Penzioneri: U Strazburu tražimo da nam se vrati oteto

Penzioneri: U Strazburu tražimo da nam se vrati oteto

Penzioneri: U Strazburu tražimo da nam se vrati oteto Izvor: N1

Nakon što je Ustavni sud odbacio inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, Udruženje sindikata penzionera Srbije najavilo je da će se obratiti Međunarodnom suda u Strazburu.

Komentarišuči odluku Ustavnog suda, potpredsednik Udruženja penzionera Srbije Mihajlo Radović je rekao da se od početka znalo šta če da se desi i da je Ustavni sud namerno ćutao kako bi prolongirao stvari. Kako je istakao, šeta koja će nastati po državu biće ogromna. On navodi da je oštećeno više od 700 hiljada penzionera i da je neprihvatljivo da se godinu dana čekalo.

"Bilo bi poštenije od strane vlade da je rekla da je ekonomska kriza, da predstoji bankrot i da svi zajedeno treba da podnesemo teret situacije, sve vlade su krive za teret koji je sada na građanima", smatra Radović.

On smatra da je sporno to što se Ustavni sud "bavio stvarima koje nisu njegove".

"Raspravljali su o stvarima koje nisu pravne, mnogi ekspreti, ombudmsan su rekli da smo u pravu. Sud nije smeo da se upušta u ustavnu ocenu situacije, pri čemu je zakonski sistem urušen. Neprihvatljiva je ocena ustavnog suda jer to je retorika vlade i ministra finasija. Predsednik vlade je morao da donese nešto intervento što se odnosi na sve, a ne samo na pojedine grupe ljudi", kaže on.

Kaže da je nelogično to što se navodi da su mere privreme, a ne zna se do kada će biti na snazi.

"Zamislite da imate penziju 13 hiljada, a znate kakva je situacija u prodavnicama, a premijer nas ubeđuje da nam je bolje", rekao je Radović.

Kako je naveo za ovakvu odluku krivi su PUPS i Savez penzionera koji su dali podršku Skupštini, a kako kaže, sada su se setili penzionera jer se bliže izbori i žele glasače. Radović navodi da će žalba Sudu u Strazburu biti podneta kada dobiju rešenje Ustavnog suda.

"Pozvaćemo se na ljudska prava jer smo dovedeni u poziciju da se jednima smanjuje, a drugima ne. Ono što je bitno je da je sud prihvatio da je penzija imovina, a mi smo naterani da idemo u Starzbur jer nijedan elemet prava nije regulisan. Hoćemo da udružimo penzionere i da dokažemo vladi da ne može da se ruši ustavni poredak i da zakon ne funkcioniše. Tražimo da nam se vrati oteto", naglašava potpredsednik Udruženja penzionera Srbije.

Nenadić: Mora da se nadoknadi oduzeto

Milan Nenadić Izvor: N1

Predsednik udruženja penzionera Vojvodine Milan Nenadić kaže da  je jasno da sud kaže da je penzija imovina penzionera, a da je pronađen osnov da se u određenim uslovima može ograničiti raspolaganje imovinom.

"Kaže se da se raspolaganje imovinom mora nadoknaditi po tržišnim uslovima. To znači da se penzije u punom iznosu moraju vratiti i da se mora nadoknaditi ta vrenost koja je oduzeta. Došlo je vreme posle godinu dana da se nešto preduzme, uputili smo vladi pismo i mišljenje šta treba da se uradi tokom novembra i decembra. Kroz inflaciju se takođe oduzima imovina penzionerima i to mora da se reši u dogovoru sa vladom", smatra Nenadić.

On kaže da su predložili vladi da zakon prestane da važi od 1. januara, a ako ne može da se bar prepolove stope u zakonu i da se propiše kada će zakon prestati da važi. 

"Ukoliko povećanje bude da nakoknade inflaciju iz 2014. i 2015. to će zadovoljiti penzionere. Mi se nadamo da ćemo biti konsultovani i da će usklađivanje biti u skladu sa zakonom, da nam se vrati ono što je oduzeto u 2014. i 2015. jer to je imovina koju su penzioneri stekli za svoj radni vek", rekao je Nenadić u Novom danu.

00:00

Izvor: N1

Komentari (85)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slavica Mazak Bešlić

Podneli smo pojedinačno Fondu za PIO zahtev za informacijama u vezi neisplaćenih suma tj zakidanja od strane države ( rok postupanja je do 15 dana ), zanima me da li će sledeći korak biti zajednička tužba uz te dokaze , ili će svaki oštećeni penzioner pojedinačno da tuži državu. Postoji li neki plan i ko ga ima ? Hvala.

Pravnik

Lepo tuzite, penzija je stečeno pravo, imovina! Terajte parnicu do Strazbura i eto nazad nezakonito oduzete imovine,penzije

Momir Marčeta

jedino če trebati nekoliko hiljada evra koje nemate da platite advokate i troškove a onaj ko je ovaj zakon doneo na to je i računao. Bivši inspektor MUP PU Novi Sad penzioner od 01.01.2018 godine

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Iguman Sava Janjić: Odnos prema Srbima i SPC na Kosovu se ne menja 21:20 h

21:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest podrške pretučenom aktivisti u Novom Sadu: Stop nasilju, za sve ljude 21:01 h

21:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Nove mere za strance iz nekih zemalja, u Crnu Goru verovatno s testom 20:47 h

20:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pripadnici Kfora zajednički patrolirali sa kosovskom policijom u Kamenici 20:11 h

20:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen direktor Zavoda za smeštaj odraslih "Male pčelice" u Kragujevcu 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi pokušaj Grenela da dovede Vučića i Hotija u Belu kuću, na stolu ekonomija 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Mladi ne veruju u političare i institucije ove zemlje 19:44 h

19:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Početak školske godine "u magli", struka upozorava na brojne probleme 19:41 h

19:41 h  |  Vesti

loader