Ziđin zaustavio rad topionice i radi remont zbog zagađenja u Boru

Ziđin zaustavio rad topionice i radi remont zbog zagađenja u Boru

Ziđin zaustavio rad topionice i radi remont zbog zagađenja u Boru Izvor: N1

Kompanija Srbija Ziđin Koper odlučila je da odmah zaustavi rad topionice i krene u remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar, pošto je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru, saopšteno je danas iz Ziđina.

"Kompanija izražava žaljenje zbog takve, nepredviđene situacije. Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova. Značajno je i to da se pogoni topionice nalaze u dolini, tako da nizak vazdušni pritisak prouzrokuje zadržavanje dimnih gasova na nižem nivou koji se povećanjem vazdušnog pritiska koncentrišu i podižu uvis", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će izvršiti pregled svih delova opreme u procesu proizvodnje i odmah pristupiti rešavanju svih problema koji budu otkriveni, tako će biti sprečeno curenje dimnih gasova prilikom ponovnog pokretanja proizvodnje i povećana iskorišćenost sumpordioksida.

"Važno je istaći da ce biti izvršene sve izvodljive popravke prema realnom stanju opreme i preduzete sve neophodne mere", naglašavaju iz Ziđina.

Proizvodnja topionici je obustavljena posle dužeg zagađenja Bora i okoline sumpor-dioksidom, krivičnih prijava protiv odgovornih u Topionici koje su podnele gradskih vlasti i najave građanskog protesta koji je zakazan za subotu.

Ističu i da kompanija pridaje izuzetno veliki značaj zaštiti životne sredine, bez obzira na to što je prekomerna emisija dimnih gasova problem istorijskog nasleđa, što je i pre preuzimanja RTB-a ovaj problem godinama unazad bio prisutan i što dimni gasovi iz topionice nisu jedini faktor koji utiče na kvalitet vazduha na ovom prostoru.

"U pogledu neadekvatne opreme i objekata, kompanija preduzima niz mera za optimizaciju procesa proizvodnje, pojačavanje rada na održavanju i remontu opreme, pojačavanje sistema za sakupljanje dimnih gasova, kao i za odsumporavanje, u čemu su realno postignuti značajni rezultati. Zbog starosti postojećih objekata potrebno je sprovesti sveobuhvatnu tehničku rekosntrukciju i delimičnu izgradnju topionice. Ovo se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje", navodi se u saopštenju.

Upravo zbog toga, dodaje se, kada je Kompanija preuzeta, odlučeno je da se prioritet da ulaganjima u topionicu i planirano je da ukupna investicija bude 265 miliona USD.

"Kompanija planira da do kraja decembra 2022. godine završi tehničku rekonstrukciju topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje do kraja decembra 2021, uz pretpostavku da će blagovremeno od nadležnih institucija dobiti sve potrebne građevinske i ostale dozvole. Kompanija će i nadalje održavati tesnu saradnju sa akcionarima, Vladom Republike Srbije, lokalnom samoupravom i stanovništvom lokalnih zajednica, radeći na zajedničkom pronalaženju i sprovođenju mera za neprekidno poboljšanje kvaliteta vazduha", piše u saopštenju i zaključuje:

"Do sada je kompanija uložila ukupno 38.15 miliona USD u unapređenje životne sredine i ekološku obnovu. U toku radnog veka rudnika u ovu oblast će biti uloženo još 120 miliona USD. Cilj kompanije je da svojim poslovanjem u proizvodnim pogonima rudnika, uključujući topionicu, istovremeno doprinese lokalnom ekonomskom i socijalnom razvoju, uz istovremeno poboljšanje različitih pokazatelja održivosti, uključujući zaštitu životne sredine, bezbednost i zdravlje, uz obavezno poštovanje važećih srpskih zakona, u nastojanju kompanije da dostigne relevantne međunarodne standarde".

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

crni domino

Jel to ona savremena Vuciceva topionica od 300 miliona evra?

IVOŽAL

A kako to da je ta nova topionica u koju je uloženo 400 miliona dolara srpskih para posle uhodavanja radila bez ispuštanja dima (2017 i 2018) i vazduh u Boru je bio izuzetno čist. A onda od kada su došli Kinezi i počeli da tope daleko više nego što je projektovani kapacitet topionice, naravno da su sve to zaglavili i oštetili, i sada im je kriva stara oprema. I da im nije napisana krivična prijava i zaprećeno protestom u subotu, ne bi oni prstom mrdnuli i ko zna do kada bi trovali našu decu. To je sramota za jednu Kinu da njeni kadrovi pokažu neviđenu bahatost, a bogami i vrlo često skromnu stručnost za ono što pokušavaju da vode u proizvodnji bakra.

PK

Uložili 38 miliona USD u ekologiju!? Ok, konkretno u šta. Velika je to para a da se ne vidi pozitivan efekat.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Grenel: Sprovođenje dogovora iz Vašingtona prioritet Trampove administracije 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Nisu dobre izjave Abazovića i Krivokapića o Vučiću 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tepić: Policajci se stide Rebića i Popović Ivković 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prelević: Slučaj otmice studenta zataškava političar koji ima Orden Svetog Save 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo: Pogrešno citirana Jadranka Joksimović 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

KRIK najavio tekstove o sumnjivim novčanim transakcijama srpskih biznismena 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

I građani mogu da unaprede javne politike - utičite na odluke države 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

loader