Pressing o Beogradu na vodi: Neustavan međudržavni ugovor

Pressing o Beogradu na vodi: Neustavan međudržavni ugovor

Pressing o Beogradu na vodi: Neustavan međudržavni ugovor Izvor: N1

Gosti Pressinga advokat Vladimir Gajić i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union Momčilo Grubač saglasni su da je međudržavni ugovor koji je Vlada Srbije potpisala sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima neustavan i da je njime potpuno suspendovan pravni poredak Srbije.

Advokat Vladimir Gajić kaže da je međudržavni ugovor krovni dokument, da je on suštinski neustavan, ali i da je pravni poredak Srbije potpuno suspendovan na osnovu jedne tačke sporazuma.

Snimak cele emisije Presssing pogledajte OVDE.

"Ova odredba je u suprotnosti sa jednim članom Usatava, ne postoji nikakav sporazum koji Srbija može da potpiše, a da je suprotan Ustavu, ovo nije međunarodni sporazum, već ugovor za biznis", smatra on.

Gajić kaže da se radi o sporazumima u kojima je jedna strana uvek slabija, a, kako ističe, t"o je uglavnom Srbija".

"To su ugovori koji imaju političku pozadinu, interesi Srbije stavljeni su u drugi plan. Nema govora o javnom interesu".

 On smatra da ovakva investicija, odnosno javno-privatno partnerstvo, nije moglo da se zaključi bez tendera.

"Ne samo to, i mogućnost davanja zemljišta bez naknade je bila moguća samo kada je predmet ugovora proizvodna delatnost, ali to ovde nije slučaj. Ovde se krade po zakonu. Politička elita donosi zakon, tek kasnije vidite koja je poenta zakona. Tek posle vidite da je nekoliko zakona suspendovano i onda se stranom partneru da zakup na 99 godina, da se izvrši konverzija", rekao je Grajić u Pressingu.

On kaže da argument da će Srbija dobiti 32 odsto vlasništvanije u skladu sa istinom, već samo propaganda.

"Država postaje vlasnik vazduha".

"Na osnovu ugovora, arapski partner koji je i većinski vlasnik ima pravo da svaki izgrađeni objekat, kada pribavi upoterbnu dozvolu da uknjiži i traži konverziju bez naknade. Samo na osnovu ugovora investitor ima pravo da unutar jedne parcele, opsega oko svakog objekta, nema nikakvog ograničenja koliko će pripasti toj zgradi, ima pravo da koristi beneficije i da prodaje taj zakup, ustupajući delove parcele zakupcima", navodi Gajić.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union Momčilo Grubač kaže da iz međudržavnog ugovora između Vlade Srbije i UAE proističu mnogi ugovori. Kako kaže, Vlada se na taj način obezbedila da će završiti posao koji je naumila, bez obzira da li je to u skladu sa ustavom i zakonima Srbije.

"Vlada se poslužila nekom vrstom doskočice, nije imala pravni osnov za zasključenje tog ugovora, jer je tako suspendovan zakonski poredak Srbije, suspendovane su ustavne odredbe koje govore o slobodnom tržištu, konkurenciji, raspisivanju tendera. Taj međudržavni ugovor je suspendovao mnoge važeće zakone", istakao je profesor Grubač.

00:00

Izvor: N1

On kaže da iako u Ustavu postoji odredba koja kaže da su međudržavni ugovori odmah iza Ustava, a ispred zakona, ne može se tako neodgovorno postupati. 

"Onaj koji ih zaključuje mora da bude svestan odgovornosti i da poštuje važeće zakone. Ovako je pun  nezakonitosti i protivustavnosti", kaže on.

Grubač navodi da je pravni lek u obraćanju Ustavnom sudu, ali da treba dočekati njegovu odluku.

Gajić je naveo i da će srpske firme i radnici dobiti posao samo ako to bude želja partnera, jer nema nikakve obaveze arapske strane.

Što se tiče garanta ugovora, kako navodi, stoji ime firme, a istovremeno i ime šeika, "tako da deluje kao da on lično garantuje za izvršenje obaveze".

