Poslanici podržali izmene Zakona o policiji

Poslanici podržali izmene Zakona o policiji

Poslanici podržali izmene Zakona o policiji Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Poslanici vladajuće koalicije, ali i i poslanici opozicije iz Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke (SDS) podržali su danas izmene Zakona o policiji, koje bi trebalo da unaprede rad MUP-a i reše probleme u svakodnevnom radu.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenjuje da su predložena rešenja dobra.

U raspravi, poslanici vladajuće koalicije i opozicije su istakli potrebu da se što pre donose novi, sveobuhvatan i kvalitetan zakon o policiji, a kako je navela predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović iz SNS, poslanici treba da izvrše pritisak kako bi on što pre bio usvojen.

Obradović je navela da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović juče obavio konsultacije sa svim poslaničkim grupama o predloženim izmenama Zakona o policiji kada su, navela je, razjašnjene mnoge nejasnoće što je dovelo do toga da mnogi amandmani budu povučeni.

U skupštinskoj raspravi, ministar Stefanović rekao je da se intenzivno radi na pripremi novog zakona, a da su izmene postojećeg propisa predožene kako bi se u međuvremenu rešili problemi sa kojima se u svom radu MUP svakodnevno suočava.

Tokom rasprave, bilo je i pitanja o pojedinim istragama ubistava i pokušaja ubistva među kojima je i napad na biznismena Milana Beka, a ministar Stefanović je između ostalog rekao da nijedno hapšenje unapred nije najavljivano, da se javnost obaveštava po okončanju hapšenja i da MUP ne daje informacije dok traje istraga.

Uvođenje dva nova sektora u MUP-u

Najavljujući podršku predloženim izmenama zakona, poslanik SPS Vanja Vukić ocenio je da je važno uvođenje dva nova sektora u MUP, među kojima su sektor za ljudske resurse koji će omogućiti karijerno napredovanje u službi i sektor za medunarodnu saradnju i evropske integracije, važan za Srbiju zbog otvaranja jednog od najtežih polglavlja 24 u pregovorima sa EU.

Vukić je naveo da podržava predloženo spajanje PTJ i SAJ i dodao da očekuje da će biti usvojen amandman SPS koji predviđa da ministar bude odmah obevšten u slučajevima angažovanja specijalne jedinice.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović rekao je da je namera MUP da se unapredi sistem bezbednostisti, navodeći da reorganizacija Direkcije policije koja se tiče Poglavlja 24 iz pregovaračkog procesa sa EU ima za cilj usklađivanje našeg sistema bezbednosti sa standardima EU.

Reforme MUP su neophodne, smatra Jugović navodeći da su u prošlosti u Srbiji prebijani i ubijani politički neistomišljenci i novinari po nalogu zvaničnih državih organa, i da je Srbija zemlja u kojoj je izvršen atentat na premijera Zorana Đinđića.

Poslanica SVM Elvira Kovač pohvalila je intenzivan rad na novom zakonu o policiji i navela da su zbog određenih okolnosti koje nalažu hitnost u postupanju policije predložene izmene postojećeg zakona.

Kovač je navela da se predloženim rešenjima stvara pravni okvir za postupanje policije u stanju povećanog rizika za javnu bezbednost i predviđa obaveza da se policija uključi u potragu odmah po prijavi nestanka lica.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jova

"nijedno hapšenje unapred nije najavljivano" Pa da, kad ste najavili niste ni mogli da hapsite: Kosmajca najavili, covek ispario. Tacija najavili, nije vam dosao na ruke. Bler, ukinuli poternicu pa nit' da se najavljuje, nit' da se hapsi... Bolest, ne bezobrazluk!

glupavi gradjanin

Bogo moj kakva celovita informacija o dogadjanju u Skup[tini.Da je Broz tako radio u Jugoslaviji Jugoslavija nebi trajala ni do 1956. godine.Kakva vest.Kaže se "pohvalila je intenzivan rad na novom zakonu o policiji i navela da su zbog određenih okolnosti koje nalažu hitnost u postupanju policije predložene izmene postojećeg zakona".Dalje kaže "da se predloženim rešenjima stvara pravni okvir za postupanje policije u stanju povećanog rizika za javnu bezbednost".Da li takav poslanik u opšte zna za šta služi policija.Tanjugovoj informaciji stvarno se ne može ništa reći.Važan je trend hvaljenja samih sebe.Suština?Nije bitna.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zelenović: Opozicija će u Briselu izneti svoje viđenje srpske "političke drame" 11:08 h

11:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarčević: Privatne srednje škole gore od privatnih fakulteta 10:53 h

10:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janjatović: Od dela opozicije kao da je naručeno da pravi gafove 10:07 h

10:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: Svima će biti jasno šta je istina u vezi sa slučajem "Jovanjica" 10:02 h

10:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšeni osumnjičeni da su ukrali zlato iz kovčega preminulog 09:41 h

09:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lečić: Glavnu reč u DS moraju da vode članovi stranke i organi a ne poverilac 08:46 h

08:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oblačno i suvo vreme, temperatura do 14 stepeni 08:30 h

08:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurti: Ako ne bude sporazuma o koaliciji s DSK, idemo na nove izbore 08:24 h

08:24 h  |  Vesti

loader