Verbić: Novi zakon o udžbenicima štiti porodični budžet

Verbić: Novi zakon o udžbenicima štiti porodični budžet

Verbić: Novi zakon o udžbenicima štiti porodični budžet Izvor: N1

Novi zakon o udžbenicima trebalo bi da obezbedi kvalitetne udžbenike koji će biti dostupni svim učenicima i zaštiti porodični budžet, izjavio je ministar prosvete Srđan Verbić.

Ministar je naveo da novi zakon treba da reši problem korupcije i netransparetnosti u izboru udžbenika.

Navodeći da je izrada novog zakona trajala godinu dana i da je postignuta saglasnost najvećeg broja zainteresovanih strana, Verbić je na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje rekao da se novim zakonom određuje maksimalna cena udžbenika i predviđa donošenje novog plana udženika kako bi se videlo koji udžbenici su zaista i potrebni.

Ministar je rekao da se broj izdavača udžbenika neće smanjivati i niko neće biti sprečan da izdaje udžbenike.

Govoreći o problemu nedovoljne transparetnosti u odlučivanju i postupku izbora udžbenika koji je bio po nalazima Agencije za borbu protiv korupcije i drugih nezavisnih timova glavni uzrok korupcije, Verbić kaže da se do sada nije znalo ko su ljudi koji su učestvovali u odobravanju udžbenika, zbog čega izdavači nisu ni mogli da se žale na odluke.

Verbić navodi da će sada liste odobrivača udžbenika biti javne, kao i njihove kompetencije, navodeći da će više ocenjivača istovremeno pregledati veći broj različitih udžbenika.

"Imaćemo mogućnost da se isprave greške, da se izdavačima vrate rukopisi sa uputstvima šta treba ispraviti da bi udžbenik bio odobren", rekao je Verbić.

Poznato je, kaže, da je bilo mnogo poklona za nastavnike koje biraju koje će udženike koristiti i nedozvoljnog uticaja na njih, tako da se sada neće dešsavati da se poklanjanju lap topovi ili letovanje u Grčkoj jer će pokloni biti vrlo jasno definisani.

"Želimo udžbenike koji imaju preporučeni obim i koji se zaista koriste u školi", kaže Verbić navodeći da do sada cena pojedinačnog udžbenika nije bila nerealno visoka, ali da ono što nije bilo realno to je da se štamapaju udžbenici koji nikome ne koriste. Korak ka elektronskom udžbeniku je, naveo je Verbić, uvođenje elektronskog dodatka i to za one sadržaje, posebno u stručnim školama, koje treba često menjati.

Ministar je rekao da će predloženim zakonom Zavod za izradu udžbenika imati obavezu da pripremi sve udžbenike na jezicima nacionalnih manjina i za decu sa smetnjama u razvoju, ali neće imati monopol izdavaštva, nego će svim zaisneteresovanim izdavačima biti omogućeno da se prijave na javni poziv.

00:00

Izvor: N1info

Poslanik Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister je u maju, u pismu predsednici skupštinskog Odbora za obrazovanje Aleksandri Jerkov (DS), izneo zabrinutost zbog žalbe Izdavačke kuće Klet na predlog zakona o udžbenicima, koja je smatrala da zakon ugrožava privatno preduzetništvo, slobodno tržište, konkurenciju i da favorizuje državno izdavačko preduzeće.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pop

1. nastavnici ne predaju iz udžbenika već predaju gradivo propisano nastavnim programom. često ih i ne otvaraju. 2. svaki odobreni udžbenik ispunjava propisane standarde i njihov sadržaj usklađen je sa programom. Pitanje. Zašto nastavnici biraju udžbenike? a) zbog sira i vojne muzike b) zbog istančanog čula ukusa c) zbog provizije Tačan odgovor donosi od 15 do 25%... ovaj, poena.

Razum

O čemu priča ovaj čovek?!

Milan Bojović

Ej, nemoj majke ti da nam vi štitite porodični budžet.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zelenović: Opozicija će u Briselu izneti svoje viđenje srpske "političke drame" 11:08 h

11:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarčević: Privatne srednje škole gore od privatnih fakulteta 10:53 h

10:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janjatović: Od dela opozicije kao da je naručeno da pravi gafove 10:07 h

10:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: Svima će biti jasno šta je istina u vezi sa slučajem "Jovanjica" 10:02 h

10:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšeni osumnjičeni da su ukrali zlato iz kovčega preminulog 09:41 h

09:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lečić: Glavnu reč u DS moraju da vode članovi stranke i organi a ne poverilac 08:46 h

08:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oblačno i suvo vreme, temperatura do 14 stepeni 08:30 h

08:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurti: Ako ne bude sporazuma o koaliciji s DSK, idemo na nove izbore 08:24 h

08:24 h  |  Vesti

loader