Mikser pisao Malom: Dvorištance metafora Vašeg sunovrata

Mikser pisao Malom: Dvorištance metafora Vašeg sunovrata

Mikser pisao Malom: Dvorištance metafora Vašeg sunovrata Izvor: N1

Organizacija Mikser Haus osudila je rušenje kluba Dvorištance u Savamaloj, u čijem kompleksu se nalazi i studio muzičara Vasila Hadžimanova. Gradonačelnik: znali su da treba da se isele. Dvorištance: nisu nam rekli, plaćamo porez, imamo ugovor.

U otvorenom pismu gradonačelniku Beograda Siniši Malom se navodi da je nedopustivo da se zakoni sprovode selektivno i da se Dvorištance ruši kao nelegalni objekat.

"U zemlji sa milion i po nelegalnih objekata, u zemlji u kojoj i sinovi predsednika države su vlasnici nelegalnih objekata uz Savu, u zemlji u kojoj je moguće izgraditi igralište za decu pored Savanove na metar od pruge kojom prolaze teretni vozovi sa zapaljivim materijama, Vaša akcija neminovno afirmiše princip selektivne pravde", navodi se u pismu.

Mikser Haus kao poražavajuće je ocenio i "odsustvo sluha gradonačelnika" za specifičnosti Savamale kao kulturno-turističke destinacije na mapi Evrope i podsetio da su četiri svetka medija Savamalu proglasila za jednu od najboljih evropskih destinacija.

“Sedite sa Mihajlom i Vasilom i napravite razuman, civilizovan dogovor. Ali pre nego što uradite, setite se one Njegoševe : 'Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom!' U suprotnom, ovaj grad, koga očigledno ne poznajete dovoljno, Vam neće oprostiti 'Dvorištance'. Ono će postati metafora Vašeg neminovnog sunovrata”, poručuje se u pismu.

Gradska inspekcija, u pratnji policije, počela je juče da ruši klub Dvorištance i susedne zgrade u kojoj se nalazi studio Vasila Hadžimanova. Po pisanju medija, rušenje je počelo iako još nije doneto rešenje po žalbi vlasnika Dvorištanceta. Kako se navodi, grad je klubu dao mesec dana za iseljenje, ali je rušenje počelo već nedelju dana nakon tog obaveštenja.

Klub bi trebalo da bude srušen do petka radi pripreme za zvanično postavljanje kamen-temeljca za "Beograd na vodi" što je najavljeno za nedelju u podne, a za tada su zakazani i protesti građana i stranaka na tom mestu.

Mali: Dvorištancetu smo ljudski izašli u susret

Gradonačelnik Mali rekao je Tanjugu da je rešenje o rušenju kluba Dvorištance doneto još u januaru, a zaključak u julu i da su vlasnici, odnosno korisnici tog nelegalnog objekata znali da treba da se isele još u julu mesecu.

"Bili su u Skupštini grada, molili i tražili da ih ne diramo dokle god se ne završi letnja sezona kako bi mogli da zarade neki novac, opet u nelegalnom objekatu. Mi smo im ljudski izašli u susret. Rekli dobro, neka bude to još mesec - dva dana dok ne prođe letnja sezona, nakon toga mi radimo ono što radimo na području celog Savskog amfiteatra", rekao je gradonačelnik.

On je istakao da ništa nije urađeno brzinom svetlosti i da se na rušenje "Dvorištanceta" čeka od jula ove godine, jer je gospodin koji koristi taj nelegalni objekat, za kog pretpostavlja da ne plaća ni poreze, pošto ne plaća zakup jer je objekat nelegalan, tražio da zaradi još malo ekstra para za sebe.

Gradonačelnik je ukazao da je taj nelegalni objekat gde su korisnici u navodnom zakupu, još dat u podzakup što je krivično delo i poručio im da objasne javnosti na koji način su to mislili da urade i koliko dugo je još to trebalo da im prolazi da bi ostvarili svoje privatne interese.

