Jovanović: Nadam se da neće postati praksa da i opozicija ima svoju Udbu

Jovanović: Nadam se da neće postati praksa da i opozicija ima svoju Udbu

Dosadašnji šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Grada Beograda Nikola Jovanović, nakon što je prvo napustio i odborničku grupu i Narodnu stranku čiji je potpredsednik bio, u ponedeljak je podneo i ostavku na mesto odbornika, dok je paralelno saopštio i da je osnovao Centar za lokalnu samoupravu. Za N1 kaže da nastavlja da se bori za interese građana, za Beograd, i da ukazuje na probleme i loše poteze vlasti.

"Imam potrebu da se borim na drugi način za svoj grad koji mi je sve dao, ali daleko od toga da se stidim urađenog u prethodne dve godine, naprotiv. Beograd je u tom periodu dobio opoziciju, uspeli smo da mobilišemo kritičnu masu za promene, i sećam se te dve godine sa osećanjem ponosa. Da ne bih bio predmet međustranačkih prepucavanja, ja sam se povukao iz stranačke politike, ali ljubav prema Beogradu je ostala", izjavio je Jovanović u Danu uživo.

Na pitanje da li je snimak koji se pojavio nedavno u tabloidima i na društvenim mrežama bio "kraj njegove političke karijere", Jovanović kaže da taj kraj - nije bitan.

"Ja mislim da pitanje da li je ovo moj politički kraj ne zanima ljude, to u krajnju ruku nije ni bitno, već da svako od nas pomogne na neki način svom gradu, svojoj zemlji, tako da ova priča za mene nije bila lična avantura već težnja da nešto što sam dobio od mog grada, njemu vratim", kazao je.

Dodaje da je vreme da se "okrene nova stranica", koja će, kako kaže, takođe biti korisna Beograđanima.

Jovanović je osnovao udruženje građana pod nazivom Centar za lokalnu samoupravu, preko kojeg će pokušati da se vrati na javnu scenu posle afere sa, kako je rekao, "montiranim kafanskim razgovorima".

"Mislim da su problemi na lokalu osnova i temelj svakog društva. Ako imate podatak da 48 odsto stanovnika Srbije nema kanalizaciju, da čak i u ovom faličnom sazivu skupštine, 100 poslanika dolazi iz Beogradskog okruga, da sve opštine nemaju svoje predstavnike, da se predsednici opština i gradonačelnici ne biraju direktno, te nema političke odgovornosti i demokratije, sve su to razlozi što ne ličimo na evropsko društvo", izjavio je gost N1.

Trudiće se, kaže, da predlaže rešenja, nacrte zakona, da uči druge kako se pišu peticije...

"To je jedna vrsta ispružene ruke prema građanima, da budu svesni da od njih sve zavisi, da nisu nemoćni, čak ni u ovakvom sistemu", dodaje.

U okviru svojih aktivnosti, govorio je ranije o rebalansu budžeta Beograda.

"Želeo sam da obavestim sve da novi rebalans se predstavlja kao mera štednje, 20 milijardi je manje u budžetu , ali se zapravo ne smanjuju operativni troškovi gradske vlasti, smanjuju se investicije u vitalne aspekte života. Nema kanalizacije u Borči, na levoj obali Dunava, Vesić se hvali da je napravio 1200 metara kanalalizacije u Krnjači...a ukazao sam da se stalno naduvava ta birokratija, da se zapošljavaju novi ljudi", naglasio je Jovanović.

Prodaja Beograđanke i Sava centra

Jovanović kaže i da se od prodaje Sava centra treba odustati.

"Mi smo u sred korone, ne znamo da li će se desiti drugi talas, to povlači i ekonomsku krizu, tako da je definitivno vreme kada je cena i gradske imovine mala, uvek kad je ekonomska kriza, cene su manje... Pogrešno je vreme za prodaju. To su sticale generacije pre nas, ako ne možemo da ostvarimo dobru cene, bolje je da ostavimo za neke druge generacije", mišljenja je Jovanović.

A i sami postupci prodaje ukazuju, kaže, da su kupci unapred poznati.

"Kao i u slučaju Beograđanke, kupac je unapred poznat. Kratki rokovi, veliki depozit, da se cena obara dok ne bi odgovarala nekom odabranom kupcu, a najmanje koristi pod toga imaju građani Beograda", navodi.

Danas je, kaže, objavljeno da se prodaje zgrada kod Mostarske petlje, u vlasništvu grada.

