Godišnje bacamo 250.000 tona hrane, trećina namirnica iz restorana ode u smeće

Godišnje bacamo 250.000 tona hrane, trećina namirnica iz restorana ode u smeće

Godišnje bacamo 250.000 tona hrane, trećina namirnica iz restorana ode u smeće Izvor: N1
Arhiva

U Srbiji se godišnje baca gotovo 250.000 tona hrane ili 35 kilograma po stanovniku, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

"U ugostiteljskom sektoru se naručuje oko 120.000 tona namirnica od kojih jedna trećina završi na deponiji gde oslobađaju velike količine štetnih gasova umesto da budu upotrebljene za proizvodnju energije, hrane za životinje ili komposta", rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat za odgovorno upravljanje otpadom od hrane koji zajednički sprovode NALED, Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju – GIZ i kompanija Esotron.

Istraživanje o poznavanju procedura za odgovorno upravljanje otpadom od hrane pokazala je da ugostiteljski objekti na dnevnom nivou prosečno "proizvedu" oko osam kilograma otpada od hrane, a u zdravstvenim ustanovama u kojima se priprema i služi hrana svakodnevno čak tri i po puta više – do 28 kilograma.

Samo petina ispitanika je potvrdila da poznaje procedure za upravljanje tim otpadom.

Oko 65 odsto ugostitelja i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kojima se sprema i služi hrana sav otpad od hrane odvaja, a 19 odsto firmi i ustanova priznaje da taj otpad baca u kontejner.

"Najveći broj ustanova u kojima se otpad od hrane ne zbrinjava na adekvatan način kao glavni preduslov da bi počeli da ga odvajaju navode potrebu postojanja odgovarajuće infrastrukture, obavezujućeg zakonskog okvira, ali i uvodjenje podsticajne politike kojom bi se nagradilo pravilno upravljanje otpadom – umanjenjem poreza ili naknada za odnošenje otpada", rekao je šef Jedinice za zaštitu životne sredine NALED-a Slobodan Krstović.

Kao jedan od prvih koraka u informisanju ugostiteljskih objekata i drugih velikih kuhinja o zbrinjavanju otpada, NALED, Esotron i GIZ su kreirali Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane koji nudi praktične savete.

"Trebalo bi najpre sprečiti stvaranje otpada smanjenjem porcija ili boljim planiranjem nabavke, a kada otpad nastane raditi na njegovoj separaciji i kontaktirati ovlašćenog operatera koji će ovaj otpad zbrinuti na adekvatan način koji nije štetan po životnu sredinu", objasnio je Bojan Gligić, jedan od autora vodiča i regionalni menadžer kompanije Esotron koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada.

Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine Radmila Šerović najavila je da će uskoro biti izmenjen Zakona o upravljanju otpadom, što će otvoriti prostor da se posebnim pravilnikom o upravljanju biorazgradivim otpadom unapredi oblast zbrinjavanja otpada od hrane.

Pravilnik bi obavezao sve koji imaju otpad od hrane da ga predaju registrovanom operateru, što je jedan od predloga NALED-a koji je izradio i predlog nacrta pravilnika.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

slučajni prolaznik

Pomislila sam da je to otpad koji nastaje prilikom pripreme hrane, kao ljuštenje povrća, ljuske od jaja i sl. Ovde se radi o nepojedenoj hrani. Jedini načim je bolje planiranje. Inače ja lično moram da pređem celu ulicu koja je poprilično dugačka da bih stigla do prvih kontejnera koji u ovo doba godine izgledaju loše zbog otpadaka od pripreme zimnice. Nisam primetila veliku upotrebu kontejnera za staklo, pet ambalažu i papir. Isto su loši i ne prazne se redovno pa ne možete ništa da ugurate unutra. Sve u svemu u pogledu odlaganja otpada u mom gradu jedan veliki minus. Za ovaj biorazgradivi nisam baš ni upoznata. Znam da Nemci ono što im ostane od hrane upakuju i podele onima kojima nedostaje.

Rebel

"trećina namirnica iz restorana ode u smeće" a ostale dve trećine idu u sledeći tanjir. Mislite o tome.

Klimatske promene

Bravooo! Konačno da Srbija dobije mogućnost da se bio otpad uništi bez zagađivanja životne sredine!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Uhapšene 33 osobe kod Kamenice, među njima 10 policajaca 14:14 h

14:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aktivisti probili ograde koje je kompanija Galens postavila na Fruškoj gori 14:13 h

14:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Španija poručila da i dalje ne priznaje Kosovo, podrška nastavku dijaloga 13:54 h

13:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janković: Nije suština mere da policija nekoga kontroliše, već lična odgovornost 13:53 h

13:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DS poziva EU da se uključi u posredovanje u stvaranju uslova za fer izbore 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan: Godinu dana od hapšenja Aleksandra Obradovića, gost i Kokan Mladenović 13:07 h

13:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stoltenberg o srpskoj kupovini oružja iz Kine i Rusije: Ne smeta nam 12:54 h

12:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo: Netačno da smo podržali projekte medija koji su prekršili Kodeks 12:54 h

12:54 h  |  Vesti

loader