Branka Prpa u Pressingu: Zašto Vučić nije pozvan da svedoči?

Branka Prpa u Pressingu: Zašto Vučić nije pozvan da svedoči?

Branka Prpa u Pressingu: Zašto Vučić nije pozvan da svedoči? Izvor: N1 info

Gostujući u Pressingu nevenčana supruga Slavka Ćuruvije, Branka Prpa, kaže da ne može da veruje da Aleksandar Vučić nije pozvan da svedoči na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, jer se, kako kaže, sve to dešavalo u vreme dok je on bio ministar informisanja u Vladi Srbije.

Prpa kaže da je sasvim realno da je Vučić bio pozvan da svedoči jer je, kako tvrdi, on ne samo "kreator kontroverznog Zakona o javnom informisanju već i prakse progona novinara".

"To je paradoks u kom se nalazimo, vi ne pozivate ljude koji su direktni akteri tog vremena da kažu bilo šta, oni su izostavljeni kao nedodirljivi, jako je potrebno da on kaže šta se dešavalo 1998. i 1999 godine jer ima informacije o tome", smatra Prpa.

Na pitanje N1 da li ima osećaj ko su nalogodavci, Branka Prpa odgovara: Kompletna struktura od Miloševića do Mire Marković, uključujući i Radikalnu stranku.

Prpa smatra da je Zakon o javnom informisanju bio oblik političkog terora.

"Kod Vučića je sećanje limitirano, pa se seća samo 14 godina unazad, ne seća se šta je bilo u Srbiji poslednje dve godine vlasti Miloševića, kada je bio ministar, a Šešelj potpredsednik. A taj zakon je bio njihov proizvod", kaže ona.

Branka Prpa ne gleda blagonaklono na formiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara i smatra da je to posao za državu i njene institucije koje treba da zaštite građane.

"Kako bi se novinari bolje razumeli u to od onih koji su stručni. Tužno je što su novinari u to ušli. Mi moramo da imamo državne institucije koje za to postoje, ako formiramo komisiju onda nam i ne treba država", smatra ona.

Nalogodavci ubistva moraju biti otkriveni, istakla je Prpa u Pressingu, i dodala da je krajnje vreme "da prestanemo da se bavimo NN licem".

"Bitan je sistem i projekat koji je iznedrio streljanje novinara na način na koji je Slavko streljan, koji je to politički mozak projektovao, kakva je to struktura u kojoj država postaje ubica, zato moramo da znamo ko su nalogodavci".

"Ako u poslednjih 20 godina imate tri smrti koje su nasilne, jer se neko bavio svojom profesijom, onda kao novinar morate da shvatite da je prostor vaše profesije veoma sužen. Sam pojam nezavisnog novinarstva je šepav u ovoj zemlji", istakla je ona.

00:00

Izvor: N1 info

Odnos sa Mirjanom Marković

Govoreći o odnosu Slavka Ćuruvije sa Mirjanom Marković, Prpa kaže da se zna "iz čije kuhinje potiču dezinformacije da su Ćuruvija i Markvić imali prisan odnos".

"Oni nisu imaloi nikakav odnos, jer je Slavko urednik i novinar", tvrdi ona.

"Odlazak Slavka kod Mire je ličio na dvorska primanja. On bi prvo zvao telefonom da pita da li bi htela da ga primi, onda bi ona odovorila da ili ne. I kada bi s njom razgovarao, to su uvek bili razgovori, kako je on meni pričao, kao jedna vrsta igre, gde je on znao da ona manipuliše, a ona je znala da on nije iskren. To su te vrste manipulativnih dijaloga, on se jako trudio da do nekih informacija dođe", ispruičala je Prpa u Pressingu.

Prpa kaže da je neverovatno da je Mira Marković sebe definisala kao politički progonjenu osobu i da je dobila azil u Rusiji, a ne kao nekog ko je u svemu participirao.

Sećanje na kobni 11. april 1999. godine

Branka Prpa Izvor: N1 info
Branka Prpa se prisetila i ispričala kako je izgledao Uskrs 1999. godine i kako je počela, kako je rekla, agonija i pretnje Slavku Ćuruviji.

