Slučaj prebijanja: Tužilaštvo demantovalo Stefanovića, MUP kaže - nije tačno

Slučaj prebijanja: Tužilaštvo demantovalo Stefanovića, MUP kaže - nije tačno

Izvor: N1

Novi obrti u slučaju brutalnog prebijanja u Novom Sadu. Tužilaštvo u tom gradu prvo potvrdilo da je osumnjičeni Ivan Kontić bio u njihovoj zgradi 8. septembra, a onda i demantovalo ministra Stefanovića - da su o ovom slučaju obavešteni odmah posle incidenta u Jevrejskoj ulici. Istovremeno, potpredsednica SSP Marinika Tepić tvrdi da su policijski dokumenti vezani za taj slučaj, prepravljani i dopunjavani, kako je rekla, u skladu sa potrebama. Za MUP je sve ovo netačno.

Gore od toga što ne znamo gde je danas Ivan Kontić, jeste to što znamo sledeće: da je dve nedelje posle brutalnog prebijanja, a tri dana pre pokretanja istrage, ušetao u novosadsko tužilaštvo, drugim poslom.

 "Tačno je da je dana 8.9.2020. godine osumnjičeni Kontić Ivan zaista pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva, a u prisustvu branioca, ali samoinicijativno, bez prethodno upućenog poziva, radi primene odredaba o odlaganju krivičnog gonjenja povodom događaja iz 2018. godine. Međutim, u tom trenutku, od strane Policijske uprave u Novom Sadu zvanično nije bio utvrđen identitet izvršioca krivičnog dela učinjenog dana 24.8.2020. godine na štetu M.M, te ovo tužilaštvo nije imalo, niti je tehnički moglo imati saznanja da se u konkretnom slučaju radi o istom licu", potvrdilo je tužilaštvo.

Kako Tužilaštvo nije prepoznalo Kontića, ako je ministar Stefanović juče rekao da je policija odmah na dan prebijanja 25. avgusta obavestila Tužilaštvo.

Da ne bude zabune državna sekretarka u MUP-u danas, uz pokazivanje službenih beleški, kako je objasnila, rezimira činjenice.

"Policija je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu obavestila 24. avgusta, pokazala sam vam sadržinu službene beleške, to je navedeno u toj službenoj belešci, i tužilaštvo dalo nalog policiji da započne sa prikupljanjem potrebnih obaveštenja po pitanju navedenog slučaja", rekla je Biljana Popović Ivković.

Tužilaštvo je navelo: "Nije tačna informacija da je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu obavešteno o predmetnom događaju na dan njegovog dešavanja, dakle, 24.8.2020. godine od strane Policijske uprave Novi Sad. Predmetnom događaju, kao i činjenici da je povodom istog životnog događaja već podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu od strane punomoćnika oštećenog M.M. za krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva, ovo tužilaštvo je prvi put obavešteno dana 4.9.2020. od strane Policijske uprave u Novom Sadu".

To nije tačno - oglasio se kasnije ovog dana i načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić. Tvrdi da je njihova službenica spremna i na poligrafsko testiranje da bi se potvrdilo da je telefonom 24. avgusta o svemu obavestila zamenika tužioca u Novom Sadu.

A ranije danas smo ispred zgrade MUP-a u Beogradu videli još službenih beleški, istih, a ustvari različitih. Tepićeva iz SSP pokazala dva policijska dokumenta koja su zavedena pod istim delovodnim brojem, a koji su, kako je objasnila, dopunjavani i prepravljani u skladu sa potrebom, da bi se sve, kako je rekla, neko vreme sve zataškavalo.

"Ili je tužiteljka u ovom slučaju apsolutno katastrofalno radila posao tog prvog dana ili joj je naloženo da ne sme da radi svoj posao... šta su policajci iz Novog Sada rekli tužiteljki nakon što su uzeli izjavu od oštećenog u urgentnom centru, jer da je imala advekvatne informacije realno je za očekivati da bi naložila i adekvatne istražne radnje", kaže Marinika Tepić.

Na prvom dokumentu pretučeni mladić nema povreda, na drugom su one teške. A u dodatku na drugom dokumentu i prekvalifikacija iz teških telesnih povreda u ubistvo u pokušaju. Gledano čisto s pravne strane, pitamo da li se prebijanje u Jevrejskoj ulici na sudu može dokazati kao pokušaj ubistva?

"To je naručena kvalifikacija, nema govora o pokušaju ubistva, jer mislim da tu ili tužilaštvo hoće da zadovolji javnost ili hoće da prikaže neki napor a posteriori za brigu za oštećenog, to jednostavno nije to, mogu da ga tuže za ubistvo ne mogu mu ništa", rekao je advokat Sead Spahović.

Dok jedni u ovom slučaju vide, kako kažu, obračun klanova unutar Srpske napredne stranke, drugi sve tumače kao lažnu aferu i udar na policiju.

"I šta je cilj, u stvari cilj mi je jasan - obesmisliti rad policije i obesmisliti rad ministra koji je na čelu policije", kaže Biljana Popović Ivković.

Na ovom vanredno sazvanom obraćanju javnosti, ni reč o napadaču Ivanu Kontiću, poruka - policija radi na slučaju, a unutrašnja kontrola još uvek ispituje da li je u tom radu bilo grešaka.

POVEZANE VESTI

Komentari (118)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ivan78bg

"Tvrdi da je njihova službenica spremna i na poligrafsko testiranje da bi se potvrdilo da je telefonom 24. avgusta o svemu obavestila zamenika tužioca u Novom Sadu." Policija tuzilastvo obavestava o krivicnom delu telefonom?Nema papirologije pisanog naloga?Aha,kako da ne.

Nedja

Pa kako sad?? Kome verovati, svojim ocima i cvrstim dokazima ili...?

Jack

Nivo ozbiljnosti komunikacije policija-tužilaštvo kao kada Brana Mitrović Floyd odlaže vojsku. Pitam se... da li će me neko osakatiti dok idem po burek?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Janković: Nije suština mere da policija nekoga kontroliše, već lična odgovornost 13:53 h

13:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DS poziva EU da se uključi u posredovanje u stvaranju uslova za fer izbore 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan: Godinu dana od hapšenja Aleksandra Obradovića, gost i Kokan Mladenović 13:07 h

13:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stoltenberg o srpskoj kupovini oružja iz Kine i Rusije: Ne smeta nam 12:54 h

12:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo: Netačno da smo podržali projekte medija koji su prekršili Kodeks 12:54 h

12:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Naprednjaci u Lebanu smenili sve direktore iz SPS-a 12:50 h

12:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vojska vežbala gađanja ciljeva iz sistema Pancir S1 i PASARS 12:20 h

12:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Najmasovnije okupljanje građana Bora: Ovo nije protest, već vapaj za životom 11:53 h

11:53 h  |  Vesti

loader