Huper: Sud za OVK pri UN je gori scenario, zbog Rusije

Huper: Sud za OVK pri UN je gori scenario, zbog Rusije

Huper: Sud za OVK pri UN je gori scenario, zbog Rusije Izvor: N1

Ekspert za balkanska pitanja Džejms Huper ocenio je da neuspeh usvajanja zakona o specijalnom sudu za ratne zločine OVK nanosi tešku štetu bilateralnim odnosima Kosova i SAD i da je put Kosova ka evroatlantskim integracijama ugrožen tim neuspelim glasanjem, ali i da još nije kasno da se odluka promeni.

Huper, koji je rukovodilac Grupe za međunarodno javno pravo i politiku rekao je u intervjuu za Glas Amerike da se ipak nada da će se naći načina da poslanici ponovo glašaju pošto će u suprotnom, po njegovoj proceni, početi destabilizacija Kosova.

"To je bila jedna od najznačajnijih odluka koju je trebalo da donesu još od završetka rata 1999 godine. Ova odluka je predstavljala korak nazad i stvarno sam se iznenadio da uprkos svim ohrabrenjima koje su SAD dale Kosovu za donošenje te odluke, za koju je svako u Vašingtonu shvatao koliko je teška, skupština nije uspela da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu", rekao je on.

Huper je dodao da je uveren da nije kasno da se ta odluka promeni i da to ne treba da bude poslednje glasanje i konačna reč građana Kosova izrečena preko poslanika.

On je pozvao kosovske vlasti da iznađu načina kako bi se ponovo glasalo u parlamentu, uz napomenu da "ne moraju da žure i da još jednom razmotre situaciju i da analiziraju ozbiljnu štetu koja bi bila naneta bilateralnim odnosima sa SAD ukoliko ta odluka ne bi bila korigovana".

Na pitanje kakve bi mogle da budu posledice ne samo po bilateralne odnose sa Vašingtonom, nego i sa evropskim prestonicama koje su podržale Kosovo, ali i na njegovu budućnost, Huper je odgovorio da bi se to posebno odnosilo na odnose sa Nemačkom koja je, kako je ukazao, činila ozbiljne i stalne napore da posreduje u uspostavljanju boljih odnosa Beograda i Prištine.

On takođe smatra da bi bilo "daleko teže za prijatelje Kosova u Kongresu da ga podržavaju pođednako snažno kao u prošlosti".

"Ali, u Evropi bi ta odluka nanela štetu pokušaju približavanja Kosova Evropskoj uniji i stvaranju puta ka učlanjenju. To je takođe i korak nazad u pokušajima Kosova da uđe u NATO za šta smatram da je od kriticnog značaja i zbog toga mislim da bi zbog odnosa Kosova sa SAD i sa Evropom, zbog njegove budućnosti u NATO i EU bilo neophodno da da se organizuje još jedno glasanje i da se usvoji zakon", podvukao je.

"Sud pri UN bi bio povratak na staro"

Na pitanje šta bi za Kosovo značilo formiranje tog suda odlukom Saveta bezbednosti UN, Huper je rekao da bi to bio gori scenario, jer bi u tom slučaju UN postale partneri Rusiji, a stanovništvo Kosova ga ne bi smatrao legitimnim, za razliku od suda koji bi bio formiran odlukom parlamenta.

"Ukoliko bi Savet bezbednosti formirao sud, to bi bio početak procesa koji bi predstavljao povratak na staro, gde se stvari pogoršavaju i gde bi se pogoršavale alternative za Kosovo. Ukoliko ne bude prihvaćen sud koji podrzavaju SAD, kako će se gledati na sud koji podržava Savet bezbednosti", upitao je on.

Huper je procenio da bi, ukoliko se nastavi sa insistiranjem da se sud ne formira ni u skupštini ni u SB UN, to za Kosovo značilo nazadovanje, a od zemlje za koju se tražio način za unapređenje odnosa sa EU, sa NATO, za jačanje ekonomije, došlo bi se do pojačanih strasti, "ogrtanja u zastave", jačanja nacionalizma...

"U takvoj situaciji nema napretka, već samo nazadovanja. Ukoliko se situacija ne promeni vidim samo destabilizaciju Kosova, a to bi za sobom povlačilo veoma ozbiljne posledice", ponovio je za kraj razgovora ekspert za balkanska pitanja.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

a sta mislis da se pitaju nesto..uradice kako im se kaze..oticice u brisel po svoje misljenje...

Ime

Naravno da im je bolje...mogli bi lepo da zastrašuju eventualne svedoke...da ti svedoci nestanu kao i da oslobode odgovornosti sve one koji su klali i ubijali...kao i Nasera Orića...iskreno se nadam da neće usvojiti tu odluku...

Miodrag

Ameri su stvorili veštačku i neprirodnu državu na Balkanu koja bez njih ne bi opstala dva petka i nastavljaju i dalje da je guraju iako svesni svega. Ali, sve ima svoj kraj pa i američka arogancija.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

U Savi pronađeno telo četrnaestogodišnje devojčice 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Opozicija bi da se meša u nezavisne institucije 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dečak Vuk Erceg, koji je već šest godina u komi, prebačen u Rusiju 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Taksi službe u Nišu izbegavaju romsko naselje, kritike zbog diskriminacije 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tomor Morina na listi lažnih veterana 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Auto-put pratile i kontroverze - probijeni rokovi, afere, pompezna otvaranja... 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat penzionera najavljuje krivične prijave zbog privazitacije banja 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vozači, pripremite se - višesatna čekanja na Horgošu, gužve zbog smene turista 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

loader