"Ovde on garantuje svojim imenom, zna se šta je bankarska garancija kod ovakvih ugovora. Privatni interesi su normalni, radi se o ugovoru s kompanijom koja hoće da izvuče što više".

Gajić navodi da ovakvim ugovorom Srbija kupuje nadu da će nešto da dobije i da su arapski partneri za sebe sklopili izvanredan posao, ali i dodaje da su im već propali projekti u Indiji, Pakistanu, Kazahstanu.

Što se tiče samog projekta, advokat očekuje da će biti napravljena jedna od dve kule,šoping mol i parking.

"Srbija ne može da ispituje dokle je investitor stigao sa obavezama. Može, ali tek za 20 godina. Oni ne moraju rupu da iskopaju, Srbija im ne može ništa".

On tvrdi da bi odgovorna vlast raspisala tender i pokušala da dođe do ozbiljnog investitora i novca.

"Ovde nije došlo do toga, kršio se Ustav, prilagođavali su se zakoni", kaže on.

Kako je istakao nije video nijednog urbanistu, arhitektu ili pravnika da je pohvalio ovaj projekat.

"Trenutno Srbija ima samo troškove, potreban je ogorman novac da se uradi infrastruktura, a to je obaveza Srbije da komunalno opremi ovu lokaciju koja nema ništa".

Kaže da je arapski investitor  dobio eksteritorijalnost u sred Beograda.

"Suspendovan je pravni poredak Srbije na 20 godina na tom delu zemljišta, oni 20 godina mogu ništa da ne izgrade".Objasnio je da javni tužilac može da ospori ugovor posle istrage, i da može da se raspravlja o ništavosti. Pored toga i Ustavni sud može da kaže da je ugovor neustavan.

"Arapski investitor je zaštićen, oni mogu na arbitraži da obore odluku", rekao je Gajić.

00:00

Izvor: N1

Komentari (60)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милун

Питам се, зашто сви правници-људи који су стручни по овом основу, не пишу "протестна писма Влади или Министарству , Уставном суду или коме већ, чиме би им дали до ЗНАЊА да велики број људи у овој земљи ЗНА за њихове "махинације". Једном речју, то би био ПРИТИСАК ЈАВНОСТИ!!!

istinoljub

Zakon o konverziji zemljista,zakon o ulaganjima,zakon o hipoteci,zakon o prodaji nepokretnosti u svojini drzave.Niz zakona kojima se legalizuje tajnost,korupcija,otimacina,krse zakoni i ustav.I sve predlaze ili donosi ova vlada.

Sanja

Neustavan, koruptivan i štetan po građane Srbije. Vučić i njegova mafija neće stati. Jednaku odgovornost a možda i veću, snose i sudije Ustavnog suda koji ćutanjem-nečinjenjem aminuju neustavne zakone koji ovi svakodnevno donose, čime su direktno doprineli potpunom urušavanju pravnog sistema Srbije, ugrozili ljudska prava i pravnu sigurnost građana. Politčki rijaliti ne razlikuje od onog zloćudnog televizijskog, sa krajnjim ishodom koji neminovno vodi propasti nacije u svakom pogledu: moralnom, kulturnom, etičkom i civilizacijskom.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Trifunović: Evropa nam okrenula leđa 12:17 h

12:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vojska Srbije ima tri puta više vežbi sa NATO zemljama nego sa Rusijom 12:14 h

12:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Vacić nije opasan tip, ali iza njega su Vučić i armija kriminalaca 11:29 h

11:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

NDNV: Institucije da zaustave tabloide u linču novinara N1 11:22 h

11:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lončar: Vučić je bio životno ugrožen, lekari mu spasili život 11:13 h

11:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Horgošu zaplenjeno više od 50 kilograma marihuane 10:54 h

10:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpska lista o opoziciji: Srbi sa Kosova se stide što dele vazduh sa srbomrscima 10:43 h

10:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Velebit: Kampanja prorežimskih medija protiv N1 nedopustiva 10:02 h

10:02 h  |  Vesti

loader