Viši sud dobiće plate uprkos blokadi računa

Viši sud dobiće plate uprkos blokadi računa

Viši sud dobiće plate uprkos blokadi računa Izvor: N1

Zaposleni u Višem sudu u Beogradu, čiji račun je blokiran, dobiće plate na vreme, kaže za N1 predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević. On je naveo da na računu Visokog saveta sudstva nema dovoljno novca, pa je Ministarstvu finansija uputio zahtev da da pomognu, pronalaženjem dodatnih sredstava u budžetu.

Prvi među jednakima u pravosuđu Srbije Dragomir MIlojević uverava da će svi dobiti plate na vreme, kao i do sada, uprkos blokadi računa tog suda.

“Apelujem na sve koji su tražili da im se isplati odšteta, da budu strpljivi i ne blokiraju račun Višeg suda i rad pravosuđa. Trudićemo se da u što kraćem roku obezbedimo novac za njih. Ono što je sigurno je da će svi zaposleni dobiti plate na vreme, 1. septembra”, kaže Milojević.

Računi višeg suda blokirani su po nalogu za izvršenje Milana Rakočevića, pravosnažno oslobođenog od optužbi za učešće u takozvanoj Stečajnoj mafiji. Njemu je isplaćeno skoro 17 miliona dinara. Međutim, on je tek prvi u nizu. Do sada je doneto devet rešenja o isplati troškova od ukupno 136 miliona dinara, ali je u tom sudskom procesu oslobođeno 20 osoba, pa u Višem sudu očekuju da će i oni tražiti isplatu novca koji im pripada.

“Mislim da je problem u državi nekažnjavanje. Mora se početi s kažnjavanjem neodgovornog rada ili nestručnog rada ili neogodovornog pristupa svom poslu. Ako neko ne zna da radi svoj posao, treba da se nađe na drugom poslu, a ne da pravi štetu koju svi mi plaćamo,kaže Slađanka Milošević iz Sindikata pravosuđa.

Međutim, sudije i tužioci će retko kada biti pozvani na odgovornost, jer ih štiti Zakon o sudijama, odnosono javnim tužilaštvima.

Član šest Zakona o sudijama predviđa da za štetu koju sudija prouzrokuje nezakonitim ili nepravilnim radom odgovara Republika Srbija, a samo ako je šteta naneta namerno država isplatu tog iznosa može tražiti od sudije. Slična formulacija navedena je i u članu 51 Zakona o javnom tužilaštvu.

Svako mora da plaća svoje greške, smatra bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, ali dodaje da je država kriva za stanje u pravosuđu: “Zato što država nije izabrala prave sudije i nema pravi sud, nego ima sud koji pravi greške, ukoliko su greške napravljene. A za greške suda ne odgovara sud, već država. Ako je sudija, kao pojedinac, jer ne mogu sve sudije biti krive, učinio krivično delo, e onda će odgovarati i taj sudija, solidarno sa državom.”

Suđenje preostalim pripadnicima Stečajne mafije nastavlja se 1. septembra, kada će se na optuženičkoj klupi naći 11 osoba. Međutim, dve bi odmah mogle da se nađu na slobodi, jer im je krivično gonjenje zastarelo ovog meseca.

Kako N1 saznaje, na ovo je upozoravalo Tužilaštvo za organizovani kriminal, zahtevajući da se protiv ukupno četiri osobe suđenje razdvoji i počne što pre, ali je Viši sud takav zahtev odbacio.

00:00

Izvor: N1

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mitke

Viši sud je odbacio zahtev za razdvajanje postupka? Divno. Predsednik Višeg suda, kao i ostale sudije specijalnog odeljenja, zajedno sa specijalnim tužiocima, primaju duple plate i država ih je potkupila. Oni ćute i rade ono što im se kaže kako ih ne bi pomerili sa tih mesta. Počinjem da sumnjam da su i okrivljeni pristali na sramno javno razvlačenje znajući da od tih postupaka neće biti ništa i da će debelo naplatiti blaćenje, ali su učinili vlastima u datom trenutku. To je dobro organizovana legalna grupa. Sudovi bez para i sa finansijskom omčom oko vrata.

crni domino

Koja je to budala u istu budzetsku stavku ubacila plate sudija i odstetne zahteve!? Van pameti!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Grigorije: Moj intervju Blicu nije povučen greškom, rekli su im da sam "opasan" 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Matić: Vraćanje imena B92 kao kad su se Srbija i Crna Gora zvale Jugoslavija 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog aranžmana za Italiju agencijama stalno zvone telefoni, građani u nedoumici 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: Na listi SNS-a biće 57 odsto novih lica 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić i Palmer pre svega o BiH i Crnoj Gori, ni reč o taksama Prištine 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zrenjanin ponovo dobija vodu iz nove fabrike 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Noćno rušenje podiglo tenzije u Pazaru, berberin i Mešihat se spore oko objekta 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest i zahtev da se zakon o nestalim bebama povuče, od vladajuće većine - muk 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Vesti

loader