Gosti N1: Borba s mafijom ozbiljnija stvar od najava, kao država nismo bezbedni

Gosti N1: Borba s mafijom ozbiljnija stvar od najava, kao država nismo bezbedni

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je u emisiji 360 stepeni da je, "nažalost, svestan da je borba protiv mafije daleko ozbiljnija stvar od nekih najava". "Od želja koje iskazujemo, da ona zahteva čišćenje samog državnog aparata od veza sa mafijom", kaže on. Glavni urednik portala KRIK Stevan Dojčinović dodaje da, generalno, kao država nismo bezbedni. "Jer imamo jedan žestok obračun unutar podzemlja koji traje i jasno je da država ne može da ga zaustavi", kaže on.

Kako je rekao Dojčinović, generalno, kao država nismo bezbedni.

"Jer imamo jedan žestok obračun unutar podzemlja koji traje i jasno je da država ne može da ga zaustavi. Opet, na kraju dana, to se kriminalci ubijaju, svaka vest počinje s tim da je ubijen neko ko je od ranije poznat policiji, mislim da građani ne osećaju da su lično ugroženi, već gledaju to kao obračun kriminalaca i zato mislim da vlastima ta tema nije problem", kaže on.

Majić dodaje da je, kao neko ko je profesionalac u tom poslu, nažalost svestan da je borba protiv mafije daleko ozbiljnija stvar od nekih najava.

"Od želja koje iskazujemo, da ona zahteva čišćenje samog državnog aparata od veza sa mafijom, podrazumeva raščišćavanje u pravosuđu sa ljudima koji imaju određene veze... Daleko složenija priča nego što je da izađemo i kažemo da ćemo se obračunati sa mafijom", kaže on.

Kako kaže Majić, to šta su želje i najave, "očigledno ne postoji u fiokama tih tužilaca".

"Tu je problem što neko ovde iz tog tužilaštva ne izađe i ne kaže - to je u redu, ali mi to nemamo", kaže, govoreći o pojedinim najavama predsednika i imenovanjima određenih ljudi.

Dojčinović ističe da "novinari nikako ne mogu da budu sposobniji od tužilaštva".

"Par puta nam se obratila policija, kad smo objavili snimke rušenja u Savamali, ništa na primer u tom slučaju nije urađeno, par puta smo imali takvu komunikaciju, ali ne vidim da je išta proizašlo iz toga, mi kao novinari nemamo ni približno te mehanizme, ni te veštine kao tužilaštvo", kaže Dojčinović.

Majić dodaje da tužilaštvo, čak i kad krene u postupak i kad je zainteresovano, ima drugačiji postupak dokazivanja od novinara.

Gosti emisije 360 stepeni govorili su i o intervjuu koji je KRIK uradio sa predsednikom Višeg suda u Beogradu Aleksandrom Stepanovićem, a na koji je danas reagovao predsednik Vučić.

Majić kaže da je odmah rekao da neće komentarisati ono što se tiče "kolegine ocene njega".

"Mislim da mi u pravosuđu jako dobro znamo gde se ko nalazi. Kad se pojavio intervju ja sam se zapitao 'zašto sada', Stepanović koji je bio čovek od visokog poverenja vlasti. Moja prva upitanost je bila zašto baš sada, čini se da deo odgovora dobijamo kada smo videli reakciju predsednika republike", kaže Majić.

On dodaje da mu se sada javlja novo pitanje.

"Zašto je predsednik Republike rešio da digne ruke od Stepanovića, kako je došlo do tog razmimoilaženja, kako je došlo do tog šuma na vezama... Možda ćemo u nekom trenutku nešto malo više znati, ali da se nešto tu dogodilo - jeste", kaže Majić.

Dojčinović je govorio i o Stepanovićevom odnosu sa bivšim šefom BIA Aleksandrom Đorđevićem, koji je, kako kaže, "još uvek jako uticajna figura".

"Tu je bilo zanimljivo što su poznanici, mi smo tu vezu našli istražujući imovinu sudija. Stepanović je i dalje osoba koja po svojoj funkciji odobrava prisluškivanje građana, tako da se sada našao u čudnoj poziciji", kaže Dojčinović.

Majić dodaje da "Stepanović apsolutno govori tačne stvari, koje bi i on potpisao kad kaže da nikakve borbe protiv korupcije nema".

Ističe da "politika ovde ima apsolutnu dominaciju nad institucijama".

O Dolovac i skrivanju iza papira

Dok je reporter N1 izveštavao ispred zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike, iz te zgrade izašla je i javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja je u automobil ušla sakrivajući lice jednim papirom.

Majić kaže da je "postoje određene bezbednosne stvari koje se povremeno u tim organima raspravljaju".

