Kritike zakona o policiji: Loš za građane, dobar za ministra

Kritike zakona o policiji: Loš za građane, dobar za ministra

Kritike zakona o policiji: Loš za građane, dobar za ministra Izvor: N1 info, ilustracija

Novi Zakon o policiji pred poslanicima bi trebalo da se nađe na jesen, kako je to ranije najavio ministar policije Nebojša Stefanović. Ali, delovi nacrta koji su se našli pred stručnom i širom javnošću, već izazivaju polemike.

Svoje viđenje novog zakona Policijski sindikat predstavio je kroz karikaturu. Smrt nosi novi zakon o policiji koji predstavlja električnu stolicu, upravo za policajce. Smatraju da, novi zakon nije dobar ni za građane, ali je najbolji za samog ministra.

“Ministar će imati izuzetno veliki uticaj na postavljanje apsolutno svih kadrova u MUP-u i što bi rekli izvršiće se vid feudalizacije ministrstva od strane jednog čoveka”, smatra Vladimir Pavićević iz Policijskog sindikata Srbije.

Na pitanje, šta bi prvo uklonili iz novog zakona, odgovaraju bez dvoumljenja. “Politizaciju. Uskratili bi mu apsolutnu politizaciju i uveli princip prefonalizacije”.

Da političari imaju pun uticaj na rad policije smatra I 82 odsto građana Srbije anketiranih u istraživanju - Stavovi građana u odgovornosti policije Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Da je taj uticaj mali smatra 12 odsto ispitanih dok samo tri odsto misli da tog uticaja nema ili ne zna kakav je.

Tokom istog istraživanja čak 50 odsto građana izjasnilo se da smatra da se u policiji posao dobija preko politike.

Osim politizacije, prema rečima stručnjaka, u nacrtu novog zakona, problem je i militarizacija, zbog uvođenja činova kao i lanca komandovanja nalik vojnom. "Pošto policija ne vodi ratove sa građanima, nego rešava kriminalne slučajeve, štiti građane, ona mora da nastupa u civilnom lancu rukovođenja, dakle da ima jedan sasvim drugačiji pristup kada se ophodi prema građanima" , smatra Bogoljub Milosavljević.

00:00

Izvor: N1 info

Da se ministru policije novim zakonom daju neprimerena ovlašćenja smatra i zaštitnik građana Saša Janković, koji ocenjuje da je nacrt neprihvatljiv te ga je nužno unaprediti.

Do sada su urađena tri nacrta novog zakona o policiji. U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je on i dalje podložan promenama. Pošto razmotre kritike ombudsmana, nacrt se šalje Evropskoj komisiji, zatim Vladi Srbije, a na kraju će dospeti i u parlament na glasanje.

Saša Đorđević: Reforme policije spore

Saša Đorđević Izvor: N1 info

 Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da proces reformi policije u Srbiji traje sporo i da se stalno pominju iste teme, uključujući i politizaciju.

Gostujući u Dnevniku N1, Đorđević je istakao da je problem u ovom nacrtu zakona je to što su ministru ostavljena prevelika diskreciona ovlašćenja, pre svega u upravljanju ljudskim kadrovima. “ Ovlašćenje da ministar raspoređje I postvlja kljucne ljude u Direkciji policije, pre svega ključne ljude i načelnike u Ministarstvu u potpunosti obesmišljava ideju o depolitizaciji politicije”.

Nacrtom zakona predviđene su i dve mere unutrašnje kontrole koje su sporne a to su test integriteta i kontrola imovine. “One su na suviše opšti način uređene”, ističe Đorđević podsećajući da sadašnji kapaciteti sektora unutrašnje kontrole nisu dovoljni da sprovode ovu meru.

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

reformator

Na zalost u Srbiji i dalje nema reforme policije kakva se sprovodi u drzavama u okruzenju a koja je preko potrebna...prvo sto treba uraditi je penzionisati sve pripadnike policije koji su pripadnici bivsih rezima i koji imaju preko 20 godina sluzbe u policiji ,,,a stu su uradile sve zemlje u okruzenju...dok se ne uradi ovo i ne ociste svi komunisticki kadrovi nista od reforme policije jer ce ,,komunizam,, uvek biti prisutan u redovima policije...

M..

Mene današnja Srbija sve više podseća na Nemačku tridesetih godina prošlog veka. Osim ekonomije, naravno...

Yogi

ekonomija je kao dobra?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Udruženje tužilaca traži da vlast osudi izjavu Simonovića 11:54 h

11:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Zbog građana koji ih podržavaju mi je žao što SZS bojkotuje izbore 11:51 h

11:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aleksić pita Vulina: Da li je radnik Ministarstva uhapšen u aferi "Jovanjica"? 11:37 h

11:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Carinici u kamionu pronašli 10.000 stabljika marihuane 11:37 h

11:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Treća runda dijaloga: Đukanović o napretku, Živković kaže - kozmetičke promene 11:31 h

11:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Međak i Ranđelović: Srbija godinama kasni u sprovođenju reformi za članstvo u EU 11:17 h

11:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BBC i SKY veterani se pridružuju uredničkom kolegijumu N1 10:45 h

10:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Deo radnika Pošte nezadovoljan dogovorom s Vladom 10:22 h

10:22 h  |  Vesti

loader