Agencija za borbu protiv korupcije: Gašić u sukobu interesa

Agencija za borbu protiv korupcije: Gašić u sukobu interesa

Agencija za borbu protiv korupcije: Gašić u sukobu interesa Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Agencija za borbu protiv korupcije zaključila je da je ministar odbrane Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca potpisivao ugovore o poslovima koji se finansiraju iz gradskog budžeta sa firmama koje su u vlasništvu članova njegove porodice, saznaje Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Agencija je izrekla meru javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, konstatujući da je Gašić "nesumnjivo bio u situaciji sukoba interesa", pošto je kao prvi čovek Kruševca zaključio četiri ugovora sa privrednim društvima koja su u vlasništvu i suvlasništvu njegove supruge i sina.

U Rešenju, koje je potpisala direktorka Agencije Tatjana Babić, navodi se da je Gašić "postupio suprotno odredbama čl. 27. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, na taj način što je za vreme vršenja javne funkcije gradonačelnika grada Kruševca zaključio ugovore broj 404-35/II od 30.01.2013. godine i broj 404-102 od 03.02.2014. godine sa privrednim društvom "ADD PRODUCTION" d.o.o. Kruševac, čiji je vlasnik njegova supruga Irena Gašić i što je Gradska uprava grada Kruševca, u vreme dok je vršio javnu funkciju gradonačelnika grada Kruševca, zaključila ugovore broj 404-82/II od 26.02.2013. godine i broj 404-100 od 03.03.2014. godine sa privrednim društvom "BNZ Higijenic" d.o.o. Kruševac, čiji je suvlasnik njegov sin Vladan Gašić".

Kako se navodi, član 27. Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije definiše institute sukoba interesa.

U Rešenju se navodi da je Gašić to učinio, a da o sumnji u postojanje sukoba interesa koji je imao u navedenim situacijama, nije pismeno obavestio Skupštinu grada Kruševca i Agenciju, čime je postupio i suprotno odredbi čl. 32. st. 1 Zakona o Agenciji, zbog čega mu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

U obrazloženju rešenja, između ostalog, piše da je Gašić u izjašnjenju pred Agencijom osporio navode o povredi zakona, rekavši da su neosnovani i netačni. On je naveo i da je u konkretnom slučaju obavestio Gradsku upravu o činjenici da je osnivač društva “ADD PRODUCTION” njegova supruga, da je tražio mišljenje o postojanju eventualnih pravnih smetnji za zaključivanje pomenutog ugovora i da je dobio odgovor da to ne može imati nikakve štetne posledice po Grad Kruševac.

Agencija je, međutim, utvrdila da se iz dopisa Skupštine Grada vidi da se Gašić nije obratio Skupštini grada kako bi je jasno obavestio o sumnji u postojanje sukoba interesa, već je Skupština sa zaključenjem ugovora mogla da se upozna jedino kroz završne račune za 2013. i 2014. u kojima se “svakako ne navodi da su supruga, odnosno sin imenovanog vlasnik, odnosno suvlasnik navedenih privrednih društava”.

Bratislavu Gašiću nije mogla biti izrečena preporuka za razrešenje sa funkcije, jer on više nije na funkciji gradonačelnika, na kojoj je bio kada se našao u sukobu interesa. On ima rok od 15 dana da izjavi žalbu protiv ovog rešenja Agencije.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Bratislava Gašića na osnovu istraživanja BIRN-a i CINS-a, prema kojem je tadašnji gradonačelnik sa reklamnim agencijama koje su u vlasništvu članova njegove porodice, potpisivao ugovore o saradnji.

Ove nalaze, Gašić je u maju ove godine negirao rekavši u izjavi za BIRN da on ne može da se odrekne svoje familije. Tada se oglasio i premijer Aleksandar Vučić koji je zaključio da se radi o "ozbiljnim optužbama" i da je važno da budu ispitane, "a ako se utvrdi da su istinite, snosiće odgovornost".

Komentari (28)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Analiticar zatucanik

Ja, kao pripadnik zatucane vecine i tim statusom se ponosim, vidim da je Bratislav Gasic non-stop u nekim aferama. Iskreno se nadam da ce ovaj nekompetentni covek konacno otici u istoriju i secanje na njega biti duboko zakopano. Vise kao primer ocigledne negativne selekcije. Ne znam po cemu drugo bi bio upamcen. G-dine Gasicu, ako imate imalo morala, suocite se sa odgovornoscu kao svako normalan. Niste cak vise ni zanimljivi sa tim aferama, a ne znam kako vam se ne smuci vise da budete prozivani tako cesto.

Čiča Gliša

ipak ostaje pitanje da li će veo istorijskog zaborava prekriti i slučaj helikopter? Ja to neću zaboraviti nikada, makar zbog one male bebe koja je mogla postati čovek, za razliku od njega i mnogih drugih u politici.

Čiča Gliša

Nego...ovaj...a gde su botići? Nema ih da lupaju minuse i podrže keramičara? Biće da je ovo početak kraja za Gašića i to upravo u režiji SNS - a. Iskoristiće te neke sitne propuste koje je pravio, zataškaće to za par nedelja nakon njegove smene, a slučaj helikopter će svajako biti zaboravljen. I vuk sit i ovce na broju!?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ukinute presude naučniku Vladimiru Mentusu i aktivisti Igoru Šljapiću 22:29 h

22:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Situacija nepovoljna u celoj Srbiji, 170 ljudi na respiratorima 22:27 h

22:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šotra: Samo bes mladih može da dovede do nekog razrešenja 22:06 h

22:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čačani pitaju ko je odgovoran za smrt braće Đokić umrle od koronavirusa 21:59 h

21:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mali broj građana ispred Narodne skupštine, manje i policije 21:22 h

21:22 h  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Albanci tražili mesto ministra lokalne samouprave i pomoćnika ministra ekonomije 20:58 h

20:58 h  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Na Gradskoj kući u Novom Sadu razbijeno 50 prozora, šteta 1,2 miliona 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Završen drugi dan ispitivanja Tačija u Specijalnom sudu, nastavak u sredu 20:04 h

20:04 h  |  Vesti

loader