"Ono što je meni ovde zaista daleko inspirativnije jeste zašto republički tužilac ove države pobogu izlazi sa nekim kartonom na licu kada izlazi iz Predsedništva. To je republički tužilac, to je predsednik ove države, najnormalnije treba izaći", kaže Majić.

Dojčinović ističe da Dolovac retko daje intervjue.

"Kad daje, daje tamo gde je sigurno, kod novinara koji neće postavljati nezgodna pitanja. U opisu njene pozicije je da komunicira s javnošću. I mi ćemo je pozvati na intervju, ko zna, možda će biti neko iznenađenje, kao sa predsednikom Višeg suda", kaže Dojčinović, dodajući da je Dolovac, s novinarskog aspekta, u top tri osobe koje bi želeo da intervjuiše.

Majić dodaje da "to kako funkcioniše tužilaštvo nije posao suda i sudije".

KRIK je objavio da je sudija Apelacionog suda u Beogradu Zoran Savić investirao u gradnju 13 apartmana na Kopaoniku i da je njegova imovina vredna više od milion evra. U kratkom razgovoru za N1 sudija Savić je rekao da je svu svoju imovinu i izvore prihoda uredno prijavio.

Dojčinović kaže da su našli crvene zastavice koje ukazuju da možda postoji neki problem.

"A problem može da postoji jer taj sudija i njegova supruga žive od sudijske plate, koja nije velika u Srbiji, i poseduju nesrazmernu imovinu, nije postojala mogućnost da su oni platama to stekli, mi smo mu dali mogućnost da to sve objasni. Mislim da je, s druge strane, dobro što ćemo nastaviti da se time bavimo, mislim da otvaramo sudstvo, da se malo više govori o samom sudstvu unutra i tim stvarima, mislim da će biti pozitivan efekat svega", kaže.

Majić ističe da je apsolutno važno za javnost da zna šta sudije poseduju.

"Sve što imam i verujem dobar deo mojih kolega u svakom trenutku je dostupno javnosti. Smatram da to mora stalno da bude otvoreno javnosti. Agencija nije samo tu da zabeleži našu imovinu, treba i da uoči nesrazmere u našim imovinama. Imamo ponovo potpuni muk dve institucije i ostaje ponovo samo ono do čega je istraživačko novinarstvo došlo", kaže on.

Majić dodaje da "apsolutnu dominaciju politike nad pravosuđem vide i sve institucije koje spolja ocenjuju pravosuđe u Srbiji".

"Stalno dobijamo negativne ocene, padamo na istom ispitu iz ispita u ispit, nas odavno zovu otetom državom, odavno nas zovu državom u kojoj politika kontroliše pravosuđe", kaže Majić.

Dojčinović kaže da je uloga medija baš u tome da otkrivaju te slučajeve.

"Mi radimo na kraju dana za naše čitaoce i gledaoce. Praktično je novinarski posao završen kad smo objavili nešto, nije nužno da posao novinara dovede do hapšenja", ističe Dojčinović.

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir 2.0

Umesto da posteno sude, oni sude na stetu gradjana, a brane kriminlace. Mislim da nema nista gore od toga. Pa realno, biti takav Sudija je gore nego biti 'samo' kriminalac. Podrska za Dojcinovica i javni spisak ovakvih (da ne kazem popis :)

Zoki

Mislim da gradjani ni malo nisu bezbedni.To sto je izmedju drzave i njihovih neistomisljenika,to je njihov probblem,alli mi nismo bezbedni.Pored ovakvog nezakonja,kako smo sigurnni.Zatvori su poluprazni,svi su na slobodi i rade po naredjenju.Drzava ce da zrtvuje nekog sitnog lopovcica,al iz svog okruzrnja nece nikog

S.Nikolić . Austrija

Imao priliku da gospodima Majića upoznam u Nišu na jednoj tribini sa Oljom Bećković! Oličenje znanja i poznavanje zakona kao i kulture dijaloga! Kada se zna da je i on od strane predsednika države nekoliko puta prozivan onda je jasno o kakvoj se osobi radi!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Osmani ukinula četiri Tačijeva ukaza o imenovanju generalnih konzula 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Selaković: Srbija želi da bude punopravna članica Frankofonije 20:21 h

20:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

RFZO kaže da ne uređuje procedure zapošljavanja zamena odsutnih radnika 20:12 h

20:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Najmanje 17 žrtava koronavirusa u sredu na jugu Srbije 20:09 h

20:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Posle teksta CINS-a o spotu, nova kampanja protiv kanala UM uz širenje neistina 19:52 h

19:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zakoni postoje, ali mogu li oni i da zaštite žene u Srbiji od nasilja? 19:46 h

19:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kusturica o Maradoni: Za takav život bila su potrebna dva srca 19:43 h

19:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Skupštini o "virusu besnila" i kovidiotima umesto o zaduživanju države 19:38 h

19:38 h  |  Vesti

loader