže da taj pritisak svakako nije vidljiv, ali da se, budući da cela stvar nije uzeta u meritorno razmatranje, može govoriti o pritisku ili izlaženju u susret očekivanom pritisku vlasti.

00:00

Izvor: N1

U slučaju Andreja Vučića napravljen presedan

Vesna Rakić Vodinelić osvrnula se i na promenu sudije u slučaju koji Andrej Vučić vodi protiv fantomske firme Asomakum pred Privrednim sudom u Beogradu. Ona kaže da je u tom slučaju napravljen presedan, jer sudija ne može biti zamenjen zbog odugovlačenja postpuka, već zbog toga može biti izložen disciplinskoj odgovornosti.

Rakić Vodinelić objašnjava da će zamena sudije dovesti samo do još većeg odugovlačenja postpuka, jer sve ide iz početka i suđenje će trajati duže nego da do izuzeća nije došlo. Zdrav razum nam kazuje da ništa nije bitno, osim da drugi sudija sudi, kaže gošća Pressinga.

Kada je reč o sudiji Vladimiru Vučiniću koji više ne sudi vlasniku "Delta Holdinga" Miroslavu Mišković, nakon što je optuženom vratio pasoš, Vesna Rakić Vodinelić objašnjava da je u tom slučaju došlo do procesnog manevra koje se zove spajanje postupaka, pa je više postupaka objedinjeno i dodeljeno drugom sudiji. “Na neki način se sudija Vučinić pokazao kao neko ko ne izlazi u susret očekivanjima izvršne vlasti, nego mu je vratio pasoš i to je bilo dovoljno da izazove sumnje u njegovu pristrasnost, odnosno sumnju u to da neće biti nepristrasan”, kaće gošća Pressinga.

00:00

Izvor: N1

Sporni delovi ugovora o Beogradu na vodi

Vesna Rakić Vodinelić se osvrnula i na, po njenoj oceni, sporne odredbe ugovora o projektu Beograd na vodi, koji je nedavno predstavljen javnosti. Ona podseća da nadležni stalno govore o zakupu zemljišta u Savskom amfiteatru na 99 godina, iako ugovor kazuje da će posle izgradnje objekta doći do konverzije prava zakupa u pravo svojine.

Isto tako, ona kaže da suprotno tvrdnji gradonačelnika da je investitor u obavezi da za 20 godina izgradi 50 odsto objekata, u ugovoru stoji da investitor u roku od dve decenije mora da izgradi 50 odsto ukupne površine zemljišta, što mu ostavlja mogućnost da izvrši ugovor zime što će uz manje troškove i ulagnaja na većem delu zemljišta npr. izgraditi park.

Ugovor se, prema njenim rečima, ne bavi dovoljno objektima javne upotrebe, odnosno ne daje odgovor na pitanje da li će Republika Srbija morati da kupi muzej ili neku drugi objekat namenjen javnoj upotrebi koji bi bio izgrađen na savskoj obali, budući da je strani investitor ima 68 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću, a Srbija 32 odsto.

Zbog manjinskog vlasničkog udela u zajedničkom preduzeću, nemamo garancije da će radove izvoditi domaća preduzeća, jer je strani partner slobodan da donosi odluke koga će angažovati, dodaje Rakić Vodinelić.

Najsporniji je, prema njenoj oceni, Član 9, Stav 3 ugovora u kojem stoji da će se Republika Srbija obavezati da očuva sve propise i izmeni one koje je potrebno da bi zaštitila strateškog partnera. To znači da ova džrava neće biti slobodna da donosi one zakone za koje misli da joj najviše odgovoraju, upozorava gošća Pressinga

Srbiji neophodna promena Ustava

Vesna Rakić Vodinelić smatra i da je Srbiji neophodna promena Ustava i to ne samo zbog Kosova, već zato što je država danas bliža evrointegracijama nego u vreme kada je Ustav pisan, tako da neki njegovi delova ne korespondiraju sa evropskim integracijama.

