Petrović Škero: Ugrožena samostalnost tužilaca, porast organizovanog kriminala

Petrović Škero: Ugrožena samostalnost tužilaca, porast organizovanog kriminala

Petrović Škero: Ugrožena samostalnost tužilaca, porast organizovanog kriminala Izvor: N1

Predsednica Centra za pravosudna istraživanja i bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero izjavila je da je prethodna vlada ostavila novoj u nasleđe potpuno ugroženu samostalnost tužilaca kao i izvršnu vlast koja "uveliko" učestvuje u radu sudske i preuzima funkcije tužilaštva.

"Podela vlasti je sve manje vidljiva i u novi mandat vlade prenosi se poruka da bi najbolje bilo da pravosudne funkcionere bira predsednik države, kako je predložio državni sekretar nadležnog ministarstva, što je apsurdno", ocenila je Petrović Škero.

Ona je podsetila da premijerka Ana Brnabić u svom ekspozeu juna 2017. gotovo da i nije spomenula stanje ljudskih prava i sloboda i vladavinu prava i demokratiju.

"Čudno je bilo da se tako malo reči utroši na vladavinu prava, na funkcionisanje sudske vlasti koja vrši zaštitu svih prava u državi i koja je već duže vreme u tom periodu funkcionisala sa velikim problemima. Čudno je bilo i nepominjanje donošenja ustavnih promena vezanih za ovu granu vlasti predviđenih nacionalnim akcionim planom i obavezama koje smo prihvatili spram EU", kazala je Petrović Škero.

Dodala je da prethodna vlada za tri i po godine nije ništa uradila da se sudovi rasterete i ubrazaju sudski postupci. Petrović Škero kaže da se u novom akcionom planu države više ne pominje promena Ustava koja nije izvršena.

"Predlog za izmenu protivustavno je sačinilo Ministarstvo pravde umesto nadležnog tela Skupštine. Skupština nije o njima ni odlučivala. Po predlogu smanjen je do sada postojeći nivo nezavisnosti sudstva, dok je samostalnost tužilaca u potpunosti ugrožena", istakla je bivša predsednica Vrhovnog suda.

Dodala je da rezultati analize i predlozi članica Konventa u pogledu Poglavlja 23 u najvećoj meri nisu prihvatana.

"Utisak je da 'stub za dijalog' koji je kao takav ostao i za ovaj mandat vlade ostaje samo maskirni sistem 'širokog konzenzusa za pristup EU'", ocenila je Petrović Škero.

Prenet problem pritiska na rad pravosuđa

Prema njenim rečima, novom–starom mandataru prenet je problem pritiska na rad pravosudnih institucija i još lošija percepcija građana o funkcionisanju ove grane vlasti.

"Ovo se posebno pojačava u vreme uvođenja vanrednog stanja kada je državni sekretar bez ikakvog pravnog okvira preporučio podizanje optužnica sa predloženom najoštrijom kaznom i donošenje presuda sa takvim predlogom iz optužnice, pod pretnjom pokretanja disciplinskih postupaka. Nereagovanje Vlade ostavilo je utisak da je to normalna pojava", kazala je Petrović Škero.

Ona je navela da je državni sekretar nadležnog ministarstva "prošetao" kroz Srbiju i preneo želje tužiocima ko treba da se predloži i bira u najviša pravosudna tela, bez ikakve reakcije izvršne vlasti. Istakla je da smo se u procesu unapređenja krivično procesnog zakonodavstva suočili sa "satanizacijom" sudija koji su se uključili u pravnu diskusiju o predloženim zakonskim rešenjima.

"Posledice novih zakonskih rešenja za koja su postojale primedbe, u implementaciji su pokazale da nema smanjenja broja krivičnih dela na koja se odnose, da se pred sudovima uglavnom sude 'male droge'. Organizatori, veliki dobavljači, veliki trgovci narkotika skoro da ne postoje u sudskim postupcima", navela je Petrović Škero.

Naglasila je da je očigledno da borba protiv organizovanog krtiminala i korupcije nije ni započeta u pravoj meri s obzirom na poslednji izveštaj Evropske komisije o stanju u državi u pogledu poglavlja 23 i 24, vladavine prava i korupcije.

Nerešeni predmeti

Na pitanje šta će novoj vladi ostati od nerešenih predmeta, Petrović Škero navodi "Savamalu", "Krušik", "Babić", "Jovanjicu", ali ističe i pokretanje postupaka protiv službenih lica koja su izvršila "torturu" za vreme nedavnih demonstracija građana.

