Šabić: Nedopustivo veliki broj ličnih podataka u medijima

Šabić: Nedopustivo veliki broj ličnih podataka u medijima

Šabić: Nedopustivo veliki broj ličnih podataka u medijima Izvor: N1info

Nedopustivo je da odgovorni i nadležni u kontinuitetu ignorišu to da su u medijima prisutne enormne količine ličnih podataka, pored ostalog, i "naročito osetljivi podaci", izjavio je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Krajnje je vreme, poručuje Šabić, da nadležni na mnogo odgovorniji i adekvatniji način reaguju na činjenicu da se u javnosti, posebno u medijima pojavljuje alarmantna količina podataka o ličnosti kojima, kako se pretpostavlja, raspolažu organi vlasti.

Navodeći da su državni organi u obavezi da pokažu neuporedivo odgovorniji odnos prema ličnim podacima građana, Šabić u saopštenju navodi da se "naročito osetljivi podaci" odnose na podatke iz medicinskih dosijea, rezultate poligrafskog ispitivanja, kompletne sadržaje iskaza pritvorenih svedoka, kompletne podatke osumnjičenih za krivična dela, žrtava krivičnih dela...

"Ovakva situacija je posebno alarmantna ako se ima u vidu da bi pokušaj medija da do njih dođu na legalan način, korišćenjem prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama, gotovo izvesno bio odbijen s pozivom na to da je reč o "tajni" ili "da to ne bi ugrozilo tok postupka", navodi Šabić.

Poverenik saopštava da poštuje zakonom zajemčeno pravo novinara i medija koji dobijaju ovakve podatke, da ne odaju svoj izvore informacija, ne traži i ne očekuje da to čine, ali na njih još jednom apeluje da se uzdrže od objavljivanja informacija kojima se grubo vređa privatnost, podsećajući ih i na etički kodeks.

Od državnih organa se, navodi šabić, s punim pravom očekuje mnogo više i oni su u obavezi da pokažu neuporedivo odgovorniji odnos prema ličnim podacima građana, što pored ostalog podrazumeva i odgovornost pojedinaca koji se o te obaveze ogreše.

Šabić je podsetio da i član 146 Krivičnog zakonika predviđa da će se službeno lice koje podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniti zatvorom do tri godine.

"Indikativno je i alarmantno da i povodom ponovljenih upozorenja Poverenika, čak i povodom više krivičnih prijava koje je podneo, niko još nije procesuiran za krivično delo iz člana 146, a ni primera prekršajne i disciplinske nema ni u izbliza zadovoljavajućoj meri", saopštava Šabić.

Poverenik smatra da je krajnje vreme da se prekine dosadašnja praksa i da se pitanje odgovornosti u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti počne tretirati na bitno drugačiji način.

"Dosadašnja praksa je ne samo, sa stanovišta očekivanih pregovara u poglavlju 23 sa EU, kompromitantna nego, što je mnogo važnije konstantan izvor ozbiljnih kršenja ljudskih prava zajamčenih našim Ustavom i zakonima", zaključio je Šabić.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Smiljan

Sve što g.Šabić govori je istina. Prava je sramota šta se dešava s ličnim podacima građana.

Petar

Zalaganje funkcionera za prava građana i zakonitost kod nas je postalo retkost. G.Šabić zato ima poštovanje i podršku velikog broja građana.

Đorđe

Bravo g.Šabiću, puna podrška. Ovo što radi veliki deo administracije i pravosuđa više potseća na cirkus nego na državu.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

OFPS: Netačno da ne pokrećemo postupke protiv medija bliskih SNS-u 13:28 h

13:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gajović: I ranije sam sumnjao u izveštaje Reportera bez granica 13:23 h

13:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Apelacioni sud preinačio presudu, odbijen zahtev uzbunjivača Borka Josifovskog 12:41 h

12:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Odbrana Beograda" - građani blokirali radove na Trgu Republike 12:41 h

12:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači i Haradinaj nisu se sastali "oči u oči" već pet meseci 12:23 h

12:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aplauz za Đorđa Milićevića koji se vratio u parlament nakon povrede u udesu 11:47 h

11:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tadić: Nemam interes da dolazim na vlast, ali ne odustajem od borbe za slobodu 11:47 h

11:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS: Tužilaštvo da utvrdi ko stoji iza pretnji i uvreda istraživačkim novinarima 11:32 h

11:32 h  |  Vesti

loader