Pored toga, kaže Vesna Rakić Vodinelić, birselski sporazumi jasno pokazuju da Kosovo funkcioniše kao nezavisna država. “Ne u punom kapacitetu, ali stvari se razvijaju u tom pravcu, i to je važna politička karta premijera (Aleksandra Vučića) zbog čega mu se mnogo toga oprašta i gleda kroz prste”, kaže ona.

Gošća Pressinga dodaje i da Ustav mora da se menja zbog odredaba o pravosuđu, što uostalom stoji i u strategiji ove Vlade. Najviši pravni akt, prema njenim rečima, treba menjati i zbog izbornog sistema, jer proporcionalni kakav danas postoji zaslužuje ozbiljno preispitivanje.

Vesna Rakić Vodinelić kaže i da je to da li će biti donet novi tekst Ustava ili če se postojeći menjati kroz amandmane, od manje važnosti, jer je, kada se menjaju ozbiljni delovi Ustava, procedura potpuno ista.

Komentari (47)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

toma

zato što je u ovu zemlju ušlo mnogo novca na ime zajma.taj novac je završio u džepovima bagre a mora da se vrati sa kamatom.pošto bagra ne želi da vrati ,namestila je na mesto premijera,ološa da nametne poreze,takse,smanji plate,penzije nebi li vratio dug mmf-u.narod vraća dug,odvajajući od usta zahvaljujući ološu,ološ je za to dobro plaćen a bagra zadržava svoj pokradeni novac od građana

vladimir

odgovor vetropiru koji govori gluposti jero pio fondu i penzijama nema pojma. radio u fabrici u proizvodnji 30 god. firma u srbiji nepoznata proizvodili za izvoz plate vrh doprinosi vrh placali stambeni fond bez stanova sebi kupovali stanove od plate a dobili penzije manje od opstinskih kurira pio fond 89 najaci u evropi i sada postoji ali ga neko prazni za nesto drugo ne penzije 1410

banex

ma dajte ljudi,,,,,,,otvaramo vec otvorene fabrike, koka kola, fabrika obuce u vranju, (a kostanu su ``ubili``blagovremeno) otima se od radnika u javnom sektoru, penzionera,poljoprivrednika, a ministrima raste plata, povecan porez za stanove preko 100%, tv pretplata,poskupljenja struje, svuda oko nas pojeftinjuje gorivo, samo kod nas drzi cenu, ........ a dajemo 5000000 E srebrenici i neznam kome jos. katastrofa. da li je sve sanirano na kopaoniku od zemljotresa? Zasto je Obrenovac poplavljen? Zasto se na izborima ujedno ne glasa za ili protiv ulaska u EU? Zasto je premijer obecao da nece smanjivati plate i penzije, zasto je govorio da nece biti tv pretplate??????? Zasto, Zasto,Zasto.......... Predlazem da se za predsednika i clanove vlade mogu kandidovati samo oni koji su rodjeni u Srbiji, da su mentalno, psihicki i fizicki zdravi, da nisu kaznjavani uslovnim ili bezuslovnim kaznama, da su obrazovani i imaju porodicu, i da su radili na odgovarajucim radnim mestima, (da nisu prodavci lozova,tombole, grobari i sl.) ja nisam za EU, necu da robujem u svojoj kuci. hocu da budem slobodan kao re 20tak godina.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Udruženje tužilaca: Neprimerene ocene o ličnosti i stručnosti sudije Majića 20.05.2019.

20.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Spahiu: Od kada su ubijeni Janjićijević i Ivanović niko ne sme da se kandiduje 20.05.2019.

20.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić sa predsednikom Gane: Prijateljski odnosi osnov za unapređenje saradnje 20.05.2019.

20.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Druga epizoda serijala Insajder "Rasprodaja pod zavetom ćutanja" u četvrtak 20.05.2019.

20.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zemlje Kvinte upozorile na pritiske na glasače na severu Kosova 20.05.2019.

20.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: Srbiji neophodna pomoć EU za gašenje termoelektrana na ugalj 20.05.2019.

20.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Više pitanja nego odgovora o sednici o Kosovu, opozicija neće kročiti u salu 20.05.2019.

20.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prihvatilište "vapi za renoviranjem", ali i dalje nepoznato kada će do toga doći 20.05.2019.

20.05.2019.  |  Vesti

loader