Janković: Ministru policije se daju neprimerena ovlašćenja

Janković: Ministru policije se daju neprimerena ovlašćenja

Janković: Ministru policije se daju neprimerena ovlašćenja Izvor: N1

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da je Nacrt zakona o policiji, sa stanovišta nadležnosti Zaštitnika građana, neprihvatljiv i da ga je nužno unaprediti, jer su pojedina bitna pitanja uređena na način štetan za ostvarivanje prava građana i pripadnika policije, kao i za pravnu sigurnost i primenu zakona. Votkins odgovara Jankoviću.

Zaštitnik građana je u danas objavljenom Mišljenju o Nacrtu zakona o policiji, koji je dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova 24. jula ove godine, kao jednu od ključnih primedbi naveo da on daje neprimerena ovlašćenja ministru i vodi politizaciji policijskih poslova.

Nacrt na više mesta ministra ovlašćuje da upravlja i neposredno utiče na konkretne policijske zadatke i poslove, uključujući i poslove unutrašnje kontrole.

Ministar takođe ima neprimereno veliki uticaj na kadrovsku strukturu Policije. Uloga ministra, kako je propisana Nacrtom, primerenija je ulozi direktora Policije, smatra Zaštitnik.

Zbog toga, kako je ocenjeno, Nacrt predstavlja put ka politizaciji policijskih poslova i, uopšte, policije u Srbiji.

Nacrt stvara osnov za pojačani stepen prisile prema građanima i proširivanje ovlašćenja Policije, koje nije praćeno adekvatnim garancijama protiv zloupotrebe, na uštrb prava i sloboda građana, upozorava Zaštitnik građana.

Nacrt, kako dodaje, omogućava proizvoljnost pri bezbednosnim proverama, na štetu Ustavom zajemčenih prava građana, pre svega prava na rad, obrazovanje, imovinu i zaštitu podataka o ličnosti.

Čak i formalni Ustavni uslov da obrada podataka o ličnosti bude propisana zakonom, Nacrt ne poštuje.

Takođe se navodi i da naziv i predmet zakona nisu usklađeni, kao i da Nacrt zakona prepušta izvršnoj vlasti da, podzakonskim aktima, uređuje niz pitanja koja bi morala da budu uređena zakonom, kao što su prava i dužnosti pomoćne policije, standarde, pitanja postavljenja i razrešenja, ocenjivanja zaposlenih, kao i sadržinu Upitnika o identifikacionim podacima građana za potrebe vršenja bezbednosnih provera.

Kriterijumi koji su Nacrtom zakona propisani za radna mesta, odnosno poslove u Ministarstvu na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem ostavljaju mogućnost da širok krug zaposlenih u Ministarstvu ostvaruje pravo na beneficirani radni staž, a da to nema uporište u uslovima rada.

Nacrt ne rešava pitanje odgovornosti za takozvano "curenje" informacija iz istrage i plasiranja informacija u javnost kojima se vređaju prava građana, što je već uobičajena pojava, ukazuje Zaštitnik.

Nacrt briše institut zastarelosti za disciplinski postupak za tešku povredu službene dužnosti, što omogućava otkaz bez dovoljno pouzdanih dokaza i revanšizam.

Nacrtom zakona o policiji nije rešeno pitanje policijskih službenika kojima je radni odnos, u skladu sa ranije važećim propisima, prestao zbog bezbednosnih smetnji, odnosno zbog pokretanja krivičnog postupka protiv njih, a koji u pravnosnažno okončanim postupcima nisu osuđeni za delo koje im se stavljalo na teret, odnosno oslobođeni su odgovornosti.

Takođe se navodi i da je nužno da se propiše da se hemijska sredstva prinude, sredstva za vezivanje, raspršivači sa nadražujućim sadržajem i elektromagnetna sredstva mogu upotrebljavati samo na način predviđen uputstvom za upotrebu i samo ako su ispravna, ispitana i odobrena za upotrebu od strane ovlašćene ustanove za kontrolu.

Postupak odobravanja preduzimanja mera ciljane potrage u uslovima hitnosti nije jasno i nedvosmisleno propisan, a antikorupcijske mere nisu jasne.

Umesto jačanja položaja Sektora unutrašnje kontrole, Nacrt slabi nužnu operativnu nezavisnost Sektora.

Prema stavu Zaštitnika građana, odredbe o postupanju Sektora unutrašnje kontrole potrebno je dopuniti, a posebno urediti način postupanja Sektora po predlozima ili pritužbama fizičkih i pravnih lica.

Potrebno je odredbe Nacrta zakona dopuniti i obavezom Sektora unutrašnje kontrole da ukoliko tokom svog rada dođe do saznanja i podataka da je, na radu ili u vezi sa radom zaposlenih u Ministarstvu, došlo do bilo kog oblika zlostavljanja građana, o tome bez odlaganja obavesti i Zaštitnika građana.

Rešenja predložena Nacrtom zakona o policiji, koja se odnose na spoljašnju kontrolu rada Ministarstva ne izdvajaju Zaštitnika građana, nezavisnu instituciju Ustavnog ranga, koja kontroliše zakonitost i pravilnost rada organa uprave, kao jednog od nosilaca spoljašnje kontrole, te nisu jasni kriterijumi na osnovu kojih su propisani i rangirani nosioci spoljašnje kontrole, ukazuje Janković.