Reakcija Dvorištanceta: Plaćamo porez, imamo ugovor

U reakciji na izjavu gradonačelnika Malog, "Dvorištance" saopštava da je uredni poreski obveznik koji redovno plaća porez i sve ostale obaveze.

"Takođe, imamo uredan ugovor o zakupu savlasnikom objekata na toj parceli koji ima kupoprodajni ugovor o istom. Nelegalni objekti za koje postoji Rešenje o rušenju su sagradjeni pre našeg dolaska i koristi ih vlasnik isključivo u privatne svrhe kao stambeni objekat gde živi. Dakle, Dvorištance nikada nije koristilo nelegalne objekte. Obaveštenjezaključka o rušenju tih objekata, koji nemaju veze sa Dvorištancetom donet je pre sedam dana i mi smo tek tada obavešteni o tome i za to postoje pisani dokazi", kaže se u saopštenju.

"Pre 10 dana, predstavnici Beograda na vodi su nam potvrdili da nismo sada nikakav prioritet i da je sada prioritet izgradnja kula. Nikada nismo bili Skupštini grada da molimo da ostanemo sezonu da bi zaradili neki dinar, mi smo samo zamolili u ovih par dana da nam date više vremena za iseljenje stvari, odgovor je bio ne damo ni sat više, a podvlačimo mi nismo sada prioritet niti projekta niti gradnje", dodaje se u saopštenju.

00:00

Izvor: N1

POVEZANE VESTI

Komentari (78)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

fd

sad vam je jasno zasto ruse objekte. a njihov NELEGALAN objekat cuva komunalna policija. Beogradjani otimaju vam obale reka.

642

Potpuno oduzimanje obala građanima se nastavlja na sve bahatije načine: "Komunalna policija sprečila je danas snimanje emisije Istinomer.rs i podelila prekršajne prijave okupljenoj novinarskoj ekipi i članovima inicijative Ne da(vi)mo Beograd. Desetak komunalnih policajaca, zajedno sa privatnim obezbeđenjem, verbalno su nas napali uz guranje i povike kako se radi o privatnom posedu, dok smo pokušavali da snimimo emisiju na obali Save."

Coles Corner

Rodoljub Šabić je rekao sve što se ima reći o ovome, pa ću ga samo citirati: "Stvari u Savamali ne stoje ni izbliza tako kako je obećano, naprotiv. Ne samo da nisu stigla "sredstva za obogaćivanje kulturnih sadržaja" odnosno za "renoviranje, rekonstrukciju…" nego je, na prostoru na kome se nalazi bukvalno samo par desetina starih zgrada, evidentno uzeo maha proces rušenja. Znamo li - zašto, na osnovu čega i u čijem (legalnom) interesu? Dok to definitivno ne bude sasvim jasno i sasvim transparentno, rušenje bi moralo biti zaustavljeno. I to bezuslovno i bez odlaganja. Jer, ako ne bude tako, ako potraje još samo malo, svaka naknadna intervencija mogla bi biti bespredmetna. A Beograd bi bez obzira na uveravanja predstavnika vlasti, mogao ostati bez Savamale, zauvek. "

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Usvajanje Zakona o klimatskim promenama do sredine ove godine 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rabin: Netransparentnost posvađala zajednicu, Medić: Isplatite žrtve Holokausta 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protesti u Zrenjaninu, Kuršumliji, Trsteniku, Negotinu... 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zec: Mi smo napravili sistem koji jedno priča, a drugo se radi 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Delegacija SzS u Berlinu, sastanci u kabinetu Merkel i ministarstvu 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Imlek ne odgovara N1 da li je mleko za izvoz kvalitetnije od onog koje pijemo 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veselji pozvao Severnu Makedoniju i Crnu Goru da se "okupe protiv Srbije" 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Podele u jevrejskoj zajednici, dve struje se bore za čelna mesta u savezu 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

loader