"Svi ti dani su bili u jednoj ozbiljnoj psihozi, ne samo zbog bombardovanja, već zašto što je Slavku bilo jasno nakon presude zatvora od šest meseci, da mu spremaju ozbiljne postupke, jer je jedan od kritičara Miloševića. Ne treba zaboraviti tekst u Politici ekspres sedam dana pre toga, gde mu se poručluje da mu se neće oporstiti. Slavko je na svako upozorenje, uključujući i životnu ugroženost, odgovarao šta mi mogu, mogu samo da me streljaju", kaže ona.

"Tog dana smo bili u uobičajenoj šetnji. Pre ulaza u dvorište, postoji jedan uzak pasaž i odjednom, dok smo mi prolazili, meni iza leđa se podigla prašina i buka, ja sam pomislila da je nevreme. Slavko je počeo da pada, ja sam mislila da je zapeo za nešto, onda sam dobila udarac u glavu i pala sam pored njega. Dok sam ležala približavao se čovek s pištoljem, njemu je pucao u glavu, ja sam imala ozbiljnu povredu glave, onda je došao do mene i mi smo se tako gledali, a onda je on otišao", ispričala je Prpa.

Kako je navela Slavko Ćuruvija je bio ozbiljan i iskusan novinar i govorio je da "kad država hoće da te ubije, nemaš gde da odeš" i da je dobijao razne poruke kako će da bude likvidiran.

"Naznake agonije, kada su u pitanju novinari i sloboda medija počinju u proleće 1998, kada se desilo ubistvo porodice Jašari na Kosovu. Slavko je pozvan na informativni razgovor jer je na naslovnoj strani napisao da su ubijeni Albanci. Nezadovoljstvo režima je bilo u toj formulaciji, hteli su da piše teroristi. Onda su počela da stižu upozorenja ljudi u SPS da se mnogo zamera i da to nije dobro za njega. Jedna od osoba koja mu je to rekla bila je Nada Perišić", rekla je Prpa.

00:00

Izvor: N1 info

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Molter Nena

Jesmo li ucenjeni politickim elitama?

Paramecijum

Više neću ni čitati komentare koje pišu "glupavi gradjanin" i "neko ko pamti" jer je ovaj prostor koji nam je dao N1, dragocen! Svaku potrebnu i moguću podršku, dajem gospođi Prpa i "junacima" iz tužilaštva koji će osvetlati obraz sudskoj profesiji. Botovi...ne ponašajte se kao jednoćelijski organizam!

Vasilije

Glupavi građanine...Glupost nije vrlina već mana.Putinovi botovi imaju veće dnevnice i veće sendviće i mogu da stave čak i pečenicu u sendvič.A sada vezano za temu.Napisaću neka imena a bili su bliski prijatelji porodice Milošević i zanimljivo niko ih nije preživeo.Kum Stambolić,direktor Jat-a Žika Petrović,generalni sekretar Jul-a Zoran Todorović - Kundak,ministri policije Sokolović,Stojiljković,Badža,gospodin Tref...Deo tog kruga je bio i Ćuruvija...Za one sa slabijom percepcijom pogledati snimak sa KIM, Slobodana Miloševića i čoveka koji se ne odvaja od njega...Tada je pala čuvena rečenica "NIKO NE SME DA VAS BIJE."Ćuruvija je bio dobar novinar i njegov Telegraf je čitala cela moja porodica ipak blizina porodici Milošević mnoge je koštala života...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zelenilo-Beograd apeluje: Kupujte jelke sa busenom 12:30 h

12:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poštar u Kraljevu pokušao samoubistvo 12:17 h

12:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši košarkaš Milan Gurović priveden zbog porodičnog nasilja 12:04 h

12:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hitnoj pomoći u Trsteniku javilo se 35 mališana sa bolovima u stomaku 11:57 h

11:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poruke uzajamne podrške na sastanku Micotakisa i Vučića 11:55 h

11:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Koraks: Izdaje me zdravlje, pa sve teže crtam - to je dobra vest za Vučića 11:29 h

11:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marinković: Srbija ide ka EU i jača saradnju sa Kinom, Rusijom i SAD 11:01 h

11:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas i Obradović: Vučić i Popović Ivković šire neistine da bi prikrili afere 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

loader