Odredba u Nacrtu zakona o policiji kojom je predviđena zaštita podataka o identitetu nije u saglasnosti sa odredbom Zakona o Zaštitniku građana kojom je propisano da organi uprave imaju obavezu da sarađuju sa Zaštitnikom građana i da mu stave na raspolaganje sve podatke kojima raspolažu, a koji su od značaja za njegov rad, bez obzira na stepen tajnosti, te je rešenje koje se u tom pogledu predlaže potrebno usaglasiti sa Zakonom o Zaštitniku građana.

U oblasti nasilja u porodici, Nacrt zakona o policiji nije u potpunosti usaglašen sa potvrđenim međunarodnim ugovorima i opšteprihvaćenim standardima međunarodnog prava.

U odnosu na ostvarivanje i zaštitu prava deteta, Nacrt snižava već uspostavljene standarde i, kao takav, zahteva unapređenja posebno u odnosu na decu žrtve krivičnih dela i decu žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Nacrt je potrebno unaprediti i u pogledu prevencije nasilja u porodici i zaštite žena žrtava porodičnog i partnerskog nasilja.

Pored iznetih ključnih primedbi koje Nacrt zakona o policiji, sa stanovišta nadležnosti Zaštitnika građana, čine neprihvatljivim, ponuđeni tekst sadrži i mnoštvo nedorečenih, kao i ponovljenih odredaba, što posmatrano usko nije u neposrednom delokrugu rada Zaštitnika građana, ali u celini smanjuje pravnu sigurnost, predvidivost primene i primenljivost zakona, na štetu prava građana, ističe se u saopštenju.

Votkins odgovara Jankoviću

Specijalni savetnik ministra unutrašnjih poslova Srbije Amadeo Votkins je, reagujući na objavljeno mišljenje Zaštitnika građana Saše Jankovića na nacrta zakona o policiji, ocenio da ti komentari većim delom nisu rezultat prepoznavanja "okolnosti trenutka" u kojem se dešava složena reforma policijskog sistema.

Poručujući da MUP, "u želji da poštuje proceduru", neće komentarisati mišljenja i stavove koje je izneo Janković, Votkins ukazuje da reforma policijskog sistema uključuje i rešenja i mišljenja drugih organa, kao Ministarstava rada ili državne uprave i lokalne samouprave.

Votkins napominje da je u procesu pisanja nacrta zakona proaktivno konsultovan velik broj aktera, pre svega stručnjaka, i da su gotovo sve primede insitucija kao što je OEBS, uzete u obzir, naročito kada je reč o osetljivim pitanjima poput unutrašnje kontrole.Prema tvrdnjama Votkinsa, nacrt zakona ni na koji način ne daje šira ovlašćenja policiji i ministru unutrašnjih poslova u odnosu na aktuelni zakon, već ih, naprotiv, smanjuje.

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neko

Postovani Sasa, Sumorna,beznadezna,jeziva stvarnost u Srbiji bila bi jos gora da nema vas,g.Sabica i jos svega nekoliko hrabrih intelektualaca. Danasnje vlastodrsce kojima je samo vlast i bogacenje cilj bivaju pohvaljivani od raznih svetskih "eksperata demokkratije" ambasadora nama neprijateljskih zemalja, "evropskih izaslanika". Oni imaju razloga da ih hvale jer ce upravo preko ovakve, korumpirane vlasti uskoro pootimati i sve preostale resurse i javna preduzeca.Zelim vam dobro zdravlje i puno uspeha u radu.

Slave

Mislim da je Janković sve što je naveo u pravu posebno za radnike u državnoj upravi-policajce kojima prestanak radnog odnosa ide na predlog starešine a dovoljno je bilo neko da mu podnese KP a vakum u zakonu postoji šta ako se dokaže da nije kriv zašto se ne vraća na radno mesto-znači ta sila prava mora se eliminisati nekom zakonskom tačkom i to retroaktivno jer tu je bilo dosta prostora za one stvari gde se upravo stavlkja primedba od medj zajednice-sisztem ja tebi ti meni-- i još nešto ako se odlučimo da na miran i civilizovan način dokazujemo pravdu ZAŠTO sudovi ne poštuju rok od 6. meseci bar kad su u pitanju radni odnosi posle se isplaćuju basnoslovne sume novca na teret građana a ne na teret neobrazovanih starešina i rukovodioca.

Moje Ime

Kažu li šta Guzenbauer, Bler ili bilo koji drugi savetnik Premijera?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Putnički voz naleteo na automobil, vozač lakše povređen 13:38 h

13:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Cvijetin Milivojević i Raša Nedeljkov gosti Novog dana 13:25 h

13:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Popustljiv sam čovek, vlast opoziciji dala i više nego što je traženo 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vasić: Borba za ljudska prava dugoročno neodrživa bez pomoći institucija 13:20 h

13:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Todorić: Ovde su na neformalan način suspendovana različita ljudska prava 12:47 h

12:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fila: Haški tribunal razmatrao dokument koji Ziberaj spominje 12:33 h

12:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Popović: Gospodari života koji prete tužiocu - sistem koji treba demontirati 12:02 h

12:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojčić: U ponedeljak poznato šta će se desiti sa Savskim mostom 11:45 h

11:45 h  |  Vesti

loader