Devenport u Pressingu: Hrabra Vučićeva odluka o Srebrenici

Devenport u Pressingu: Hrabra Vučićeva odluka o Srebrenici

Devenport u Pressingu: Hrabra Vučićeva odluka o Srebrenici Izvor: N1

Pozdravljam spremnost premijera Aleksandra Vučića da ide u Srebrenicu, prikazao je političku hrabrost što je izrazio spremnost da ode i učestvuje u obeležavanju godišnjice, rekao je u Pressingu šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Kako je istakao Devenport, odgovornost je svih političara ne samo u Srbiji, već i u celom regionu, je da pokažu spremnost na konstruktivne korake ka pomirenju.

Podsetimo, 11. jula će u Srebrenici biti obeleženo 20 godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima.

Devenport nije želeo da kometariše odluku suda u Švajcarskoj da Naser Orić bude vraćen u BiH, rekavši da je to odluka nezavisnih institucija u Švajcarskoj i da se one moraju poštovati.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici koju je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predložila Velika Britanija, Devenport je rekao da će jedino SB doneti odluku o tome i da Evropska unija nije uključena u to.

"Želim da istaknem da je bitno da svaka rezolucija doprinese pomirenju u regionu", istakao je šef delegacije EU.

00:00

Izvor: N1

EU pomaže i Beogradu i Prištini

Devenport žali što nije došlo do rezultata tokom pregovora Beograda i Prištine, jer je, kako je rekao, mnogo vremena i energije uloženo u pripremu ove runde pregovora.

Euleks mora da se bavi temama transparentno. Ako ima korupcije to mora da se reši na adekvatan način.

"Mogu da kažem da je došlo do suštinskjih pregovora oko svih tema, naročito što se tiče Zajednice sprskih opština. Čuo sam da su se stavovi približili, iako nije došlo do dogovora oko principa za izradu statuta ZSO. Došlo je do napretka u vezi sa telekomunikacijom. Proces treba da se nastavi, treba da razmišljamo koji bi bio najbolji sledeći korak. Treba da istaknemo da je došlo do napretka, do implementacije niza suštinski važnih dogovora oko pravosuđa, policije, izbora. Približili su se stavovi oko nekoliko bitnih tema", naveo je Devenport.

Kako je istakao rano je da se kaže kada će doći do nastavka procesa pregovora. On smatra da Briselski sporazum dosta dobro određuje kako bi trebalo da izgleda ZSO.

"Mislim da je bitno da istaknemo da je sporazum o ZSO deo kosovskog zakonodavstva, što daje zajednici na značaju. Reč je o tome da se implementira sporazum i da dođe do konsenzusa oko obaveza zajednice u interesu građana na Kosovu", kaže on.

00:00

Izvor: N1

Devenport je rekao da nema utisak da kosovska strana želi da opstruiše pregovore u Briselu, već da su svi angažovani na pronalaženju rešenja koje je prihvatljivo za obe strane.

Govoreći o otvaranju pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, Devenport je istakao da je EK u novembru dala preporuku da se otvori poglavlje o finansijskoj politici, alo da do otvaranja nije došlo jer nije bilo konsenzusa među zemljama članicama.

"Sada je važno poglavlje 35 koje se tiče implementacije dijaloga. Sve je u rukama članica EU koje su motor proširenja i moraju da budu zadovoljne time što se dešava", navodi Devenport.

O problemima sa migrantima

Problem migranata je zabrinjavajuć, kaže Devenport, i to je pitanje kojim se bavi cela Evropa. Šef delegacije EU kaže da postoje stalni kontakti sa Vladom Srbije i zajednički projekti.

"Nismo nezadovoljni postupcima Vlade, svesni smo problema i želimo da čujemo od Vlade Srbije šta možemo da uradimo zajedno. EU je spremna da pomogne, samo treba da dođe do koordinirane akcije".

Izgradnja zida koju Mađarska planira na granici sa Srbijom nije najbolji način da se reši problem, smatra on i dodaje da je jedino rešenje - saradnja.

"Pozitivno je to što je došlo do bilateralnih kontakata između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske, došlo je do saradnje policija dve zemlje što se tiče granice. To je ta vrsta saradnje koja može da doprinese", smatra Devenport.

Pored toga, Evropska unija je spremna da pomogne Srbiji, ukoliko veći broj azilanata dođe na teritoriju zemlje. "Spremni smo da brzo reagujemo", ističe Devenoprt.

 "Nije EU zaustavila Južni tok"

Tokom posete Rusiji, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da je od ruskih kolega čuo da su evropski zvaničnici nudili Rusiji da se pravi gasovod pod nazivom "Istočni prsten" koji bi išao preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke i kojim bi Srbija bila izbegnuta.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport negirao je tvrdnje ministra Dačića i rekao da je i Srbija učestvovala u raspravi o ovom projektu, kao i da taj projekat neće promovisati Evropska komisija. Kako je istakao, reč je o saradnji u zajedničkom interesu, kako bi došlo do većeg stepena energetske bezbednosti.

"Želimo da Srbija bude uključena u energetsku uniju i biće uključena kao buduća članica", kaže Devenport.

Na pitanje da li je EU zaustavila gradnju Južnog toka, Devenport je rekao da je to odluka Rusije jer nije bio u skladu sa očekivanjima.

"Nismo protiv projekata koji stvarno doprinose poboljšanju i većem stepenu energetske bezbednosti, ali moraju da budu u skladu sa očekivanjima Evropske komisije što se tiče slobode tržišta. Pre svega je reč o tome da želimo da jačamo energetsku bezbednost".

Komentari (50)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Yogi

Dajte mu krila da poleti.

Dejan

Odluka nezavisnih institucija u Švajcarskoj,a kod nas izgled da nema takvih institucija. Sve nam spreme , mi izvršimo i onda kao to smo mi doneli takvu odluku. EEEEE !

DuXonja

Koliko je ovaj prolupao,hahaha. Pa sta je za pohvalu kad "on ne bi ali ako drugi hoce eto on bi isao". Ide kao na steljanje. Nema tu prave i iskrene zelje da sagne glavu jer je taspao kada se desio genocid u Srebrenici i stitio najveceg krvoloka,kleo se u njega. Davenposrt samo izvodi diplomatske akrobacije. Malo pa pohvale,ovom naraste ego a Srbija NIKADA u EU jer zna se koliko se trudimo,uopste.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Bojim se da naš najbolji student nije naučio neke delove prava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sit sam pridika evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona, za spuštanje cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

loader