Da li je zakon prepreka za objavljivanje ugovora o Železari?

Da li je zakon prepreka za objavljivanje ugovora o Železari?

Da li je zakon prepreka za objavljivanje ugovora o Železari? Izvor: N1
Smederevska Železara

Ugovor o upravljanju Železarom Smederevo i dalje je tajna iako je i premijer Aleksandar Vučić nedavno izjavio da ne vidi razlog zbog čega ga javnost ne bi dobila na uvid. U Ministarstvu privrede tvrde da poštuju odluku Komisije za zaštitu konkurencije da su ti podaci tajna. Da li je, međutim, odluka Komisije prepreka da ministarstvo objavi Ugovor.

U ministarstvu su odlučni da ugovor ne objave. “Ministarstvo privrede postupilo je u skladu sa zaključkom Komisije za zaštitu konkurencije, koja je donela odluku na osnovu Zakona o zaštiti konkurencije"

Nakon što je Ugovor zatražen od njih, obratili su se obratili Komisiji za zaštitu konkurencije za izdavanje mišljenja o potrebi podnošenja prijave koncentracije, a potom i zahtevom za zaštitu podataka koji su korišćeni u tim postupku.

Nakon što je Komisija prihvatila zahtev, u ministarstvu su počeli to ga navode kao formalni razlog odbijanja da stave na uvid Ugovor. Pravnici o ovom pitanju ne žele javno da govore, ali kažu da se odluka Komisije o tajnosti podataka odnosi na postupak pred tim telom.

Pravnici kažu da nije neuobičajeno da se određeni podaci čuvaju u tajnosti. Od javnosti se čuvaju podaci koji mogu da budu poslovna tajna. Ali jeste neuobičajeno da ceo ugovor bude tajna. Posebno jer je reč o državnoj firmi i nespornom interesu javnosti da zna kako se upravlja vrednom imovinom.

Na pitanje da li njihova odluka da su podaci tajni može da se protumači kao osnov za odbijanje da se objavi ugovor, u Komisiji kažu:

“Pitanje zaštite podataka i izvora podataka u postupcima pred Komisijom za zaštitu konkurencije, uređeno je Zakonom o zaštiti konkurencije. Zaštićeni podaci nemaju svojstvo informacije od javnog značaja i bez saglasnosti stranke, dostupni su jedino nadležnom sudu. Sa druge strane, doneti zaključak o zaštiti podataka u postupku pred Komisijom, ne utiče na mogućnosti i pravo stranke koja je tražila donošenje zaključka, da sama objavi, ili na bilo koji način učini dostupnim javnosti podatke koji su predmet zaštite”.

Podnosioci zahteva smatraju da odluka Poverenika mora da se poštuje.

“Ako drugi zakoni sadrže neke norme koje dolaze u suprotnost, naravno da će se rešiti po odredbama sistemskog zakona. Mogli su jednako da kažu "mi ne damo taj Ugovor", pošto i jedno i drugo ima istu pravnu snagu”, navodi nemanja Nenadić iz Trransparentnosti Srbija.

“Dakle potpuno je jasno Zakon o slobodnom pristupu sadrži instrumente koji mogu dakle izdvajanjem zašto određenih informacija da obezbede zaštitu bilo kog legitimnog interesa. Ali ovakav postupak nema nikakvo uporište”, tvrdi poverenik Rodoljub Šabić.

U Komisiji dakle jasno kažu da njihova odluka ne predstavlja smetnju da Ministarstvo objavi Ugovor. Neka druga smetnja, očigledno, postoji.

00:00

Izvor: N1info

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos Beogra

Niko u ovoj sad zemlji bez institucija od navodno ministatara nesme bre draqi prijatelji da da izjavu dol neodobri tata vucko setite se toni blera i njegovog savetnika koji su te naprednjake obucavali kako postupati sa medijima u vili na dedinju , nego zasiljite olovke ako nam merkelova i ameri dozvole 5

ljubitelj burleski

O kojoj se to,,konkurenciji,,radi kada se Unapred JAVNO IZJAVLJIVALO S najvišeg mesta da će,, NAJVEROVATNIJE,, DA ,,KUPAC , BUDE SADAŠNJI,,IZABRANIK,,.Ovakvo i ovoliko,Izigravanje USTAVNIH OBAVEZA I Slalomskog ,,tumačenja,,oko svih zakonskih Obaveza,je zaista,,Istorijki pomak,, ali u Neprevaziđenu Besramnost i Bezakonje,,vladajuće,,većine,,, i,,tumačenja,,od strane,,napeDno,,izabranih,,,Ministara, ,s ,,slavnim ličnim,,uspesima i minulim radovima,,poput Sertića i svih ,,kamarada ,, Mu iz,,izabrane ,,garniture,,.Koliki li će nam,,račun,,napreDNO ISPOSTAVITI,POSLE TOLIKO,,USPEHA,,I,,NapreDno žrtvovanje,,.Jedno već sa ,,zadovoljstvom kusamo,,onu Klin čorbu,Vujovića koju on ,,slavodobitno,, sam nazva,,magistarski ,,rad,,pa,,čak i ono,,umiljavanje,,M.M.F,, DA SE makar pred ,,izbore,,malo BAR i,,poveća,, ZA NEKI PROCENTIĆ NEUSTAVNO OTETA PENZIJA,ZBOG,,GLASAČA,, .JEL JOŠ TREBA NEKI,,napreDNO SMIŠLJEN ,,USPEH,,OD OVAKVOGA.

radnik AMS Osiguranja

Smenite Sertića!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stefanović: U trgovini oružjem nema mog uticaja, afera da bi mi se naškodilo 21:06 h

21:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 20:58 h

20:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Privilegovani trgovci samo jedno poglavlje u zloupotrebama 20:47 h

20:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BIRN: GIM od bugarske novinarke traži brisanje teksta o ocu ministra policije 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Nepodobno" udruženje isključeno iz rasprave o zakonu o nestalim bebama 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić pozvao članice UNESCO da poštuju povelju - bez Kosova u organizaciji 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Analitičari s Kosova: Sledi novi format pregovora, glavna reč Skupštini 19:27 h

19:27 h  |  Vesti

loader