Šabić: Javnosti je sve teže da sazna informacije od značaja

Šabić: Javnosti je sve teže da sazna informacije od značaja

Šabić: Javnosti je sve teže da sazna informacije od značaja Izvor: N1

Međunarodni Dan prava javnosti da zna obeležen je u Beogradu, a poverenik Rodoljub Šabić poručio je da u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama ima nespornih rezultata, ali i da problema i incidenata još uvek ima mnogo, o čemu najbolje govori veliki broj žalbi koje prima.

Na skupu su uručena priznanja onima koji daju doprinos ostvarivanju prava javnosti da zna, a pobednik konkursa za "Najbolji informator o radu državnih organa" je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nagradu je, u ime Ministarstva prosvete primio ministar Srđan Verbić.

Nagrada za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu u kategoriji republičkih organa dodeljena je Ministarstvu omladine i sporta.

Za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu u kategoriji pravosudnih organa nagrađen je Upravni sud.

Glavna nagrada, za poseban doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i statueta dodeljena je organizaciji Transparentnost Srbija, a posebnu nagradu čini priznanje koje ostaje kod primaoca do narednog dana prava javnosti da zna.

S obzirom na probleme koji još uvek postoje u oblasti prava javnosti da zna, Šabić je naveo da se zbog njih propušta prilika da se ostvare neophodni rezultati u demokratizaciji društva, racionalizaciji aparata vlasti, uspostavljanju kvalitetnijih odnosa u medijskoj sferi, i što je posebno važno, u borbi protiv korupcije, kriminala i zloupotreba.

"S tim u vezi, zabrinjava što je uz već 'klasične' prepreke pravu javnosti da zna, u ovoj godini uočljiva i tendencija da se posebnim propisima ili zakonima u nadležnosti različitih ministarstava pokušavaju kreirati, protivno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dodatni, otežavajući uslovi za ostavarivanje prava javnosti", tvrdi Šabić.

Poverenik je naveo da će u praksi, koliziju zakona koja se tako izaziva uvek rešavati dajući primat Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ali će loša i potencijalno veoma štetna tendencija, ugrožavati jedinstvo pravnog poretka i izazivati konfuziju u vezi sa ostvarivanjem prava.

Šabić je istakao i da je na to skrenuo pažnju vladi, te da će se videti sa kojim rezultatom.

00:00

Izvor: N1info

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Majkl Ujehara rekao je da je pristup građana informacijama koje se nalaze u posedu vlasti doprinosi efikasnom funkcionisanju demokratije.

Zaštitnik građana Saša Janković je kazao da Poverenik za informacije od javnog značaja, u uslovima u kojima "država poziva na kršenje tog prava", jer je izvršenje zakona "incidentno", ostvaruje odličan rezultat.

"Suština poverenika bi trebalo da bude da konstatuje da je organ vlasti pravilno postupio, a ne, kao što je u 99 odsto slučajeva, da konstatuje da je država pogrešno postupila i da treba da da informaciju", naveo je Janković.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravda

Komentar

S56

Dobar primer onoga o čemu ova dva čoveka pričaju imamo upravo ovih dana - Komunalna policija u incidentu ispred Savanove otvoreno staje na stranu privatnog kapitala, pritom se ponaša osiono, prekoračuje ovlašćenja i uskraćuje prava novinarima na objektivno izveštavanje. Nakon svega toga danima odbija da se uopšte oglasi o tom događaju.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stojanović: Aktivnosti vlasti banalne i besmislene, na granici dobrog ukusa 09:37 h

09:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Olenik: Uslovi jesu loši, ali ne toliko da se bojkotuju izbori 09:12 h

09:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kantrimen: Vlada SAD prati aktivnosti Tešića više od 20 godina 08:07 h

08:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Handke proglašen personom non grata i na Kosovu 07:23 h

07:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fajon i Bilčik: Vlast u Srbiji nije ispunila većinu obaveza u vezi sa izborima 07:05 h

07:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija "360 stepeni" o obustavi rada poštara 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesli Klark: Razumem animozitet prema NATO-u, ali interesi Srbije su na Zapadu 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

loader