"I još mnogo sličnih predmeta u kojima ili tužilaštvo nije reagovalo ili zbog toga što po nalogu tužilaštva MUP nije pribavljao tražene podatke", kazala je ona.

Petrović Škero navodi i nerešen problem ojačane desnice i njenog "fašisoidnog" odnosa prema migrantima na koje institucije ne reaguju.

"Ostalo je nereagovanje na antivaksere i pitanje nepokretanja krivičnog i prekršajnog gonjenja. Ostalo je urušavanje tužilačke institucije u kojoj je Republički tužilac nevidljiv, koji dozvoljava zloupotrebu institucije kada prima krivične prijave u svom kabinetu kao populističke mere", istakla je predsednica Centra za pravosudna istraživanja.

Petrović Škero kaže da je novoj vladi ostalo u nasleđe i nereagovanje na pojavu da direktor televizije naziva sudije "ljigavim i korumpiranim" kada njegova televizija gubi spor.

"Nedopustivo je javno označenje sudija da su na platnim spiskovima tajkuna kada primenjujući zakon donose opdluke protiv medija. Ovakvo urušavanje pravosudnih institucija i njihovih nosilaca ostavljaju za posledicu nepoverenje građana u pravosudni sistem, a u predstojećem periodu obavezu vlade da obezbedi funkcionisanje pravosuđa uz podelu vlasti u kojoj će svako da obavlja svoju delatnost", istakla je ona.

"Strateški cilj da se rasterete sudovi"

Dodala je da premijerka mora konačno da predloži zakone čijom će se implementacijom postići ciljevi zbog kojih se donose.

"Ostao je nerešen strateški cilj da se rasterete sudovi i ubrzaju postupci. Sudovi su zatrpani repetitornim sporovima koji treba da se razreše na drugom državnom nivou.

Građani Beograda, Niša, Kragujevca... sve teže dolaze do rešenja svojih prava koja se regulišu u građanskim sporovima (naknade štete, utvrđenje prava vlasništva, porodični, radni sporovi ...). Ubrzanje postupka je ostalo iluzorno", kazala je Petrović Škero.

Na pitanje da li očekuje efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije, Petrović Škero je kazala da ima utisak da će biti omogućen porast organizovanog kriminala.

"Stekla sam utisak da zbog nepostojanje vizije u pogledu regulacije ljudskih prava i sloboda, vladavine prava neće biti kao ni demokratije, da će se omogućiti porast organizovanog kriminala, da nećemo biti bezbedni u kafićima, tržnim centrima, parkovima. Korupcija je postala deo našeg lečenja, obrazovanja, svakodnevnog života", zaključila je bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nazadno radikalska srbija

Šta ste očekivali sa presvučenim radikalima ? Ovo stanje više govori o samom narodu nego o ovim belosvetskim barabama na vlasti ! Kakav narod takva i vlast. Jednog dana kada se promeni ovo zlo, pa se pokrene obrazovanje nacije , tek nakon toga jedno 30-50 godina dok dođu te nove generacije , može se nešto reći da ovakvi više neće imati šansu.

Figurativno izražavanje

Čini Vam se gospođo Škero!Ne slušate pažljivo,ovde teku med i mleko kao nigde na svetu!U svemu smo prvaci sveta!

Skala

U Novom Sadu ne mozes nista uknjiziti u razumnom roku 1 godina. Da li je uceloj Srbiji takvo stanje katastra?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Baza retkih bolesti za lakše dijagnoze i bržu pomoć obolelima 17:22 h

17:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vozaču autobusa zbog tragedije u Zemunu određeno zadržavanje 17:03 h

17:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Priština: Vučiću neće biti dozvoljena poseta Kosovu dok se ne izvini za zločine 16:33 h

16:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Nakon čišćenja Čukaričkog rukavca, pokušaćemo da trajno rešimo problem 16:27 h

16:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Carina: Majka i sin pokušali da preko granice prokrijumčare 210.000 evra i zlato 16:01 h

16:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić razgovarao s Markom Đurićem pred njegov odlazak u Vašington 15:55 h

15:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SafeJournalists: Osigurati bezbednost Gruhonjića i njegove porodice 15:52 h

15:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U domovima za stare koronom zaražena 782 korisnika i 470 zaposlenih 15:40 h

15:40 h  |  Vesti

loader