I građani mogu da unaprede javne politike - utičite na odluke države

I građani mogu da unaprede javne politike - utičite na odluke države

Izvor: N1

Jednostavnije administrativne procedure, bolje zdravstvene usluge i kvalitetnije obrazovanje neke su od stvari koje građani mogu unaprediti sopstvenim učešćem i angažovanjem u javnim politikama koje su u interesu svih građana. Evropska unija naročito insistira na unapređenju kreiranja i sprovođenja javnih politika u okviru reforme javne uprave. Na koji način je to ostvarivo?

Odgovor na pitanje šta su javne politike, tražimo na pravom mestu. Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kaže da se sam termin još nije odomaćio, ali da su javne politike u najkraćem – grupa mera države koja daje odgovor na neka od pitanja koja se tiču svih građana.

Kroz proces reforme javne uprave Srbija se trudi da unapredi i proces kreiranja i donošenja javnih politika kako bi poboljšala funkcionisanje brojnih oblasti delovanja države.

"Ako želimo kvalitetnije zdravstvene usluge usmerene prema samom pacijentu, ili želimo kvalitetnije obrazovanje, modernije obrazovanje kako bismo imali više šansi da se zaposlimo nakon završetka školovanja, ili želimo čistiji vazduh u glavnom gradu ili želimo da ne čekamo dugo u redovima, želimo efikasnu javnu upravu – pošto pričamo o reformi javne uprave ", kaže Tošić.

Da bi se iskristalisali prioriteti pomažu konsultacije – sa svim zainteresovanim stranama, jer se tako kroz proces kreiranja javnih politika zapravo i stvaraju dobri zakoni i drugi propisi.

"Mislim da tu mediji mogu da odigraju veoma važnu ulogu da pozovu što više građana i zainteresovanih strana da uzmu učešće da se zalažu za ono što je njima bitno i uopšte što je bitno svim građanima naše države", ističe Tošić.

Ona objašnjava da je polazna tačka podnošenje inicijativa.

"Imamo jednu aplikaciju na našem sajtu, jako jednostavnu, bukvalno se napiše opis problema, i ne samo opis problema, može da bude i predlog rešenja. Kada dobijemo inicijativu mi moramo dobro da je sagledamo, da sprovedemo konsultacije sa širokim krugom zainteresovanih lica, da dobro razumemo problem jer tek kad se dobro razume problem onda će intervencija koju očekujemo da bude adekvatna s obzirom da će se odnositi na široki broj građana, privrednih subjekata, svih nas", naglasila je direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike.

Vrata su otvorena i privrednicima, kaže Ninoslav Kekić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za javne politike.

"Mogu jednostavno da pošalju inicijativu jednostavnim jezikom napisanu da je potrebno npr. da se uradi reforma u sferi paušalnog oporezivanja, ukoliko su u pitanju preduzetnici. Ili ukoliko su nezadovoljni uslugama javne uprave u smislu pribavljanja određenih dozvola i licenci mogu direktno da upućuju koje dozvole i licence im predstavljaju problem odnosno sam taj gubitak vremena, proces koji javna uprava mora da sprovede njima predstavlja na neki način gubitak", objašnjava Kekić.

Važnost uključivanja građana naglašava i Branko Radulović sa Projekta EU za reformu javne uprave u okviru Sektorskog reformskog ugovora.

"Ima jedna izreka koju ekonomisti često koriste da je put u pakao popločan dobrim namerama. Da bi se zapravo sprečile te pogrešne mere javne politike, da se donose loši zakoni da se sprovode neke druge mere koje nisu adekvatne, bilo bi dobro da se prikupi što više informacija, da se sagleda zapravo što bolje postojeća situacija a bez neke razmene informacija to zaista nije moguće", ističe Radulović.

On dodaje da je Evropska unija kroz projekat podrške reformi javne uprave pružila značajnu podršku u domenu poboljšanja primene Zakona o planskom sistemu i dobrom planiranju javnih politika, kao i obukama i priručnicima koji državnoj upravi u Srbiji olakšavaju rad na kreiranju javnih politika, kako bi što bolje odgovarale potrebama građana i privrede.

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Matematicar

Pratim stalno vesti ali prvi put sada saznajem za slobodne politike za gradjane koje postoje godinama. Zašto se o tome gradjani redovno ne informisu? Problema ima mnogo. Stize zima. Nece moci da se dise u Beogradu. Prijavicu zagadjenje vazduha i praticu kako ga ova služba rešava.

Fulano

Kakva budalaština! Ovi ljudi bukvalno sede u tom sekretarijatu i primaju platu! Kakvo bre predlaganje i učestvovanje u predlaganju od strane gradjana u državi gde ne postoji nijedna grana vlasti sem Ace Srbina?

Kalimero

Evo predlog. Posle devet uvece zabraniti maloletnim licima da budu na ulici. U suprotnom privodjenje i kaznjavanje roditelja. Preko dana deca do trinaest godina ne mogu biti na ulici bez pratnje punoletne osobe. Pa posto su maloletnici postali veoma svesni svojih prava stanite tome vec jednom na put. Od dece smo napravili ulicare.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić u Izreaelu nagrađen priznanjem "Prijatelj Ciona" 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CINS: Direktorat ne otkriva ko je helikopterom ugrozio supove na Uvcu 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihnjak o stanju u vrtićima: Ne treba roditelji da kontrolišu njihov rad 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovska vlada donela plan primene vašingtonskog sporazuma od 16 tačaka 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Požar u Trebevićkoj ulici u Beogradu 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ukrajina ne želi da sa Rusima učestvuje u obeležavanju oslobođenja Beograda 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zaposleni tužili dva javna preduzeća zbog, kažu - pogrešno obračunatih zarada 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Premijerka kaže da odluke donosi sama, izbor vlade ipak "na Vučićevim leđima" 19.10.2020.

19.10.2020.  |  Vesti

loader