Vučić želi bolju saradnju države i NVO

Vučić želi bolju saradnju države i NVO

Vučić želi bolju saradnju države i NVO Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predstavnike nevladinih organizacija da iznesu predloge o oblicima saradnje sa državnim organima, kao i preporuke o onome što je neophodno promeniti kako bi taj odnos bolje funkcionisao.

"Potrebna nam je politička stabilnost, kao i stabilnost celog regiona, kako bismo mogli brže da se razvijamo", zaključio je premijer.

Vučić se, kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, sastao sa predstavnicima Fonda za humanitarno pravo, Beogradskog centra za ljudska prava, Helsinškog odbora za ljudska prava, Foruma za etničke odnose, Centra za istraživanje etniciteta, Grupe 484 i Društva za razvoj dece i mladih OKNIS.

Premijer je, kako se navodi, sa njima razgovarao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji i odnosu vlade prema civilnom sektoru.

Tema susreta premijera Vučića i predstavnika nevladinih organizacija bilo je i imenovanje šefa Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom i pitanje manjina, kao i implementacija briselskog sporazuma i načini na koji civilni sektor može da pomogne u tom procesu.

Biserko: Državi potrebna sinergija društva

Osnivač i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko istakla je da je državi neophodna sinergija društva u ovako teškoj situaciji i naglasila da saradnja nevladinog sektora sa vladom treba da počiva na zajedničkim ciljevima, a to su unapređenje ljudskih prava i evropeizacija zemlje.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ukazao je na potrebu za uspostavljanje redovnije saradnje između državnih organa i civilnog sektora.

Sandra Orlović iz Fonda za humanitarno pravo predstavila je rezultate istraživanja o broju žrtava ratova, od 1990. do 2000. godine i izjavila da je neophodno rešiti pitanje odnosa države prema žrtvama rata. Ona je iznela predlog za usvajanje novog zakona o pravima žrtava rata.

Direktorka Društva za razvoj dece i mladih OKNIS Olgica Bajić upoznala je predsednika vlade sa stanjem u civilnom sektoru u unutrašnjosti Srbije.

Ona je rekla da civilne organizacije u tom delu Srbije skoro da ne postoje i dodala da je loša raspodela novčanih sredstava namenjenih finansiranju civilnog društva. Pored toga, direktorka ovog Društva predložila je osnivanje Fonda za socijalno uključivanje dece.

Vladimir Petronijević iz Grupe 484 predstavio je stav svoje organizacije po pitanju azila i migracija i izneo predlog po kome Srbija pitanje tražilaca azila treba da rešava u saradnji sa Mađarskom, zemljama regiona i EU.

On je naglasio da Srbija ne sme da bude ostavljena da sama rešava ovaj problem, jer ga nije ni inicirala. Petronijević je predložio da Srbija učini dodatne napore na zbrinjavanju i integrisanju tražilaca azila.

Goran Bašić iz Centra za istraživanje etniciteta govorio je o politici multikulturalnosti i nedostatku integrativne manjinske politike, kao i o položaju Roma.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tomba la Bomba

Pada popularnost na dno pa Vucic trazi podrsku onih koji ga kritikuju, malo da im se umili sada kada je sve uvaljao u blato. Nema nazad druze, mleko je prosuto.

Goldina

Vucicu treba "paravan", to jest pokrice, da sve sto radi ima legalnu konotaciju.

Милосав

Када се то лепо преведе на српски "нама требају паре из буџета, Вама подршка". Народу? Па порези, шта друго.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đilas najavio tužbu protiv Vučelića 11:57 h

11:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Beograd jutros drugi najzagađeniji grad na svetu 11:05 h

11:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otkrivena laboratorija za proizvodnju marihuane 10:48 h

10:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Andrejić: Sad je najvažnije dopreti do milion ljudi koji više ne mogu da vide N1 10:27 h

10:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dvojac Marka žvaka: Pokušaj zabrane N1 je ukidanje prava na izbor građana 10:25 h

10:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lončar: U Srbiji nema korona virusa, sumnje u jednom slučaju ubrzo otklonjene 09:40 h

09:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zahtevi građana, organizacija i javnih ličnosti #DaSeVidiN1 ne jenjavaju 09:11 h

09:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veliki broj građana zove Hitnu pomoć zbog simptoma virusnih infekcija 09:02 h

09:02 h  |  Vesti

loader