Fon Kramon za N1: Od srpskih vlasti očekujem da služe građanima, ne samo stranci

Fon Kramon za N1: Od srpskih vlasti očekujem da služe građanima, ne samo stranci

Izvor: N1

Srpske vlasti bi trebalo da pokaže više zainteresovanosti, više posvećenosti što se tiče proevropskog stava, poslednjih nedelja i meseci slušali smo isključivo pro-rusku, autoritarnu i antidemokratsku, anti-EU retoriku - to naravno nije dobro za buduću saradnju, rekla je za N1 Viola Fon Kramon, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i izvestilac iz senke Zelenih za Srbiju. Od srpskih vlasti čekujem da služe svojim građanima, a ne samo sopstvenoj stranci, navela je.

N1: Već ste pomenuli da je stanje demokratije u Srbiji pogoršalo. Koji su glavni razlozi za takav zaključak?

"Nema jednakih uslova za opoziciju, za samostalne kandidate, za liste, za stranke pa je jako teško takmičiti se sa strankom Aleksandra Vučića. Nema slobodnih i pravičnih uslova u izbornoj kampanji, niti na dan izbora. Sada smo imali ponavljanje izbora za gradonačelnika u Šapcu i primetno je da je bilo mnogo povreda izbornih pravila. Volela bih da čujem jasnije izjašnjavanje o tim nepravilnostima sa evropske strane."

N1: Kada ste rekli da postoji problem sa demokratijom u Srbiji, napali su vas srpski zvaničnici. Marko Đurić je rekao da ste lažov i albanski lobista. Kako to komentarišete?

"Zašto bih to komentarisala? Nije vredno toga."

N1: Da li očekujete neku vrstu reakcije od njih, da nešto urade?

"Naravno da očekujem da služe svojim građanima, a ne samo sopstvenoj stranci, da kada su izabrani i kada treba da vode, na primer, reforme u zemlji, da uzmu u obzir celokupni politički spektar u Srbiji. Postoje veoma raznorodni politički akteri, a uglavnom je isključivo stranka Vučića zastupljena na nacionalnom nivou, ali i na lokalnom nivou. To, naravno, nije dobro za vašu zemlju."

N1: Bilčik priprema nacrt svog izveštaja. Trebalo bi da bude objavljen u oktobru ili novembru, još nije sigurno kada, već ste rekli da ne želite da komentarišete njegov ishod. Da li očekujete da će vaše kritike biti deo tog izveštaja, imajući u vidu da EPP kao grupa nije bila toliko glasna kada je reč o Srbiji i problemima u Srbiji, gde više puta ukazano na srpsku opoziciju?

"To je tačno, ali postoji veliki otpor drugih grupa, koje takođe nisu zadovoljne veoma, da kažemo, komfornim kursom EPP-a, koji se na neki način slaže sa predsednikom Vučićem i njegovim postupcima. Ja mislim da, zajedno sa grupom socijalista i liberalnih demokrata, pa čak i nekim drugim, bismo mogli da se zalažemo za neki stroži i čvršći amandman."

N1: Da li imate dovoljno snage za tako nešto?

"Mnogi imaju jasnu sliku o tome šta se dešava u Srbiji i voleli bi da čuju jasnu retoriku i jasno objašnjenje o političkoj situaciji u Srbiji."

N1: Šta će se dešavati sa evrointegracijama Srbije ako se stvari nastavke u ovom pravcu, ako se stanje demokratije bude dalje pogoršavalo. Sve je više komentara u kojima se kaže da Srbija sve više liči na Mađarsku i Poljsku, ili u poslednje vreme Bugarsku, a ne na, na primer, Holandiju ili Belgiju.

"Zavisi od obe strane. Od Evropljana, koliko budu strogi, kakve uslove će postavljati za proces evrointegracija Srbije. Imaju i štap i šargarepu i trebalo bi da ih koriste. Takođe, srpska strana bi trebalo da pokaže više zainteresovanosti, više posvećenosti što se tiče proevropskog stava. Poslednje nedelje i meseci slušali smo isključivo pro-rusku, autoritarnu i antidemokratsku, anti-EU retoriku.To naravno nije dobro za buduću saradnju."

N1: Da li Srbija ima budućnost u EU? Ne pitam vas kao političarku koja se bori za integracije, već kao nekoga ko obraća pažnju na detalje. Da li će Srbija biti spremna u narednih nekoliko godina, kao što je Vučić to rekao, imajući u vidu ono što ste rekli i činjenicu da stvari očigledno idu nizbrdo?

