Gradonačelnica Smedereva oslobođena optužbi za korupciju

Gradonačelnica Smedereva oslobođena optužbi za korupciju

Gradonačelnica Smedereva oslobođena optužbi za korupciju Izvor: N1 info

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je da je gradonačelnicu Smedereva Jasnu Avramović oslobodio optužbe da je izvršila krivično delo primanje mita.

Optužnicom Višeg javnog tužioca u Smederevu, Jasni Avramović je stavljeno na teret da je od 1998. do 2001. godine, kao službeno lice, načelnik Infektivnog odeljenja ZC "Sveti Luka" u Smederevu, zahtevala i dobila novac kako bi obezbedila neophodne papire za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

U optužnici je bilo navedeno da je Avramović za tu uslugu od četiri osobe dobila po 3.000 maraka.

Apelacioni sud nije prihvatio zaključak prvostepenog suda da je okrivljena imala svojstvo službenog lica u smislu Krivičnog zakonika koji je bio na snazi kada je, prema optužnici, izvršeno krivično delo.

U konkretnom slučaju, Avramović je postupala kao lekar infektolog, a ne kao načelnik Infektivnog odeljenja, a zdravstvenim radnicima, kao što je u konkretnom slučaju ovde okrivljena, nije dat status službenih lica.

Takođe, prema oceni Apelacionog suda, tokom ovog krivičnog postupka nisu mogle biti na nesumnjiv način dokazane tvrdnje iz optužnice da je okrivljena zahtevala i dobila novac, te da je predložila svojim dugogodišnjim kućnim prijateljima da pronađu osobe koje bi bile zainteresovane da za 3.000 maraka ostvare pravo na invalidsku penziju.

Nijedan od saslušanih svedoka nije posvedočio da mu je bilo kada, u bilo kom iznosu, okrivljena tražila novac, niti je bilo kod od njih posvedočio da je video da okrivljena uzima novac, navodi se u obrazloženju presude.

Apelacioni sud smatra da u toku ovog krivičnog postupka nije dokazano ni da je okrivljena bez lekarskih pregleda napisala lekarske izveštaje i predložila za četiri osobe prvu kategoriju invalidnosti, na osnovu kojih su oni ostvarili invalidsku penziju.

Tokom postupka je, između ostalog, utvrđeno da u dijagnozama ne postoji nalaz infektologa koji bi bio relevantnan za procenu gibitka radne sposobnosti kod te četiri osobe, odnosno da u tom pogledu ni od kakvog uticala nije bio nalaz Jasne Avramović, kao i da je ispitani svedoci nisu poznavali, niti su sa njom imali bilo kakav kontakt.

U jednom slučaju čak je utvrđeno da je u vreme sačinjavanja izveštaja lekara specijaliste, na koji je stavljen njen faksimil, okrivljena bila na godišnjem odmoru, a svedok je potvrdio da je druga doktorka, a ne Avramović, sačinila lekarski izveštaj.

Prvostepenom presudom, Viši sud u Smederevu je u martu ove godine osudio Jasnu Avramović na 15 meseci zatvora.

Jasna Avramović je na funkciji gradonačelnika Smedereva od 2012. godine.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aca

Procitao clanove Krivicnog zakona (clanovi 367, 368) i zaista pise Sluzbeno lice. Clan 112 stav 3 istog zakon definise sluzbeno lice pa u tacki 3 kaze: " lice u ustanovi, preduzeću ili drugom subjektu, kojem je povereno vršenje javnih ovlašćenja, koje odlučuje o pravima, obavezama ili interesima fizičkih ili pravnih lica ili o javnom interesu". Sad da li je doktor Sluzbeno lice ? Apelacioni sud kaze nije. Ali nemojmo da zaboravimo da su politicari pisali zakon i mito definisali kao su ga definisali. Pitam se zasto. Prevedeno. Ja sam gradonacelnik i moj zaposlenik primi mito za mene, ako cuti nece odgovarati, jer nije sluzbeno lice i ako mu se dokaze primanje mita. Zato se zakoni pusu u tajnosti i donose po hitnom postupku, dizanjem ruke po zadatku rukovodstva partije a ne sopstvenoj savesti i u interesu gradjana.

Ana

Procitaj zakon koji je vazio u vreme izvrsenja dela, pa one zakone izmedju do presudjenja, i ne zaboravi da je optuzena kao lekar a ne kao gradonacelnik... Srecno ti ucenje!

Aca

Draga Ana, ja nisam ni rekao da je lekarka gradonacelnica. Postoji nesto sto se zove funkcionalna pismenost (razumevanje procitanog). Procitaj ponovo, polako, slovo po slovo, naglas, prati prstom ispod redova da se ne zbunis.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Usvajanje Zakona o klimatskim promenama do sredine ove godine 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rabin: Netransparentnost posvađala zajednicu, Medić: Isplatite žrtve Holokausta 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protesti u Zrenjaninu, Kuršumliji, Trsteniku, Negotinu... 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zec: Mi smo napravili sistem koji jedno priča, a drugo se radi 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Delegacija SzS u Berlinu, sastanci u kabinetu Merkel i ministarstvu 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Imlek ne odgovara N1 da li je mleko za izvoz kvalitetnije od onog koje pijemo 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veselji pozvao Severnu Makedoniju i Crnu Goru da se "okupe protiv Srbije" 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Podele u jevrejskoj zajednici, dve struje se bore za čelna mesta u savezu 21.02.2019.

21.02.2019.  |  Vesti

loader