"Ako se cena obori na 60 odsto, ona će biti 345 evra po metru kvadratnom. Ja pitam čelnike grada - da li biste svoju imovinu prodali po toj ceni? Ako ne biste, onda ne bi smeli ni gradsku imovinu", kaže Jovanović.

Dodaje i da o tome da li se grad treba da opredeli za javno-privatno partnerstvo treba diskutovati.

"Da li Beogradu treba kongresni centar, da li mora da proda imovinu i da li je ovo pravo vreme, o tome se ne vodi diksusija", izjavio je nekadašnji odbornik u Skupštini Beograda.

Kao ulogu svog novoosnovanog centra vidi upravo tu - korektivnu funkciju.

"Mislim da je uloga struke, medija, javnosti, da kritikuje vlast, da bi ona bila bolja. Nije njihova uloga da se dodvoravaju vlasti da bi imali neke beneficije...Ja naše udruženje vidim kao korektivni faktor, neću političariti, neću govoriti neproverene stvari, kada budem imao nešto da kažem, naći ću način da to dođe do javnosti", objasnio je Nikola Jovanović.

I dodaje - opozicijom se neće baviti.

"Nisam se nikada bavio opozicijom i ne nameravam, dovoljno se vlast bavi njome, da bih se i ja priključio toj hajci. Ja i kada sam napuštao Narodnu stranku, rekao sam da je napuštam iz političkih razloga, iz neslaganja oko daljeg nastupa u Beogradu, oko prioriteta, to je bio vrh ledenog brega mog nezadovoljstva", o kome, kaže, nije hteo da govori u javnosti.

Žao mu je, naglašava, što je cela afera postala javna.

"To nije bio moj izbor. Da sam hteo da kolegama nanesem štetu, ja bih o tome govorio javno. Ja to nisam radio, čak i nakon objavljivanja tih nezakonitih snimaka, nisam kritikovao kolege. Mislim da svako ima pravo na privatan razgovor u kafani, u porodici, sa suprugom u krevetu, i da to ne treba da bude iskorišćeno za lično obračunavanje", navodi Jovanović.

Nada se i da to neće postati praksa u Srbiji.

"Da i opozicija ima svoju UDBU. Jer, ako želimo da promenimo sistem, ne smemo se ponašati kao vlast i obračunavati se da neistomišljenicima na tako brutalan način. Kada su snimci izmontirani i poslati tabloidima, ja sam već napustio Narodnu stranku, rekao sam im sve što zameram, izrazio sam se pozitivno za predsednika stranke, za koga mislim da zaslužuje istaknuto mesto u ovom društvu, da je demokrata. Nadam se da će doći vreme kada će se otkriti ko me je snimao, ko je to planirao...Jer je to nedopustivo, da jedna UDBA smeni drugu", zaključio je Jovanović.

Komentari (34)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Max

Ostaće Udba, babe i dede u Srbiji za 20 godina.

Nije moral(n)o

Mlad čovek, bio mi je simpatičan, ali više nije. Posle onakvih reči protiv čoveka koji mu je u najmanju ruku bio prijatelj, onako niskih udaraca, Nikola bi trebao da razmisli o poslovima koji nisu javnog karaktera. Ne razumem one koji mu i danas daju podršku.

Nikola

"Nadam se da nece postati praksa da i opozicija ima svoju Udbu." Hahahahahahahahahaha Imenjace, salis li se ti, ili se nisi dobro izrazio, ili, pak, ne kapiras nista, i dalje? Odavno Udba ima svoju opoziciju! Svi! Ponavljam, i stojim iza svake reci, bukvalno svi lidercici takozvane srpske opozicije, pod kontrolom su nikada rasformirane tajne Savezne policije - Udbe! Nekog krila njenog, neke frakcije njene, policijske ili poslovne! Svi!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić u Izreaelu nagrađen priznanjem "Prijatelj Ciona" 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CINS: Direktorat ne otkriva ko je helikopterom ugrozio supove na Uvcu 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihnjak o stanju u vrtićima: Ne treba roditelji da kontrolišu njihov rad 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovska vlada donela plan primene vašingtonskog sporazuma od 16 tačaka 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Požar u Trebevićkoj ulici u Beogradu 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ukrajina ne želi da sa Rusima učestvuje u obeležavanju oslobođenja Beograda 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zaposleni tužili dva javna preduzeća zbog, kažu - pogrešno obračunatih zarada 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Premijerka kaže da odluke donosi sama, izbor vlade ipak "na Vučićevim leđima" 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

loader