"Generalno posmatrano, naravno da da. Bila sam u Beogradu, to je evropski grad. Vi ste Evropljani i naravno da pripadate Evropi, u to nema sumnje. Ipak, da li će biti "kvalifikovani" za članstvo u EU, da li zaista želite da učestvujete u integracijama i razgovorima o pristupanju, to zavisi od političkih aktera na terenu. Ja ne mogu da obavim pristupanje za vas, to je danas na Vučiću i njegovima, i možda u budućnosti na nekim drugim ljudima. Generalno gledano, naravno da se zalažem za integraciju svih, da se napravi realistična ponuda svim zemljama Zapadnog Balkana, jer ste vi važni, deo ste Evrope, niko od nas u Evropskom parlamentu ne sumnja u to."

N1: Evropa je jedno, Evropska Unija je nešto drugo. Da li Srbija može da uđe u EU sa Kosovom ili bez njega?

"Samo sa Kosovom, Kosovo pripada Evropskoj Uniji kao i Srbija."

N1: Pitam vas sa Kosovom kao delom Srbije ili kao posebnom državom? Da li je moguće rešiti to pitanje?

"Nadam se da će dijalog kojim posreduje Evropska Unija, odnosno Miroslav Lajčak, uspeti uskoro i da ćemo pronaći neki dogovor kojim su zadovoljne obe strane. I da ćemo zatim preduzeti sledeće korake. Naravno, to je preduslov."

N1: Rekli ste da obe strane moraju da budu zadovoljne sporazumom.

"To je politički kompromis, da."

N1: Da li zaista očekujete da će to uskoro biti postignuto?

"To zavisi od naroda. Ako postoji politička volja, ako žele da slede politički put evropskih integracija onda da, očekujem to. Bilo je napretka poslednjih nedelja, tokom letnje pauze bilo je dosta poseta, ovde u Briselu, na tehničkom nivou, na predsedničkom nivou, na nivou predsednika vlade. Ja sam optimista da postoji opredeljenje i politička volja da se nastavi tim putem."

N1: Sa ili bez Srbije, kada će Kosovo biti spremno za ulazak u Evropsku Uniju? Znamo da sa Kosovom postoje brojni problemi, sada se bore za bezvizni režim, kako vi vidite situaciju?

"Bezvizni režim je frustrirajuće pitanje. Zna se ko blokira taj proces, znamo da francuski predsednik Makron nije oduševljen tom idejom, ali sada su krenuli bilateralni razgovori u okviru radne grupe. Mislim da bi bilo pametno od strane kosovske vlade da pokušaju da šarmiraju Francuze, da vide gde su otpori, koje su prepreke, da pitaju šta mogu da urade, jer svi znaju da su tehnički kriterijumi za bezvizni režim ispunjeni. Evropska komisija, mi u Parlamentu, više puta smo dali zeleno svetlo. Dakle, sada je odluka na Savetu i na zemljama članicama. Znamo da su Francuska i Holandija još uvek protiv. Koliko ja znam, generalno gledano, kancelarka u Berlinu bi podržala bezvizni režim za Kosovo i možemo da se nadamo da će u međuvremenu francuska vlada da promeni svoj stav."

N1: Dok čekamo vaš nacrt izveštaja za Kosovo, trebalo bi uskoro da bude napisan, da li možete da nam kažete neku naznaku šta će sadržati? Znamo da ne želite da otkrivate nikakve pojedinosti unapred, ali ipak.

"Ne, nije vreme davati nikakve naznake dok još uvek čekamo na izveštaj Komisije. Zbog epidemije, zbog pada vlade na Kosovu, stvari kasne, pa je još uvek prerano nagađati o tome."

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banda Napredna

Ma hajde!? Nešto vam je zasmetalo kod neoradikala?

Ratomir

Slicne negativne ocene o javnim vlastima Srbije su odavno poznate svima i vise nemaju nikakav efekat. Vlasti u Srbiji razumeju samo govor sile tj ako se prema njima primene redovne sankcije za neodgovarajuce ponasanje. Zato retorika predstavnika EU u javnosti je nepotrebna. Potrebno he da EU preduzme aktivnosti usmerene na direktno negativno ponasanje javnih vlasti Srbije. Ali to je vrlo tesko na primeru Madjarske kao clanice EU.

Dragan

Ja očekujem da ću dobiti na lutriji.Nek g đa kaže šta radi da primora vlast.Desničaraka poslanica nije sposobna za bilo šta sem da očekuje, apeluje. Tako je i drugi svetski rat izbio.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Grenel: Sprovođenje dogovora iz Vašingtona prioritet Trampove administracije 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Nisu dobre izjave Abazovića i Krivokapića o Vučiću 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tepić: Policajci se stide Rebića i Popović Ivković 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prelević: Slučaj otmice studenta zataškava političar koji ima Orden Svetog Save 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo: Pogrešno citirana Jadranka Joksimović 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

KRIK najavio tekstove o sumnjivim novčanim transakcijama srpskih biznismena 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

I građani mogu da unaprede javne politike - utičite na odluke države 20.09.2020.

20.09.2020.  |  Vesti

loader