VSS o postupku agencije UN, ministarstvo odgovara – "bliži im sud stranaca"

VSS o postupku agencije UN, ministarstvo odgovara – "bliži im sud stranaca"

VSS o postupku agencije UN, ministarstvo odgovara – "bliži im sud stranaca" Izvor: N1

Međunarodna organizacija rada (MOR), jedna od agencija UN, pokrenula je postupak u vezi sa mobingom i pritiscima na Vojni sindikat Srbije (VSS) i tražila od Vlade Srbije da se o tome izjasni, saopštio je VSS. Ministarstvo odbrane je u reakciji na saopštenje VSS navelo da će odgovoriti na zvanične upite MOR-a čim ih dobije, istovremeno optužujući VSS da mu je "sud stranaca bliži od suda svoje zemlje".

VSS je u saopštenju naveo da su tu informaciju dobili od načelnice odseka za slobodu udruživanja i međunarodne standarde rada u MOR, Karen Kurtis.

"Ovu agenciju UN zanima progon koji poslednjih godina VSS doživljava od strane ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih saradnika iz Ministarstva odbrane", navode u sindikatu.

VSS dodaje da se resorni ministar nikad nije odazvao pozivu za sastanak sa VSS, da je odbio da pregovara o kolektivnom ugovoru za zaposlene u vojsci "iako mu je to zakonska obaveza", a da je njegova administracija otpustila predsednika VSS jer je govorio na javnim okupljanjima sindikata i u medijima i kritikovao poslodavca, iako je to zabranjeno konvencijama MOR i zakonom.

Dodaju i da je otpuštanjima i drugim vrstama pritisaka Ministarstvo odbrane pokušavalo da utiče na to kakve će stavove zastupati i u javnost iznositi sindikati kao nezavisna pravna lica.

"Ovakvim odnosom Aleksandra Vulina, prema najvećem i jedinom reprezentativnom sindikatu, samo zato što mu upućuje kritike i traži bolji status za zaposlene u vojsci, šalje se veoma ružna slika u svet o stanju radničkih i elementarnih građanskih prava i sloboda u Srbiji", dodaju u VSS-u.

Taj sindikat, kako je navedeno u saopštenju, traži od institucija nadležnih za sprovodjenje Ustava, medjunarodnih konvencija i zakona da se predsednik i generalni sekretar VSS-a odmah vrate na posao. Traži takodje da se vrati reprezentativnost Vojnom sindikatu Srbije i da se odmah po formiranju Vlade otpočnu pregovori za zaključenje kolektivnog ugovora za zaposlene u Vojsci Srbije i delatnosti odbrane.

Ministarstvo odbrane: Zovite koga hoćete, ali to neće promeniti odluke vojnih organa

Reagujući na saopštenje VSS, u kom se navodi da je ta agencija Ujedinjenih nacija pokrenula postupak u vezi sa mobingom i pritiscima na VSS, Ministarstvo odbrane navodi da sindikalci "slobodno (mogu da) zovu koga hoće, ali (da) to ne može da promeni pravosnažne odluke nadležnih vojnih organa".

"U Vojsci Srbije pravila su ista za sve i važe za sve. Važe za oficire, podoficire, vojnike, pa i članove sindikata. Istine radi VSS nije reprezentativan sindikat, a posebno nije jedini sindikat u Vojsci Srbije... Nije neobično da političari u Srbiji nezadovoljni položajem napadaju svoju zemlju, ali jeste iznenađenje da su pripadnici Vojske Srbije, pa čak i bivši, pokrenuli strance, od gospođe (predsedavajuće Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanje) Fajon do MOR da naškode Srbiji i njenoj vojsci", ocenjuje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je takođe optužilo "predstavnike pokreta 'Metla' i VSS" da vrše mobing i pritisak na vojno pravosuđe i da svoje političke sukobe ne treba da prenose na Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije.

"Političari mogu i treba da se sukobljavaju i zato Ministarstvo odbrane neće odgovarati u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, o njemu sud donose birači, kao i o onima koji ga napadaju... Sve što su gospoda iz 'Metle' i VSS propustili da kažu ne dolazeći na devet od deset ročišta, molimo ih da iznesu na Upravnom sudu koji radi u pravnom sistemu Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

СТЕВАН

Књига је прочитана !

СТЕВАН

Како - год, из авиона се види да је човек или залутао у Војску Србије, или га је неко послао да ровари и опструира, или је накнадно "обрађен".

Slikar

Ministartvu odbrane treba da bude jasno da su medjunarodno zagarantovana prava jaca od lazne "ljubavi prema svojoj zemlji" kojom razni pokusavaju da opravdaju svoje nezakonite postupke.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ugašen požar u domu za stare u Mladenovcu, jedna osoba zadobila opekotine 28.11.2020.

28.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aranđelovac novo žarište koronavirusa, 110 novozaraženih u jednom danu 28.11.2020.

28.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vagon sa sumpornom kiselinom prevrnuo se kod Jagodine, primećeno curenje 28.11.2020.

28.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić zakazao hitan sastanak, tema - odnosi u regionu, posebno sa Crnom Gorom 28.11.2020.

28.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eparhija: Lečenje Joanikija uspešno završeno, organizam stvorio imunitet 28.11.2020.

28.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Zdravstveni sistem "elastičan", kao i izjave lekara u Kriznom štabu 28.11.2020.

28.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Igra hladnog rata Podgorice i Beograda preko leđa dva bratska naroda 28.11.2020.

28.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Raonić: Odnosi Srbije i Crne Gore dovedeni do usijanja 28.11.2020.

28.11.2020.  |  Vesti

loader