Ministar upozorava: U Beogradu preozbiljna situacija, nove mere za 24 do 48 sati

Vesti 12. nov 202022:02 > 22:09
Tanjug / Tara Radovanović

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da još nije doneta odluka o oštrijim epidemiološkim merama i da će ona biti doneta za 24 do 48 sati, uz napomenu da je u Beogradu preozbiljna situacija.

„Ako ne možete pacijente u nekom momentu zbrinuti, one koji su iz Beograda u Beogradu, nego moraju u neku bolnicu u unutrašnjosti, onda kažemo da smo na jednoj ivici. To ne važi za ostale bolnice i centre u Srbiji, ali ako nastavimo da se ponašamo kao do sada, ne znači da neće važiti i za druge bolnice“, rekao je Lončar za RTS.

POVEZANE VESTI:

 On je naveo da su u Beogradu morali da otvore i Medicinu rada, da sutra u 19 časova počinje da radi reumatologija, kao i da su u pripremi kapaciteti u Banji Koviljači i Sokobanji.

„Većina drugih zemalja kada dođe u ovu situaciju, kada nema mesta, pacijente puste da idu kući, ali onda nemate kontrolu nad njima“, ukazao je Lončar i naveo da u Beogradskoj areni više nema mesta.

„Imamo slobodne kapacitete u privremenoj bolnici u Nišu i Kragujevcu. Koristićemo njihove kapacitete“, rekao je Lončar.

Povodom usvajanja izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Lončar je objasnio da mi imamo zakon, ali da je problem u sprovođenju.

„Ono što je usvojeno u Skupštini velikom većinom jeste da se omogući da se sprovodi zakon“, istakao je Lončar i dodao da je važno sprečiti zlopotrebe propisa.

„To ide po najbržoj proceduri, mislim da će on već sutra biti objavljen u Službenom glasniku“, rekao je Lončar.